Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pirmslaulību programma vēl nav gatava

© f64

Pirmslaulību mācības pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļās, ir ierakstītas ar dakšām ūdenī. Tas nozīmē, ka pašlaik vēl nav ne apstiprinātas programmas, ne pirmo pāru, kas būtu uz savas ādas pārbaudījuši, ko nozīmē valsts piedāvātās zināšanas par laulību.

Šā gada sākumā Labklājības ministrija informēja, ka nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi un eksperti varēja pieteikties un izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Šogad rudenī vajadzēja izvēlēties pirmos pārus, kuri būtu ar mieru piedalīties apmācībās par civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem, sadzīves un citiem aspektiem. Tagad Labklājības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Buraka

Neatkarīgajai atbild, ka saskaņā ar līgumu par pirmslaulību programmas izstrādi cilvēkiem, kas gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā, pašlaik noris darbs pie programmas izstrādes (saturiskā daļa) un plānots, ka līdz 2014. gada oktobra beigām īstenosies pilotprojekts un tiks apmācīta neliela cilvēku grupa. Iepriekš izskanēja, ka tie būs pieci pāri. Kaut arī līdz gada beigām ir jāsagatavo gala apmācību programmas saturs un jāapmāca dzimtsarakstu nodaļas speciālisti, kā arī speciālisti, kas turpmāk strādās ar programmu, tajā pašā laikā – gada nogalē pēc pilotprojekta īstenošanas Labklājības ministrija atkārtoti tiksies ar Tieslietu ministriju, lai izvērtētu pilotprojekta

rezultātus un vienotos par tālākajām darbībām. Spriežot pēc laikrakstam sniegtās atbildes, programmu varētu arī neīstenot. Lai nu kā, šī apmācība pāriem nebūs obligāta.

Sākotnēji bija paredzēts veikt aptauju, lai noskaidrotu ekspertu un jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem viedokli par laulību reģistrēšanas šķēršļiem un iespējamiem risinājumiem, kā arī par riskiem, dzīvojot kopdzīvē bez laulības reģistrēšanas. Zvērinātu notāru pieredze liecina, ka pēdējā laikā laulību pie notāra visbiežāk šķir pāri, kuru laulības stāžs ir tikai četri līdz septiņi gadi, iespējams, tāpēc aptauja orientēta uz jauniem cilvēkiem. Nav gan teikts, ka tieši gados jaunākie cilvēki vēlēsies apgūt pirmslaulību programmas piedāvājumu.

Iepriekš šķiršanās trakums bija piemeklējis laulātos ar 20 gadu kopdzīves stāžu. Notāru rīcībā esošā informācija liecina, ka 14 procentu no visām šķirtajām laulībām reģistrētas pie garīdznieka, pārējās (86 procenti) – iestādēs (t. sk. dzimtsarakstu nodaļās), bet jāņem vērā, ka dzimtsarakstu nodaļās tiek reģistrēts visvairāk laulību.