Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vairāk nekā izstāde

© F64

Cieņa talantam, lepnums par cilvēkiem, kuri spoži nes Latvijas vārdu pasaulē... to visu ietver kinoteātrī Splendid Palace esošā portretu galerija Dzimuši Rīgā – slaveni pasaulē, kas nule kā papildināta.

 Blakus 16 izcilām sava laikmeta personībām kinoteātra slavas sienu rotā arī vijolnieces Baibas Skrides, operdziedātāju Elīnas Garančas un Ineses Galantes, kā arī akordeonistes Ksenijas Sidorovas portreti.

«Ineses balss noslēpums ir īpašais siltums. Man šķiet, ka šai māksliniecei dziedāt nozīmē dziedināt, koncertos ikviens klausītājs tiek it kā silti apmīļots. Tā ir spēja, kas piemīt vien retajam. Baibu raksturo ļoti dziļa nopietnība, muzicēšanas tīrība un drosme ķerties pie visgrūtākajiem skaņdarbiem, kas nebūt nav zemenes ar putukrējumu ikdienas publikai. Bet viņa to var! Elīna nenoliedzami ir viena no visspožākajām pasaules dīvām, bet tas viņai netraucē būt māmiņai divām meitām. Ar šo mākslinieci varam lepoties ne tikai mēs, bet arī Eiropa un jo sevišķi Vīne, kur viņa ilgus gadus dzīvojusi, un Ņujorkas Metropolitēna opera (amerikāņu mūzikas kritiķis Džastins Deividsons pasludināja Garanču par labāko Metropolitēna operas Karmenu pēdējo 25 gadu laikā – aut). Savukārt Ksenija, lai arī vēl atrodas pašā karjeras sākumā, jau debitējusi prestižos festivālos un ir pasaulē pieprasīta māksliniece. Tas, ko viņa uz akordeona izdara, ir apbrīnojami, tā apliecinot, ka šis mūzikas instruments noder visplašākā muzikālā repertuāra atskaņošanai – no baroka mūzikas līdz The Beatles dziesmām,» katru no galerijas jaunpienācējām raksturo muzikoloģe, kultūras žurnāliste Inese Lūsiņa. Visus lielformāta portretus papildina interaktīvi monitori, kur latviešu, krievu un angļu valodās var iepazīties ar šo cilvēku biogrāfiju.

Izcilā operdziedātāja Inese Galante atminas, ka, gūstot panākumu ārpus Latvijas robežām, viņai vaicāts: «Vai jūsu zemē visi ir tādi vai arī jūs esat vienīgā?» Mākslinieces atbilde skanējusi: «Nē, mums visi ir tādi un vēl labāki!» It kā joks, bet ar milzīgu zemtekstu. Tieši tādēļ, strādājot ar jaunajiem māksliniekiem un talantiem, dziedātāja cenšas panākt, lai ikviens no viņiem justos gana spēcīgs un pārliecināts doties uz priekšu un varētu konkurēt ar visu pasauli. Jā, un Latvijas un Rīgas vārds turpinātu mirdzēt. «Labāk pateikt nevar – born in Riga! Kāda ir mana Rīga? Pasakaina pilsēta, kur cilvēki ir ļoti, ļoti talantīgi, atsaucīgi, draudzīgi, izpalīdzīgi, uzmanīgi cits pret citu un – vēlreiz uzsveru – izglītoti. Lai mums visiem veicas, lai piedzīvojam tikai patīkamus mirkļus, skaistus koncertus un izrādes. Lai visiem dzīvot ir vieglāk, jo mūzika dziedē mūs visus!» ar sev raksturīgo silto smaidu uz lūpām teic I. Galante.

Jāpiebilst, ka tūlīt pēc izstādes Dzimuši Rīgā – slaveni pasaulē atklāšanas kinoteātra Versaļas zālē notika Gidona Krēmera grāmatas Vēstules jaunajai pianistei atvēršanas svētki. Grāmata būtībā ir kā vērtīgu padomu apkopojums apdāvinātiem cilvēkiem. Savukārt pēc tam kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē notika filmas Rīgas Gidons pirmizrāde. «Lai arī esmu dzimis Rīgā, pavadījis te skolas gadus, ne vienmēr man bijusi tik spilgta māju sajūta kā tagad. Esmu priecīgs, ka beidzot ierodos Rīgā kā savās mājās,» atzīst G. Krēmers.

Iecere izveidot simbolisku slavas sienu rīdziniekiem, kas ar savu personību un darbu iemantojuši plašu pasaules slavu un atzinību, SIA Rīgas nami radās jau 2011. gadā, kad sadarbībā ar Latvijas institūtu tapa portretu galerijas pirmā kārta. «Kopš 2009. gada tieši SIA Rīgas nami rūpējas par kinoteātra Splendid Palace kino programmu un vēsturiskās ēkas apsaimniekošanu. Kas attiecas uz izstādi – šodien to var droši dēvēt par rīdzinieku slavas sienu. Viņu piemērs apliecina, ka, atrodot savu talantu un ieguldot nopietnu darbu tā attīstīšanā un sevis pilnveidošanā, iespējams sasniegt savu sapni,» pārliecināta ir SIA Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Portretu galerija būs apskatāma visiem apmeklētājiem no augusta mēneša, jo kinoteātris Splendid Palace ir devies vasaras brīvdienās.