Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Izvēlas simbolus, lai atgādinātu par Zolitūdes traģēdiju

Pagaidu memoriāls 54 Zolitūdes traģēdijas upuriem simbolizē cilvēka trauslo dzīvību, ko ar spēku pārcirtis betons. Gaisma, kas lauzīsies cauri stiklam, simbolizēs mūžīgu piemiņu bojāgājušajiem © F64

Pagaidu memoriāls Zolitūdē tiks izveidots līdz 21. novembrim – traģēdijas otrajai gadadienai. Biedrība Zolitūde 21.11. šonedēļ izvēlējās vienu no četrām piedāvātajām pagaidu memoriāla skicēm – simbolisku gaismas stabu, kas teicas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem «21.11.2013».

Iepirkums par Zolitūdes traģēdijas pagaidu memoriāla izveidi tiks izsludināts tuvāko dienu laikā, to organizē pašvaldības Īpašuma departaments.

Šīs nedēļas sākumā, kad Zolitūdes biedrības pārstāvjiem un mikrorajona iedzīvotājiem tika rādītas pagaidu memoriāla skices, gandrīz nešaubīgi varēja pateikt, ka cilvēki izvēlēsies tieši šo Īpašuma departamenta mākslinieces Artas Goldbergas veidoto piemiņas zīmi. Pēc trešdienas vakarā notikušās sapulces biedrības pārstāvji piebilda, ka skice arhitektiem un konstruktoriem vēl būs jāprecizē, līdz varēs ķerties pie pagaidu memoriāla izveides. Viens no aspektiem, kas skiču variantu apspriešanas laikā uztrauca cilvēkus – vai mākslīgais apgaismojums, ko ieslēgs naktīs, netraucēs apkārtējo māju iemītnieku naktsmieru. Šī piemiņas zīme, pateicoties stiklam un gaismas efektam, nav nomācoša un drūma, tāda, kurai negribētos pat tuvoties.

Paliekoša memoriāla veidošana gan būs jāatliek uz pāris gadiem, kamēr pašvaldība vienosies ar otru līdzīpašnieku – SIA Homburg Zolitūde – par īpašumu apmaiņu un daudzstāvu ēkas nojaukšanu. Pēc tam simbolisko gaismas stabu integrēs citā memoriālā, kas traģēdijas vietā tiks izveidots pēc tam, kad teritorija Priedaines ielā 20 būs atbrīvota pilnīgi. Autostāvvietas vietā Priedaines ielā 20 jau iestādīti koki un nopļauts zāliens. Notīrīti arī bijušās autostāvvietas satiksmes apzīmējumi. Jau tuvākajā laikā teritorijā tiks izvietotas jaunas ziedu kastes un vairāki soliņi.