Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nav sagaidīts pilns atzinums par estrādes slodzes mērījumiem

© F64

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija gala ziņojumu apstiprinājusi bez pilna uzņēmuma "Rīgas meži" atzinuma par Mežaparka Lielās estrādes slodzes mērījumiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā, "Rīgas meži" joprojām nav saņēmuši būvinženieru gatavoto atzinumu par estrādes slodzes mērījumiem. Uzņēmuma pārstāve Elga Zēģele skaidroja, ka komisijai nosūtīts tikai daļējs atzinums, kas nesatur pilnīgu informāciju, jo pilns ziņojums vēl nav saņemts.

Zēģele norādīja, ka pašlaik nav zināms, kad tiks saņemts būvarhitektu atzinums, jo tas bija jāsaņem jau augusta sākumā.

Svētku izvērtēšanas komisijas vadītāja Evija Papule aģentūrai LETA norādīja, ka komisijas rīcībā bija informācija par optimālo dalībnieku skaitu estrādē, tomēr pilnais atzinums vēl neesot pieejams.

Pilno atzinumu plānots izmantot, gatavojoties nākamajiem svētkiem, kad būs jāņem vērā arī šodien komisijas apstiprinātie ieteikumi, viņa sacīja.

Jau tagad gan ir zināms, ka nākamajos svētkos vienlaicīgi uz estrādes neatradīsies tiks liels dalībnieku skaits, kā tas bijis līdz šim. Papule skaidroja, ka tie varētu būt 6000-8000 dalībnieki vienlaikus. Tas gan nenozīmēšot kopējā dalībnieku skaita samazināšanu.

Iepriekš vēstīts, ka šovasar notikušajos Latvijas skolēnu dziesmu un deju svētkos estrādē vienlaicīgi atradās vairāk nekā 12 000 dalībnieku, divtik pārkāpjot rekomendācijas par pieļaujamo dalībnieku skaitu Mežaparka Lielajā estrādē.

Kā ziņots, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisija pēc vairāk nekā mēnesi ilga darba secināja, ka bērnu ģībšanai svētku ģenerālmēģinājuma laikā nav izvirzāms viens konkrēts iemesls.

Kā žurnālistiem pēc sēdes pastāstīja komisijas vadītāja, bērnu ģībšanu un ģenerālmēģinājuma pārtraukumu izraisīja apstākļu kopums.

No komisijai pieejamās informācijas secināts, ka viens no galvenajiem iemesliem ir nepareiza dienas režīma ievērošana, kā rezultātā radies nogurums. Par labu nav nācis arī silto pusdienu trūkums, kā arī konstatēta dehidratācija. Skolēnu slikto pašsajūtu izraisīja arī krasā gaisa temperatūras maiņa.

Papule norādīja, ka saspiestība estrādē skolēniem radīja stresu, radot panikas lēkmi.

Nākamajos svētkos paredzēts iecelt galveno ārstu, kurš reaģēs uz notiekošo un nepieciešamības gadījumā spēs sniegt padomu, kā rīkoties.

LETA jau ziņoja, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus.

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Šodien notika pēdējā komisijas sēde.