Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas maratons šogad notiks divas dienas

© f64

Par galvaspilsētas tradīciju kļuvušais Rīgas maratons šogad notiks divas dienas - 16. un 17.maijā, šodien notikumam veltītajā preses konferencē pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Rīgas maratons, kas šogad nesīs "Lattelecom" vārdu, norisināsies 25.reizi. "Lattelecom Rīgas maratons" iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā kultūras programmā. Tas joprojām ir vienīgais Ziemeļeiropas maratons ar Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) "Bronzas" kvalitātes zīmi.

Ušakovs preses konferencē norādīja, ka pirmais Rīgas maratons 1991.gadā noticis ārpus pilsētas robežām un pa šiem gadiem maratons ir iedzīvojies pilsētā. "Rīga ir ieinteresēta, lai maratons būtu kā paraugs veselīgam dzīvesveidam un mudinātu iedzīvotājus pievērsties sportam," sacīja Ušakovs.

16.maijā, dienas pirmajā pusē, 11.novembra krastmalā norisināsies "Rimi" bērnu maratons, kas pulcēs vairākus tūkstošus dalībnieku vecumā no dažiem mēnešiem līdz 12 gadiem. Toties pēcpusdienā Vecrīgā notiks Nāciju parāde, kurā varēs iepazīt maratonā pārstāvētās valstis.

"Maratonā būs pārstāvētas vairāk nekā 60 valstis, un simboliskā parāde, kas cauri Vecrīgai vedīs līdz 11.novembra krastmalai, būs veids, kā šīs valstis parādīt," stāstīja "NECom" valdes priekšsēdētājs un maratona organizatoru komandas vadītājs Aigars Nords. Viņš piebilda, ka vakarpusē 11.novembra krastmalā būs Makaronu ballīte jeb "Pasta party", kurā varēs saēsties spēcinošus gardumus.

Toties 17.maijā starts paredzēts četrām distancēm, kuru garums būs pieci, desmit, 21 un 42 kilometri. Tāpat plānots, ka maratonā tiks iekļauts Prezidentūras kilometrs.

Pēc rīkotāju aplēsēm, Rīgas maratons varētu pulcēt ap 25 000 skrējēju. Kā pastāstīja Nords, maratona dalībnieku pulku kuplinās arī visu laiku ātrākā un titulētākā Latvijas maratoniste Jeļena Prokopčuka, viena no Latvijas perspektīvākajām skrējējām Anita Kažemāka un Valērijs Žolnerovičs, kurš pērn maratonā 42 kilometru distancē izcīnīja 5.vietu. Tāpat tiek cerēts uz jaunu maratona trases rekordu.

Rīgas maratona uzvarētājiem tiks pasniegta medaļa, ko šogad rotā pilsētas karte un jauns logotips ar skrejošu cilvēku torņa smailē. Toties pie maratona oficiālās kolekcijas skriešanas krekla dizaina strādājusi Ņujorkā mītošā Latvijas izcelsmes māksliniece Ella Krugļanskaja, kura sevi jau izcili pierādījusi Ņujorkas un pasaules mākslas vidē.

Savukārt "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis pastāstīja, ka, atbalstot skrējienu, "Lattelecom" piedāvās maratona aplikāciju, nodrošinās tīmekļa vietnes "www.uzmundrini.lv" darbību, kas kalpos kā platforma uzmundrinājumu sūtīšanai, un no šodienas līdz 20.maijam piedāvās televīzijas kanālu "360TV Maratons". "Tādējādi "Lattelecom" Rīgas maratons būs pirmais maratons, kam izveidots speciāls televīzijas kanāls. Līdz 9.maijam tas darbosies tikai "Lattelecom" interneta platformā, bet no 10.maija līdz 20.maijam arī interaktīvajā un virszemes televīzijā. Kanāla veidotāji piedāvās informāciju par maratona norisi un maratona skrējējiem, komentārus, intervijas ar dalībniekiem utt.," sacīja Gulbis.

Ievadot maratonu, 15.maijā Olimpiskajā sporta centrā visu dienu notiks maratonam veltīs pasākums, kura laikā varēs saņemt starta numurus, citas dalībai nepieciešamas lietas un noderīgu informāciju.

Pieteikties skrējienam iespējams mājaslapā "www.lattelecomrigasmaratons.lv".

Pērn maratons pulcēja 23 000 dalībnieku no 60 pasaules valstīm.