Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Cirks cer "atkopties" līdz jūlija sākumam

© F64

Rīgas cirks līdz jūlija sākumam cer sakārtot ugunsgrēkā cietušās telpas, lai tās būtu pieejamas cirka māksliniekiem, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska.

Patlaban cirka māksliniekiem tas, ka ne visas telpas Rīgas cirkā ir izmantojamas, netraucē, jo Latvijas māksliniekiem ir vajadzīgs tikai pirmais stāvs, bet viesmākslinieki ir ieradušies ar kemperiem un dzīvo tur.

"Tagad esam maz un varam to atļauties, bet līdz jūlija sākumam, kad Rīgas cirkā norisināsies starptautiskais bērnu un jaunatnes cirka festivāls "Brīnumu pilna pasaule", telpas būtu jāsaved kārtībā. Ar to mēģināsim tikt galā saviem spēkiem," izteicās Lipinska.

Viņa pastāstīja, ka patlaban darbi atrodas apmetumu laušanas un tīrīšanas stadijā. "Vēl daudz kas nav nomazgāts, patlaban tīru cirka vēsturi fotogrāfijās, kas ir nokvēpusi," sacīja Lipinska.

Lipinska arī pavēstīja, ka apdrošinātāji teorētiski drīzumā Rīgas cirkam varētu izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību 7200 eiro apmērā - saskaņā ar apdrošināšanas polises nosacījumiem Rīgas cirka ēka ir apdrošināta ar 90% zemapdrošināšanu, kas paredz izmaksāt atlīdzību 10% apmērā no zaudējuma summas.

"Rīgas cirks bija apdrošināts, lai tīri teorētiski mierīgi varētu gulēt. Mums nav tādas naudas, ko maksāt par lielāku polisi. Ja parēķina, mēs saņēmām atpakaļ vairāk, nekā 15 gadu laikā samaksājām apdrošinātājiem. Nezinu, vai būtu bijis izdevīgi, ja mēs par polisi visu laiku būtu maksājuši lielāku summu," stāstīja Lipinska.

Savukārt, vaicāta par plānoto atjaunošanas izdevumu aprēķinu, ko Rīgas cirks Kultūras ministrijā iesniedza 30.martā par kopējo summu 350 980 eiro, Lipinska teica, ka šajā tāmē diezin vai kas mainīsies.

"Tur ir tas, ko mums gribētos. Jo grūti ir novērtēt, cik kas maksā. Piemēram, cik maksāja durvis, kas liktas 60.gados vai 90.gados, un cik izmaksā jaunas durvis un to ielikšana tagad. Kāda vērtība ir veciem grīdas dēļiem un cik maksā grīdas dēļi patlaban. Tāda ir formula," stāstīja Lipinska. "Kaut gan tā saucamo kultūrvēsturisko vērtību, kolekcijas vērtību restaurācijai, kas bija salijušas un apdegušas, mēs norādījām 5000 eiro. Bet pēcāk, konsultējoties ar neatkarīgo restauratoru, uzzinājām, ka izmaksas varētu būt 25 000 eiro," izteicās Lipinska, piebilstot, ka viņai ir sapnis nākotnē Rīgas cirkā izveidot muzeju, kur varētu eksponēt šīs un citas cirka vērtības.

Kā ziņots, Rīgas cirka grimētavā 19.martā izcēlās ugunsgrēks. Tā platība bija 120 kvadrātmetri, un tajā gāja bojā pitons. Ugunsgrēku izdevās lokalizēt stundas laikā. Tas bija gana sarežģīti, jo pati ēka ir veidota no koka konstrukcijām un daudzām telpām. Ugunsnelaime bija izcēlusies neilgi pirms kārtējās ugunsdzēsības pārbaudes.