Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Millers sūdzēs LZA tiesā par apmelošanu

© F64

Rīgas koncertzāles valdes loceklis Juris Millers vērsies vairākās atbildīgajās instancēs, aicinot tās izvērtēt Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) vadības iespējamo noziedzīgo rīcību un neslavas celšanu. Savukārt LZA savas domas nemaina – nomas līgums ar J. Milleru 1. septembrī tiks lauzts, un viņam telpas būs jāatbrīvo.

Koncertzāles apsaimniekotāju ļoti aizskārusi LZA prezidenta Ojāra Spārīša un LZA valdes priekšsēdētāja Valda Kampara parakstīta oficiāla vēstule, kurā viņš tiekot apmelots, vainojot valsts īpašuma izzagšanā, tajā skaitā 246 radiatoru zudībā. Neviens no LZA viņam gan nevarot dokumentāli pierādīt, ka tādi zālē tiešām bijuši, piemēram, vai ir bijis iepirkums, vai tas fotogrāfijās fiksēts. Tajā pašā laikā paši nolaiduši telpas līdz pirmsavārijas stāvoklim – par to gan būtu atbildība jāprasa, uzskata J. Millers. Viņam esot aizdomas, ka viņu grib no LZA izēst, lai zāli atkal atdotu citai trešajai personai, piemēram, kādām reliģiskajām organizācijām, kas tur iepriekš jau pulcējušās. Tāpat LZA vadība visu laiku cenšoties noniecināt viņa ieguldījumu koncertzāles atjaunošanā, pieprasot pierādīt to melns uz balta. Bet, vai kas tāds papildus jāmeklē, ja viņam ir dokumenti, kur minēts, ka remonts noticis par 196 eiro kvadrātmetrā. Lai pierādītu savu taisnību, J. Millers esot vērsies gan Valsts policijā, gan Valsts kontrolē, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, gan Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā. Tāpat viņš gatavojas sniegt tiesā prasību pret LZA par viņa apmelošanu. Koncertzāles vadītājs uzskata, ka šis gadījums nav tikai strīds starp īrnieku un izīrētāju, bet krietni plašāks, jo zāles slēgšanas gadījumā cietīs skatītāji un koncertu rīkotāji, piemēram, Valsts SIA Latvijas koncerti.

LZA valdes priekšsēdētājs V. Kampars teic, ka īrniekam ir visas tiesības vērsties minētajās instancēs. Taču akadēmija neatkāpsies no savām prasībām: valsts iestāde nevar rīkoties citādi, nekā to prasa likumdošana. Un – ja juristi un neatkarīgie auditori iesaka lauzt līgumu ar Rīgas koncertzāli, jo tā nemaksā īres maksu un rada valstij zaudējumus, tad LZA tā arī rīkosies. Par J. Millera veiktajiem ieguldījumiem V. Kampars arī neesot augstās domās – zāle nebūt neizskatās labi. Taču ar visu to varēs pilnībā tikt skaidrībā, kad tiks atbrīvotas telpas – cik un kas ir iegādāts, vai bijuši lieli vai mazi ieguldījumi.