Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā ielikts pamatakmens Baltijas ceļa piemineklim

© F64

Šodien Rīgā tika ielikts pamatakmens Baltijas ceļam veltītam piemineklim. Tas atradīsies Mūkusalas ielā, pie Daugavas kreisā krasta. Pieminekļa idejas autors ir bijušais Latvijas Tautas frontes vadītājs un Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V/RP).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS), kurš arī piedalījās pamatakmens ielikšanā, Baltijas ceļam veltīts piemineklis jau rotā Viļņas centru, un līdzīga ideja par pieminekli ir arī igauņiem, kuri tās realizēšanā tikuši tālāk nekā latvieši.

Plānots, ka Rīgā Baltijas ceļa pieminekli varētu atklāt uz Latvijas simtgades svinībām. Pieminekļa atrašanās vieta ar Rīgas domi jau esot saskaņota.

Vaicāts par pieminekļa finansēšanas avotiem, Vucāns skaidroja, ka Baltijas ceļš ir pietiekami nozīmīgs notikums, lai arī valsts varētu piedalīties tā finansēšanā. Vienlaikus viņš norādīja, ka, protams, atradīsies arī cilvēki, kuri vēlēsies ziedot piemineklim.

Kā ziņots, šodien plkst. 11 Mūkusalas ielā 29 notika Baltijas ceļam veltītā pieminekļa Rīgā pamatakmens ielikšana, kurā piedalījās Vucāns, Saeimas deputāti un Barikāžu kluba dalībnieki.

Baltijas ceļš bija Baltijas valstu nevardarbīgās pretošanās kulminācija 1989.gada 23.augustā, kad cilvēki 600 kilometru garumā sadevās rokās no Tallinas cauri Rīgai līdz pat Viļņai.