Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plāno izveidot pagaidu memoriālu upuru piemiņai Zolitūdē

© F64

Uz nākamo Zolitūdes traģēdijas gadadienu traģēdijas vietā plānots izveidot pagaidu memoriālu upuru piemiņai.

Kā  pēc tikšanās ar "Maxima Latvija" akcionāru pārstāvi no Lietuvas Ignu Staškeviču pastāstīja biedrības "Zolitūde 21.11." pārstāve Regīna Ločmele-Luņova, pašreiz, kad Rīgas pašvaldības īpašuma nonāks 70% domājamo daļu no īpašuma traģēdijas vietā, beidzot ir iespējams izveidot memoriālu upuru piemiņai.

Par to, kāds memoriāls izskatīsies, vēl notiks pārrunas. Tas būs pagaidu līdz brīdim, kad Rīgas pašvaldības īpašumā nonāks visa teritorija Priedaines ielā 20. Pašlaik 30% domājamo daļu vēl pieder SIA "Homburg Zolitude".

Staškevičs žurnālistiem sacīja, ka ir gandarīts, ka minētais darījums paātrinās memoriāla izveidi. Viņš skaidroja, ka jau uzreiz pēc traģēdijas "Maxima" pārstāvjiem bija skaidrs, ka komerciālas darbības šajā teritorijā turpmāk nevar notikt, un memoriāla izveide sakrītot ar SIA "Tineo" teritorijas attīstības mērķiem.

Zaudējumus uzņēmumam īpašuma atdāvināšana nenodarīs, sacīja Staškevičs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) žurnālistiem skaidroja, ka šī vienošanās ir svarīgs solis, jo tādējādi pašvaldība kļuvusi par teritorijas kopīpašnieku, un turpmāk ar "Homburg Zolitude" plāno vienoties par atlikušo 30% domājamo daļu pārņemšanu īpašumā. Sabiedrībai jau piedāvāts zemesgabalu maiņas darījums.

Ušakovs arī uzsvēra, ka pašvaldība, kļūstot par kopīpašnieci, nepieļaus traģēdijas vietā esošās, "Homburg Zolitude" piederošās, daudzdzīvokļu mājas attīstību. Pašvaldība stingri iestājas, ka būve ir nojaucama, un par to arī mēģinās vienoties.

Ločmele-Luņova aģentūrai LETA skaidroja, ka SIA "Tineo" savu īpašuma daļu biedrībai "Zolitūde 21.11." piedāvājis nodot vēl pirms gada, taču biedrība, konsultējoties ar juristiem, jautājumu nolēma atlikt, sagaidot Rīgas pašvaldības un uzņēmuma pārstāvju vienošanos.

Jautājums par dāvinājuma pieņemšanu tiks skatīts ārkārtas Rīgas domes sēdē plkst.14.

Kā ziņots, "Maxima" grupas uzņēmums SIA "Tineo" pašvaldības īpašumā nodos tam piederošā īpašuma Priedaines ielā 20 domājamās daļas. SIA "Tineo" pieder 70% domājamo daļu no Zolitūdes traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, esošā īpašuma - autostāvvietas laukums, neliela telpa apakšzemes autostāvvietā un teritorija, kurā iepriekš atradās lielveikals.

Rīgas pilsētas pašvaldība minētajā teritorijā plāno izveidot piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, paredzot arī grozījumus Rīgas teritorijas plānojumā 2006.-2018.gadam un mainot minētajam nekustamajam īpašumam plānoto (atļauto) izmantošanu no dzīvojamās apbūves teritorijas uz apstādījumu un dabas teritoriju.

SIA "Homburg Zolitude", kas ir Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs, pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu. Uzņēmumam piederēja jumta virsējā daļa Priedaines ielā 20, kā arī pieder pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams.

Tirdzniecības platību īpašniece ir SIA "Tineo", kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājai SIA "Maxima Latvija".

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.