Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plaši svinēs Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu

© f64

Šodien, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25.gadadienā, Rīgā paredzēta plaša kultūras pasākumu programma, tostarp svinīgais pasākums pie Brīvības pieminekļa un kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošana, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Svētku programma Rīgā sāksies ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Domā, bet jau no plkst.11 pie Brīvības pieminekļa iedzīvotāji aicināti vērot Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē finālkonkursu un koncertu. Notiks tradicionālā svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, varēs skatīties dokumentālo filmu un kino hroniku programmu un svētku koncerta ierakstu no Latvijas Nacionālā teātra, kā arī visas dienas garumā ikviens aicināts piedalīties kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošanā.

Rīgā Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienas 25 gadu jubilejas svinībās vērienīga koncertprogramma būs Doma laukumā. Tā sāksies ar koncertu "Pavasara dziesmas", kurā klausītāji dzirdēs pavasarīgi enerģisku mūziku no postfolka līdz pat etnorokam, savukārt vakarā svētku koncertā "Brīves dziesmas" skanēs patriotiskas un Latvijai nozīmīgas dziesmas, kuras atskaņos simfoniskais orķestris un tautā iemīļoti solisti. Līdztekus, svinot dzejnieka Raiņa 150.jubileju, koncertā ievērojama loma atvēlēta viņa dzejai un atziņām par brīvības jēdzienu.

Šajā dienā viens no vizuāli krāšņākajiem svētku programmas pasākumiem būs Rīgas labāko deju ansambļu lielkoncerts "Dod man spēku, dod man laiku", kurš notiks Ķīpsalas hallē.

Svētku dienā ģimenes ar bērniem gaidītas Vērmanes dārzā pasākumā "Visi ceļi ved uz Rīgu!". Parkā bērni varēs darboties radošajās darbnīcās, izgatavojot gaisa pūķi, stādot puķes, veidojot ziedu kompozīciju un smilšu mandalu, apgūstot zināšanas par lauku sētu un Latvijas dabu un, protams, aktīvi sportojot. Līdztekus tam parka estrādē notiks koncerts ar deju kolektīvu, folkloras kopas, čellistu grupas, deju studijas un Latvijā populāru dziedātāju uzstāšanos.

Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai veltīti pasākumi notiks arī pilsētas apkaimēs. Kultūras centrā "Ziemeļblāzma" būs animāciju filmu seanss bērniem un koncertprogramma "Tautas laiks", kultūras centrā "Imanta" koncertēs grupa "Menuets" un būs skatāma Māra Putniņa un Jāņa Cimmermaņa spēlfilma "Džimlai Rūdi Rallalā", bet kultūras centrā "Iļģuciems" iedzīvotāji aicināti uz teātra izrādi par cilvēku savā laikā un savā zemē - "Jaucības un nejaucības".

Svētku koncerti būs arī Svētā Pētera baznīcā, koncertzālē "Lielā ģilde" un Rīgas Latviešu biedrības namā. Savukārt Rīgas Kongresu namā un pie Saeimas nama būs Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienas jubilejai veltītas izstādes.

Latvijas neatkarības atjaunošana tiks svinēta arī Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs. Piemēram, Luksemburgā notiks latviešu danču vakars, Japānā notiks diskusija par vēsturiskiem notikumiem, bet Apvienotajos Arābu Emirātos - Vestarda Šimkus klavierkoncerts.

Pilna pasākumu programma ir pieejama mājaslapā "www.4maijapasakumi.lv".

Pirms 25 gadiem, 1990.gada 4.maijā, Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", ar kuru atjaunoja 1922.gadā pieņemto Satversmi. Pēc pieciem gadu desmitiem Latvija Republika atkal kļuva par neatkarīgu un demokrātisku valsti.