Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rinda uz analīzēm aizkavē Imantas pedofila ātrāku apcietināšanu

© Publicitātes foto

Imantas pedofila lieta kopš 2014. gada pavasara ir bijusi prioritāra, bet pārkāpums, kura dēļ jaunietim noņemts DNS paraugs, gan nav bijis tik aktuāls, lai analīžu rezultātus steidzinātu. Tāpēc Imantas pedofils policijā nokļuva jau šogad martā, kad tika aizturēts par sīku zādzību veikalā un viņam paņemts DNS paraugs, bet par seksuālas vardarbības noziegumiem pret mazgadīgām meitenēm viņu aizturēja tikai augusta sākumā.

Neatkarīgā uzklausīja informāciju, ka kāda speciāliste apmēram pirms pusgada fotorobotā atpazinusi par Imantas pedofilu dēvēto personu kā savu bijušo klientu un par savām aizdomām vērsusies policijā. Pēc viņas domām, policija nav rīkojusies operatīvi, ja par seksuāliem uzbrukumiem aizdomās turēto jaunieti atrada pēc tik ilga laika. Laikraksta rīcībā nav neapstrīdamu pierādījumu, ka viņas klients un par Imantas pedofilu dēvētais 20 gadus vecais vīrietis tiešām ir viena un tā pati persona. Kā liecina notikumu secība Imantas pedofila lietā, arī policisti zaglēnā uzreiz nesazīmēja tik plaši meklēto seksuālo varmāku, kaut arī vairāki fotorobota varianti ilgstoši atradās Rīgas iedzīvotāju acu priekšā. Fotorobots zīmēts galvenokārt pēc bērnu liecībām, turklāt mazās meitenes bija pārdzīvojušas seksuālu varmācību.

Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins noliedz, ka policijā nebūtu reaģējuši uz katru saņemto informāciju, jo Imantas pedofila lieta ir bijusi prioritāra. Savukārt par to, kāpēc martā, aizturot Imantas pedofilu, viņš nav atpazīts, policijā norāda – ja dienā aiztur 10–20 cilvēkus, tad ir grūti konstatēt, kas kuram līdzīgs. Tolaik nav bijis tādu pazīmju, kas ļautu veikala zaglēnu saistīt ar Imantā veiktajiem seksuālajiem noziegumiem. Tāpēc DNS paraugs viņam noņemts, bet tas tā arī atstāts rindā uz vairākiem mēnešiem, jo ekspertīzi ārpus rindas veic tikai tad, ja izdarīts sevišķi smags noziegums. Normālā ritmā Valsts policija mēnesī saņem apmēram 500 DNS paraugu, bet diennaktī apstrādāti pieci, vakar preses konferencē skaidroja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Kad izmeklētāji pārbaudīja iepriekš aizturētas personas, viņiem radās aizdomas, ka lielveikalā par zādzību pieķertais jaunietis varētu būt Imantas pedofils un pārbaudīti DNS analīžu rezultāti. Noziegumi pastrādāti daudzdzīvokļu māju liftos un, kā neilgi pēc vardarbja aizturēšanas informēja policija, viņš upurus ilgstoši novērojis bērnu rotaļu laukumos un izsekojis. Pēdējais zināmais viņa noziegums izdarīts dienā, iepriekšējie – vakaros. Šobrīd viņš ievietots Rīgas Centrālcietumā. Ziņu aģentūra LETA informē, ka cietuma administrācija rūpīgi izvērtējusi, kurā kamerā jaunieti ievietot, lai citi ieslodzītie pret viņu nevērstu psiholoģisko un fizisko vardarbību. Tāpat cietuma darbinieki uzmana, lai apcietinātais neizdarītu pašnāvību vai sevi nesavainotu. Imantas pedofila lietā turpinās izmeklēšana, viņam veiks tiesu psihiatrisko ekspertīzi.