Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

PRAKTISKI: Kā izrēķināt pārmaksu par siltumenerģiju?

© F64

Rīgas enerģētikas aģentūra (REA) jau vairākus gadus informē par siltumenerģijas patēriņu daudzdzīvokļu mājās, kuras apsaimnieko pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks un SIA Rīgas pilsētbūvnieks. Nesen datu bāze ir papildināta ar datiem par 2014. gadu.

Interneta vietnē http://www.rea.riga.lv, sadaļā Energoefektivitāte/Datu bāze mājām, ir aktualizēti siltumenerģijas patēriņa dati par tām 2852 mājām, par kurām šie dati jau bija pieejami REA interneta vietnē līdz šim – par 2012. un 2013. gadu.

Datu bāzē visi siltumenerģijas patēriņa dati uzrādīti par iepriekšējo kalendāro gadu – no janvāra līdz decembrim. No šiem datiem aprēķināts gada faktiskais īpatnējais siltumenerģijas patēriņš uz mājas lietderīgās platības (dzīvokļi + izmantojamā nedzīvojamā platība) kvadrātmetru. Salīdzināšanai noteikts tāds pats vidējais rādītājs par iepriekšējo gadu kompleksi renovētajām Rīgas daudzdzīvokļu mājām. Jo – kā gan citādi lai objektīvi salīdzina, cik daudz pārmaksājam par siltumenerģiju nerenovētā mājā? Rezultāts parādīs mājas faktisko energoefektivitāti vai mājā nelietderīgi pārtērēto un pārmaksāto siltumenerģijas apjomu procentos, neveicot mājas komplekso renovāciju.

Tabulas paraugs jau dots mājaslapā. Jāizmanto tikai divi skaitļi – faktiskais savas mājas siltumenerģijas īpatnējais patēriņš 2014. gadā (kWh/m²/gadā) un kompleksi renovēto daudzdzīvokļu māju vidējais faktiskais siltumenerģijas īpatnējais patēriņš 2014. gadā Rīgā (kWh/m²/gadā), kas pērn bija 107. Rēķinot skaitlis 107 paliek nemainīgs. Jāuzsver, ka jāizvēlas īpatnējais patēriņš, nevis faktiski patērētā siltumenerģija. Atliek skaitļus ievietot tabulā (sadaļa Datu tabula regulārai ievietošanai dzīvokļu norēķinu kvītīs) un apskatīt rezultātu.

Tādā veidā ikviens iedzīvotājs var izpētīt informāciju par Rīgas pilsētas daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, kas pieslēgtas pilsētas centralizētajai siltumapgādei.

Datu bāze veidota pēc māju adresēm alfabēta kārtībā, grupējot māju sarakstus pēc alfabēta burtiem. REA sola, ka, sadarbojoties ar citiem daudzdzīvokļu māju pārvaldniekiem, saraksts pakāpeniski tiks papildināts, līdz būs iegūta informācija par visām daudzdzīvokļu mājām Rīgā, kas pieslēgtas centralizētajai siltumapgādei.

REA norāda, ka faktiskie īpatnējie siltumenerģijas patēriņa dati nav domāti tiešai salīdzināšanai ar analogiem datiem citās pilsētās vai gados. Lai datus varētu salīdzināt, jāveic to pārrēķins, izmantojot klimata korekcijas koeficientu.

Uzziņai

Dati par 2014. gadu Rīgā

Faktiskā vidējā apkures sezonas āra gaisa temperatūra: 2,5 °C.

Kompleksi renovēto daudzdzīvokļu māju vidējais faktiskais siltumenerģijas īpatnējais patēriņš:

• mājās ar centralizēto karstā ūdens apgādi – 107 kWh/m²/gadā,

• mājās bez centralizētās karstā ūdens apgādes – 69 kWh/m²/gadā.

Datu bāzē iekļauto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju vidējais faktiskais siltumenerģijas īpatnējais patēriņš:

• mājās ar centralizēto karstā ūdens apgādi – 177 kWh/m²/gadā,

• mājās bez centralizētās karstā ūdens apgādes – 136 kWh/m²/gadā.