Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Gaida pagaidu jāvārdu piemiņas memoriālam Zolitūdē

Par piemērotāko pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijas upuriem lems biedrība Zolitūde21.11, un varianti ir vairāki. Diskusijas aizsākās jau pirms vairākām dienām, kad Zolitūdē iedzīvotāji tika iepazīstināti ar mākslinieces Artas Goldbergas izstrādātajām skicēm © F64

Piemiņas vieta Zolitūdē, sagruvušā veikala Maxima vietā, top pamazām. Gar ielas malu ir iestādīti koki, būs arī puķes un soliņi. No autostāvvietas asfalta ar smilšu strūklu vēl jānotīra uz asfalta sazīmētie apzīmējumi, kas saskatāmi daļēji. Līdz 21. novembrim – traģēdijas otrajai gadadienai – pagaidu piemiņas vieta tiks iekārtota. Tāpēc cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem ir jāizvēlas tā Rīgas domes Īpašuma departamenta piedāvātā pagaidu memoriāla skice, kuru viņi uzskata par piemērotāko 54 upuru piemiņas iemūžināšanai, lai arī tikai pagaidu variantā.

 Kad tika rīkota biedrības Zolitūde 21.11 un šā mikrorajona iedzīvotāju tikšanās ar pašvaldības pārstāvjiem, lai spriestu par piemērotāko piemiņas vietas risinājumu, Neatkarīgā bija lieciniece situācijai, kurā pensijas vecuma sieviete mērķtiecīgi devās pie cilvēku pulciņa, bet pēc mirkļa zvanīja pa tālruni, lai pasūrotos par vilšanos – viņa domājusi, ka šeit notiekot tirdziņš, taču nekā. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs sanākušajiem cilvēkiem uzsvēra, ka sagruvušā veikala Maxima vietā, kā arī teritorijā ap traģēdijas vietu plānots iekārtot tikai un vienīgi piemiņas memoriālu, tāpēc daudzstāvu dzīvojamā ēka, kas bija viena no Priedaines ielā 20 plānotā kompleksa (veikals ar apzaļumotu bērnu rotaļu laukumu uz jumta, autostāvvieta un dzīvojamā ēka) sastāvdaļām, būs jānojauc. Tāpēc pagaidu memoriāls tiks izvietots sagruvušā lielveikala teritorijā, kas tagad pieder Rīgas domei. Plānots, ka šajā vietā tiks novietots informatīvs uzraksts «2013. gada 21. novembrī šajā vietā, Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu».

Pagaidu memoriāls tiks veidots uz apmēram diviem gadiem, bet, iespējams, tas bez izmaiņām Zolitūdē nostāvēs pat ilgāk. Ātrāk diezin vai pašvaldība spēs vienoties ar otru īpašnieku – SIA Homburg Zolitūde – par maiņas darījumu un to īstenot. Tikai pēc tam varēs veidot pastāvīgu piemiņas vietu. Tāpēc pagaidām Īpašuma departamenta māksliniece Arta Goldberga biedrības pārstāvjiem un pārējiem Zolitūdes iedzīvotājiem piedāvāja četras piemiņas vietas skices, dažas no tām atšķīrās minimāli. Viens no variantiem – betona, stikla un gaismas saspēle, otrs – laukakmens ar traģēdijas gadskaitli un podestu ziedu un svecīšu novietošanai, trešais – vairāki podesti ar izgaismotu traģēdijas datumu un trim gaismas stariem, kā arī vienkārši podesti, kur nolikt ziedus un sveces. Pēc apmēram nedēļas biedrībai Zolitūde 21.11 jāsaka savs galavārds, lai var uzsākt pagaidu memoriāla izveidi un uzstādīt to līdz 21. novembrim.

Zemi pašvaldībai ir atdāvinājis uzņēmums Tineo, tādējādi pašvaldībai pieder 70 procentu īpašuma, bet otra īpašuma daļa ar jaunceltni pieder ārvalstu investoriem – aptuveni 800 privātpersonām, kuru dibinātā fonda meitasuzņēmums ir SIA Homburg Zolitūde. Septembra sākumā pašvaldība tiksies ar Homburg Zolitūde pārstāvjiem, lai turpinātu sarunas par īpašuma maiņu, jo par dāvinājumu, vismaz līdz šim, runāts netiek. N. Ušakovs sacīja, ka pašvaldība neatļaus daudzdzīvokļu namā veikt jelkādu būvniecību un tā vēlas šo īpašumu juridiski korekti saņemt savā īpašumā, lai ēku nojauktu un varētu izveidot pastāvīgu memoriālu 2013. gada 21. novembra traģēdijas upuriem.