Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Strēlnieku bataljonu simtgadi piemin ar vērienu

Strēlniekiem veltīto piemiņas plāksni vārda burtiskajā nozīmē atklāj Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija un Valsts prezidents Raimonds Vējonis, bet viņam līdzās atrodas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs © F64

Latviešu strēlnieku vienību dibināšanas simtās gadadienas atceres pasākumi Rīgā 1. augustā ir ieskaitāmi Latvijas Republikas proklamēšanas simtgades gatavošanā.

Bez Pirmā pasaules kara laikā iegūtiem ieročiem un – galvenais – karot spējīgiem cilvēkiem Latvijas valsts nebūtu nodibināta. Tagadējās Latvijas Republikas vietā tad varbūt būtu cita valsts, ja realizētos kāds cits no vismaz pieciem pieteikumiem uz valsts varu apmēram tajā teritorijā, ko aizņem tagadējā Latvija. Katram no šiem projektiem bija savi piekritēji arī starp latviešu strēlniekiem, bet vislielāko piekrišanu galu galā guva 1918. gada 18. novembrī proklamētā valsts.

Piemiņas pasākums Rīgā 1. augustā sākās ar piemiņas plāksnes atklāšanu pie ēkas Tērbatas ielā 1/3, kur pirms simts gadiem notika uz latviešu karavīru vienībām brīvprātīgi pieteikušos cilvēku pulcēšanās. Plāksne ir veltījums viņiem visiem neatkarīgi no tā, zem kādiem karogiem katrs no viņiem vēlāk cīnījās un lielākā daļa krita. Mantojumā kopš padomju laika palikuši priekšstati par strēlnieku dalījumu sarkanajos un baltajos, bet tagadējā Latvija taču tika izcīnīta zem sarkanbaltsarkanā karoga, kas neatbilst ne baltajiem, ne sarkanajiem; latviešu strēlnieki paguva būt arī zaļie (partizāni, cīnījās pret dažādām varām) vai melnie (anarhisti) un noteikti vēl citu bruņoto formējumu dalībnieki.

Plāksnes atklāšanā galvenā persona bija Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš nebūt nepiesteidzās uz jau sagatavotu pasākumu, izmantojot savu jauno amatu. Plāksnes atklāšanu un visu 1. augusta pasākumu norisi lielā mērā noteica tas, ka viņš kā aizsardzības ministrs bija atbalstījis pasākumu organizēšanu. «Šodien lai svinam svētkus Latvijas karavīram! Karavīram no senatnes, strēlniekam, leģionāram, kā arī mūsu laiku karavīram, zemessargam un jaunsargam,» teica R. Vējonis.

Garās pasākumu virknes sākumu un beigas ap deviņiem vakarā sagaidīja apmēram simts cilvēku, bet gājienā uz 11. novembra krastmalu un krastmalā notiekošajā bruņoto spēku tehnikas demonstrēšanā un mākslinieku priekšnesumos nolūkojās kopumā tūkstošiem cilvēku.