Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zibakcijā pie "Laimas" pulksteņa dzied "Miglā asaro logs"

© F64

Šovakar notiekošajā zibakcijā pie "Laimas" pulksteņa aptuveni 100 dažāda vecuma cilvēki vienojas mīlestības dziesmā "Miglā asaro logs", novēroja aģentūra LETA.

Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktā kora "Aura" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols cilvēkiem, kuri sapulcējušies pie "Laimas" pulksteņa, pastāstīja, ka šī dziesma ir nezināma autora dziesma ar Aleksandra Čaka dzeju.

Jau trīs minūtes pirms plkst.18 diriģents aicināja visus sapulcēties tuvāk, jo, "tāpat kā puisis nāk ar ziediem pie "Laimas" pulksteņa jau trīs minūtes pirms randiņa, arī zibakcijas dalībniekiem jābūt gataviem, jo dziesma tiks ierakstīta".

Pēc pirmās izmēģinājuma reizes diriģents aicināja pievienoties dziesmai arī garāmgājējus.

Kā novēroja LETA, zibakcijā piedalījās arī ārzemnieki.

Kāda sieviete un viņas kora biedrenes pastāstīja, ka nebaidās no aukstuma un dziedās šo visromantiskāko dziesmu ar visu spēku.

Savukārt kāda pensionāre, kura bija atvedusi uz zibakciju savas ārzemju draudzenes, stāstīja, ka viņai ļoti patīk šī dziesma, kā arī tas, ka cilvēki ir aktīvi. "Pati gan nedziedāju, jo neesmu tik muzikāla," piebilda kundze.

Divas jaunietes par šo zibakciju bija dzirdējušas radio, un, tā kā viņām ļoti tuva ir šī dziesma, viņas ieradās uz pasākumu. "Draudzene mani uzaicināja, jo bija dzirdējusi par šo pasākumu, tā nu es arī atnācu," stāstīja viena no meitenēm.

Zibakcijas dalībnieki nodziedāja vēl divas dziesmas, akciju noslēdzot ar dziesmu "Tā es tevi mīlēšu".

Kā aģentūrai LETA pastāstīja diriģents, zibakcijas pamatu veidoja Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes jauktais koris "Aura" aptuveni 40 dziedātāju sastāvā. "Es redzēju vēl gandrīz 100 pilnīgi nepazīstamu cilvēku un esmu ļoti apmierināts ar to, cik daudz cilvēku atnāca uz šo akciju," komentēja Vītols.

Jau ziņots, ka šovakar plkst.18 laukumā pie "Laimas" pulksteņa notiks dziedāšanas zibakcija, kurā visu vecumu un profesiju dziedātāji aicināti kopīgi skandēt populāro latviešu mīlestības dziesmu "Miglā asaro logs".

Akcija turpina Rakstniecības un mūzikas muzeja rosināto dziedāšanas zibakciju ciklu "Mūsu dziesma Latvijai". Zibakcija tika filmēta un uzņemtais materiāls izmantots Rakstniecības un mūzikas muzeja topošajā ekspozīcijā "Dziesma".

Jau ceturto mēnesi muzejs iesaista sabiedrību topošās ekspozīcijas "Dziesma" veidošanā. Vairākās Latvijas pilsētās - Liepājā, Daugavpilī, Cēsīs, Jelgavā, Rīgā un citur - notikušas diskusijas, un noslēgumam tuvojas elektroniskā aptauja "Dziesmas lietošanas un klausīšanās paradumi ikdienā", kurā piedalījušies jau vairāk nekā 1000 respondentu.

Četru zibakciju ciklu "Mūsu dziesma Latvijai" Rakstniecības un mūzikas muzejs rīko kā elektroniskās aptaujas noslēgumu.

Dziesmas "Miglā asaro logs" pamatā ir Aleksandra Čaka dzejolis "Atzīšanās", bet mūzikas autors joprojām ir nezināms. Zibakcijas dalībnieki saņems dziesmas tekstu.