Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Centrāltirgu pārpludinājušas plūmes

© f64

Šonedēļ Rīgas Centrāltirgu ir pārpludinājušas plūmes, turklāt tās kļuvušas lētākas un tagad nopērkamas, sākot no 60 centiem kilogramā. Bet dažas tirdzniecības vietas pircējiem jau piedāvā nobaudīt jauno ābolu ražu. Tiem pašreiz ir divas cenas – 40 centi un 1,20 eiro kilogramā.

Plūmēm ir ļoti plašs izmantojums uzturā – tas var ēst svaigas, gan ievārījumos, gan sīrupos, pievienot dažādiem ēdieniem, tādiem kā pankūkas, salāti. Plūmes ļoti labi iederas dažādu gaļas un medījumu ēdienu mērcēs un ne tikai, atliek tik ļauties fantāzijai un nebīties eksperimentēt. Centrāltirgū to cena ir robežās no 60 centiem līdz 2,20 eiro. Dārgākās ir ieceļojušas no Spānijas, bet visām pārejām plūmēm cena nepārsniedz 1,50 eiro kilogramā, lielākais vairums ir nopērkamas ap vienu eiro kilogramā.

Runājot par Centrāltirgus piedāvājuma jaunumiem, noteikti jāpiemin āboli. Šo augļu tirgotāji gan patlaban tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi. Pārdošanā vēl nav vietējo ābolu, pircējiem šobrīd tiek piedāvāti Polijā un Beļģijā audzēti āboli, to cena attiecīgi 1,20 eiro un 40 centi kilogramā.

Citi augļi un ogas Centrāltirgū pieejami ļoti daudzveidīgā buķetē. Zemenes maksā no 2,40 līdz 4,50 eiro kilogramā, ķirši, sākot no viena eiro, upenēm ir divas nemainīgas cenas – 1,40 vai 1,50 eiro, mellenes var iegādāties, sākot no 2,50 līdz 5 eiro kilogramā, dārza mellenes maksā 4,50 vai 5 eiro kilogramā, jāņogas no 1,50 līdz 2 eiro, ērkšķogas no divi līdz 2,50 eiro kilogramā, puskilograms aveņu (kastītē) no divi līdz trīs eiro, bet kazenes trīs eiro (kastīte).

Raibs un par pieņemamām cenām ir arī vietējo dārza labumu piedāvājums. Piemēram, cūku pupām vērojams cenu kritums – kilograms kādreizējo 1,50 eiro vietā tagad maksā 80 vai 90 centus. Kartupeļiem cena svārstās no 25 līdz 60 centiem, sīpoliem – ap vienu eiro, tomātiem no 60 centiem līdz trīs eiro. Gurķi un burkāni maksā, sākot no 50 centiem līdz vienam eiro, bietes – ap 50 centiem (vārītas – 1, 20 eiro kilogramā), kāposti – 40 vai 50 centus kilogramā, ziedkāposti – 60 vai 70 centus, kabači no 30 līdz 50 centiem, sviesta pupas – 2 vai 2,50 eiro kilogramā, zirņi – trīs eiro, brokoļi no 1,20 līdz 1,50 eiro kilogramā.