Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdijas pagaidu memoriāls- simbolisks gaismas stabs

© F64

Biedrība "Zolitūde 21.11." jau izvēlējusies sabrukušā veikala "Maxima" vietā uzstādāmā pagaidu memoriāla risinājumu - simbolisku gaismas stabu, kas teicas uz debesīm, ar izgaismotiem skaitļiem "21.11.2013", vēsta Latvijas Televīzija.

Lai gan sākotnēji bija plānots, ka viena no četrām piedāvātajām skicēm tiks izvēlēta biedrības kopsapulcē šodien, lēmums pieņemts jau trešdienas vakarā, turklāt tas bijis vienbalsīgs.

Biedrība skices variantu konceptuāli atbalstījusi, bet arhitektiem un konstruktoriem tas vēl būs jāprecizē.

Izraudzītais pagaidu memoriāls stāvēs vismaz divus gadus. Tik ilgs laiks vajadzīgs, lai pašvaldība vienotos ar traģēdijas vietā atlikušās ēkas saimniekiem par īpašumu apmaiņu un pastāvīgas piemiņas vietas izveidi.

Kā ziņots, kopumā biedrībai tika piedāvātas četras pagaidu piemiņas vietas variantu skices, kuras izstrādāja Rīgas domes Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga. Viņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka, strādājot pie skiču izstrādes, lielu nozīmi pievērsusi simboliem. Piemiņas objektos māksliniece integrējusi betonu, kas simbolizē raupjo spēku un gruvešus, zem kuriem cilvēki gāja bojā, uz pusēm pārlauztu stiklu, kas simbolizē trauslo cilvēka dzīvību un pavērsiena punktu daudzo traģēdijā cietušo tuvinieku dzīvēs, kā arī gaismu, kas simbolizē mūžīgo piemiņu.

Pagaidu memoriāls tiks izvietots nogruvušā lielveikala teritorijā - tur, kur iepriekš atradās ieeja veikalā. Uz tā plānots izvietot tekstu: "2013.gada 21.novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu." Tekstu plānots izvietot vismaz trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.