Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas tūristu skaits šogad varētu sasniegt 2 miljonus

© f64

Kaut arī gads vēl nav beidzies un tāpēc nevar apstiprināt prognozes par diviem miljoniem tūristu Rīgā, tomēr statistiķu apkopotā tendence liecina, ka Latvijas galvaspilsētas apmeklētāju skaits pēdējos gados palielinās. Gaismas pils ar savu konferenču centru ir viens no objektiem, kurš veicina vispirms jau lietišķu interesi par Rīgu.

Gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekle Vita Jermoloviča pieļāva, ka šogad tūristu skaits Rīgā varētu sasniegt divus miljonus. Nereāli tas nav. RTAB informē, ka 2014. gada otrajā ceturksnī Rīgā ieradies par 34% vairāk tūristu nekā pērn. Šā gada aprīlī, maijā un jūnijā galvaspilsētas naktsmītnēs apmetušies 345 720 viesi, kas ir par 33,8% vairāk nekā šajā laika periodā pērn, taču pavadīto diennakšu skaits palielinājies par 23%. Rīgas viesnīcās un citās tūristu mītnēs visvairāk apkalpoti viesi no Krievijas, Vācijas, Somijas, Igaunijas, Norvēģijas, Lietuvas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Polijas un Itālijas. Savukārt lielākais tūristu skaita pieaugums bija vērojams no Vācijas – 48%, Lielbritānijas – 36%, Itālijas – 35%, Dānijas – 33% un Francijas – 32%. Tām seko Somija – 36%, Zviedrija – 30%, Lietuva – 18% un Igaunija – 17%, informē RTAB sabiedrisko attiecību pārstāve Anna Blaua.

Tūrisma attīstītāji uzskata, ka tas saistāms ar Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem. «Šī tendence bija vērojama jau gada pirmajā ceturksnī, un tas skaidrojams ar vēl arvien neizsīkstošo ārvalstu mediju interesi par Rīgu kā Latvijas galvaspilsētu un Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī pēdējā gada laikā intensīvi tiek organizētas šo valstu mediju vizītes uz Rīgu,» skaidro A. Blaua. Savukārt Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Vālodze ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gads nav papildus piesaistījis tūristus Rīgai, taču ir veicinājis Latvijas galvaspilsētas atpazīstamību. Piemēram, Pasaules koru olimpiāde notika karstākajā tūrisma sezonā, tāpēc viesnīcām nācās atteikt naktsmītnes tūristiem. Vietas aizpildīja ap 20 000 olimpiādes dalībnieku. Ja šis pasākums notiktu citā gadalaikā, tad ekonomikai pienesums būtu daudz lielāks, pieļauj J. Vālodze.

Savukārt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) konferenču centrs cerības ir attaisnojis. Tur katru dienu notiek vietēja un starptautiska mēroga konferences, dažreiz pat divas trīs dienā, saka LNB pārstāvis Augusts Zilberts. Bibliotēku apmeklējušas arī tūroperatoru organizētas ceļotāju grupas no Vācijas un Norvēģijas, bet daudzi ierodas individuāli, tajā skaitā – ārvalstu žurnālisti.