Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Skolēni iestāda gandrīz 2700 Ziemassvētku eglītes

Ziemassvētku eglītes ar lielu degsmi un atbildību stādīja Rīgas Centra humanitārās vidusskolas un Rīgas 89. vidusskolas 4. un 5. klašu skolēni © F64

SIA Rīgas meži jau kādu laiku apjauta nepieciešamību pašiem izveidot speciālas plantācijas Ziemassvētku egļu audzēšanai.

Iecere nu iegūst arvien reālākas aprises – pavisam nesen, talkā aicinot Rīgas skolēnus, tika iestādītas 2680 Ziemassvētku eglītes. Iespējams, sadarbība ar mācību iestādēm tiks turpināta, jo jau tagad šādā aktivitātē vēlmi piedalīties izteikušas aptuveni 20 skolas.

Ziemassvētku eglīšu stādīšanas talka notika Rīgas mežu Tīreļu mežniecības Olaines iecirknī. Talcinieki bija sanākuši kuplā pulkā – pushektāru kopīgi apstādīja Rīgas Centra humanitārās un Rīgas 89. vidusskolas 4. un 5. klašu skolēni, pedagogi, Rīgas meži un Rīgas domes pārstāvji. Bērni ar lielu degsmi iesaistījās atbildīgajā procesā – citi pirmo reizi dzīvē zemē dēstīja kādu kociņu, citiem jau bija nelielas iemaņas. Pedagogi stāsta, ka skolēni nebija jāskubina darbam – viņi ar lielāko prieku skolas solu uz pāris stundām nomainīja pret lietderīgu rosīšanos brīvā dabā. Rīgas Centra humanitārās vidusskolas 5. klases audzēknes Roberta un Kitija norāda, ka eglīšu stādīšana ir ļoti atbildīgs darbs, lai gan pirms reālā darba uzsākšanas viņām tā neesot licies. Meitenes atzīst, ka darbs arī neesot nemaz tik viegls, kā varbūt sākotnēji var šķist. Viņas teic, ka nākotnē labprāt apraudzītu, kā, laikam ejot, eglītes aug un kļūst arvien krāšņākas.

Principā tas – radīt bērnos izpratni par darbu un laiku, kāds nepieciešams, lai kociņu izaudzētu – bija arī viena no talkas pamatidejām.

Talkas laikā tika iestādīti gandrīz 2700 kociņi. «Rīgas meži katru pavasari un rudeni apstāda ļoti lielas platības – līdz 400 hektāriem, taču šoreiz tā nebija vienkārši meža stādīšana, bet speciālu plantāciju veidošana Ziemassvētku eglītēm, jo gadu no gada saņemam jautājumus, kur Rīgas tuvumā iedzīvotāji var nocirst sev Ziemassvētku eglīti. Regulāri atbildējām, ka Rīgas mežos eglītes cirst nevar. To atļauj mūsu kolēģi – Latvijas valsts meži, taču viņu teritorijas atrodas attālāk no galvaspilsētas. Sapratām, ka beidzot šo jautājumu vajag sakārtot, tāpēc arī nolēmām veidot Ziemassvētku eglīšu plantācijas,» skaidro Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš.

Šogad Olaines iecirknī plānots ar Ziemassvētku eglītēm apstādīt aptuveni desmit hektārus. Plantāciju paplašināšana iecerēta arī turpmākos gados, tāpat blakus plantācijām ir ideja izveidot Tīreļu mežniecības ēku ar visu nepieciešamo infrastruktūru, tādējādi nodrošinot eglīšu apsargāšanu, pilnvērtīgu kopšanu un labu apkalpošanas servisu pirmssvētku laikā.

A. Tauriņš norāda, ka, iespējams, mazie talcinieki eglīšu stādīšanas vietā ieradīsies arī pēc gada un vēlāk. «Tā ir unikāla iespēja – sekot līdzi, kā gadu laikā tava paša rokām stādītais kociņš aug,» uzskata A. Tauriņš, piebilstot, ka liela daļa skolēnu stādīto eglīšu Ziemassvētku gaismiņās un rotās tērpties varēs pēc aptuveni septiņiem līdz desmit gadiem. «Ar eglīšu iestādīšanu process tikai sākas – lai kociņš veidotos par kuplu, krāšņu Ziemassvētku egli, tas ir īpaši jākopj un jāpieskata,» stāsta A. Tauriņš.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks ir priecīgs, ka ideju skolēnus iesaistīt egļu stādīšanā pozitīvi novērtējušas ļoti daudzas skolas – jau tagad šajā aktivitātē grib iesaistīties ap 20 skolu. A. Ameriks pieļauj, ka sadarbība ar Rīgas skolēniem turpināsies un arī nākamgad netrūks čaklu roku Ziemassvētku eglīšu stādīšanā.