Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Noraida visus 19 opozīcijas deputātu priekšlikumus Rīgas domes 2014.gada budžetam

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē ar koalīciju veidojošo partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu balsu vairākumu šodien tika noraidīti visi 19 opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputātu priekšlikumi Rīgas domes 2014.gada budžetam.

Kā novēroja aģentūra LETA, deputāti par iesniegtajiem priekšlikumiem balsoja bez īpašas iedziļināšanās - komitejas vadītājs domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) kolēģiem nolasīja tikai priekšlikuma iesniedzēja vārdu un uzreiz arī ierosināja par priekšlikumu balsot. Par iesniegtajiem priekšlikumiem komitejas sēdē balsoja tikai trīs opozicionāri - Sarmīte Ēlerte (V), Olafs Pulks (V) un Dainis Locis ("Visu Latvijai!"-TB/LNNK). Savukārt deviņi "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai" komitejas domnieki balsojumos klusējot atturējās. Visi priekšlikumi tika noraidīti pāris minūšu laikā.

"Mēs nupat piedzīvojām zināmu farsu - deputāti rindas kārtībā cilāja rociņas, lai balsojumā nekļūdītos. Bez jebkādas iedziļināšanās ir noraidīti vairāki būtiski priekšlikumi, kas principiāli atbilst Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta izstrādātajai Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijai 2020. līdz 2030.gadam, kur kā prioritāte uzsvērta izglītība. Izglītība būs kvalitatīva tikai tad, ja pedagogi būs labi atalgoti, ko paredz mūsu ierosinājumi par piemaksām pedagogiem, mērķtiecīgu finansējumu bērnudārzu pieejamībai. Tāpat tika noraidīti priekšlikumi par finansējumu māju siltināšanas veicināšanai, kas bremzē, pateicoties Rīgas domes vadības propagandai, un vairāki ierosinājumi, kā uzlabot sociālo jomu, sociālo darbinieku motivāciju," komitejas sēdē pēc balsojuma izteicās Ēlerte. Viņa piebilda, ka "bez šīm prioritātēm nākamā gada budžets ir nepilnīgs un mēs nevarēsim to atbalstīt".

Ēlerte 2014.gada budžetā iesniedza trīs priekšlikumus - viņa ierosināja paredzēt 347 713 eiro brīvpusdienu nodrošināšanai skolās skolēniem no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm, tādējādi atbalstot 641 šādu Rīgas ģimeni, kurās kopumā ir 1446 skolēni. Tāpat deputāte ierosināja nākamgad paredzēt papildu finansējumu 28,46 eiro apmērā uz vienu amata vienību pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atlīdzības palielināšanai, kā arī palielināt vispārizglītojošo skolu skolotāju atlīdzību par 71,14 eiro uz vienu amata vienību mēnesī.

Pēteris Viņķelis (V) bija iesniedzis priekšlikumu novirzīt 5,1 miljonu eiro pilsētas ielu seguma periodiskajai atjaunošanai, kā arī 1,4 miljonus eiro no līdzekļiem, kas paredzēti sabiedriskā transporta pakalpojumiem, novirzīt veloceliņu izveidei un riteņbraucējiem nepieciešamu infrastruktūras uzlabojumu veikšanai. Viņķelis arī aicināja piešķirt 711 436 eiro Abavas, Vecsaules un Makša ielas Bieriņos asfaltēšanai.

Aigars Pētersons (V) savukārt mudināja palielināt vienreizējo pabalstu ģimenei saistībā ar bērna piedzimšanu, nosakot, ka vienreizējais pabalsts par pirmo bērnu ģimenei tiek izmaksāts 150 eiro apmērā, par katru nākamo bērnu palielinot izmaksājamā pabalsta summu par 50 eiro. Tāpat viņš rosināja palielināt pabalstus politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, kā arī pabalstu simts un vairāk gadu sasniegušām personām kopsummā 34 000 eiro apmērā.

Vēl 284 600 eiro Pētersons lūdza paredzēt sociālo darbinieku atalgojuma palielināšanai, kā arī aicināja sakopt Rīgas teritorijas bērnu rotaļu laukumus atbilstoši Eiropas Savienības drošības prasībām, paredzot šim mērķim 712 000 eiro. Vēl tikpat būtu nepieciešams bērnu rotaļu laukumu apsekošanai un datubāzes izveidei trūkumu novēršanai.

Baiba Brigmane (V) bija iesniegusi priekšlikumu nākamgad pašvaldības budžetā paredzēt 669 000 eiro izglītības iestāžu diennakts nometņu un atklāto dienas nometņu rīkošanai, kā arī aicināja par 10% palielināt Rīgas izglītības iestāžu saimniecisko darbinieku algas, paredzot šim nolūkam 2014.gada budžeta projektā 801 234 eiro.

Savukārt deputāts Valdis Gavars (V) bija iesniedzis sešus priekšlikumus. Viņš mudināja par 25 612 eiro izveidot divas papildu štata vietas Mājokļu un vides departamentā saistībā ar Dzīvokļu īpašnieku biedrības dibināšanu, paredzēt 64 030 eiro policijas patruļu norīkošanai darbam Rīgas kapsētās, lai novērstu huligānismu un kapa vietu inventāra zādzības, piešķirt 14 229 eiro ievērojamu cilvēku kapa pieminekļu atjaunošanai un labošanai, kā arī kultūrvēsturisko pieminekļu restaurācijai Rīgas kapsētās.

Gavars arī aicināja piešķirt 42 687 eiro ēku energoaudita veikšanas nodrošināšanai 100 Rīgas ēkām un 156 516 eiro tipveida ēku siltināšanas projektiem 30 ēkām, kā arī rosināja paredzēt 14 229 eiro Akmens skulptūru dārza labiekārtošanai Bieriņu apkaimē.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien ar koalīcijas deputātu vairākumu atbalstīja pašvaldības nākamā gada budžeta projektu, kas paredz, ka nākamgad pašvaldības ieņēmumi sasniegs 731,6 miljonus eiro, bet izdevumi - 763,1 miljonu eiro. Salīdzinājumā ar 20.novembrī sākotnēji apstiprināto budžeta versiju mainītas gan ienākumu, gan izdevumu prognozes - iepriekš tika minēts, ka pašvaldības ieņēmumi varētu sasniegt 722,3 miljonus eiro, savukārt izdevumi būs 751,8 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldība uzsver, ka 2014.gadā plānots nemainīgi saglabāt līdzšinējās prioritātes - izglītība, drošība, sociālais atbalsts, infrastruktūras attīstība -, kā arī prioritāri nodrošināt pasākumus, kas saistīti ar Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu. Nākamgad pilsētas ielu stāvokļa uzlabošanai plānots novirzīt 6,5 miljonus eiro, Salu tilta remontdarbu sākšanai paredzēti 9,96 miljoni eiro. Ielu infrastruktūras uzlabošanai plānots novirzīt arī valsts budžeta 9,2 miljonus eiro lielo transferta līdzekļu daļu.

Nākamgad turpināsies pašvaldības 2012.gadā iesāktā iekškvartālu un piebraucamo ceļu atjaunošanas programma, kam plānots finansējums 5,7 miljonu eiro apjomā. Savukārt velotransporta attīstības programmai plānots 237 000 eiro finansējums. Skolās un bērnudārzos paredzēts ieguldīt vairāk nekā 21,7 miljonus eiro, sociālo māju būvniecībai Imantas 8.līnijā - 5,2 miljonus eiro.

Pašvaldība nākamgad plāno arī iegādāties transportlīdzekļus Pašvaldības policijas vajadzībām par 0,6 miljoniem eiro, nodrošināt komunistiskā terora upuriem veltītā memoriāla Torņakalnā trešās kārtas būvniecību par 0,3 miljoniem eiro, turpināt rekonstrukcijas un renovācijas darbus Rīgas 1.slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā par 5 miljoniem eiro.

Sociālajai aizsardzībai pašvaldība 2014.gadā paredzējusi izdevumus 83,4 miljonu eiro apjomā, kas ir 11,1% no Rīgas pamatbudžeta izdevumiem. No tiem sociālajiem pabalstiem plānoti 24,3 miljoni eiro, sociālajiem pakalpojumiem - 10,4 miljoni eiro. Joprojām tiek plānots izmaksāt pabalstus kopumā 1 miljona eiro apjomā garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai trūcīgām ģimenēm ar bērniem, nodrošināt siltu ēdienu sociāli mazaizsargātajām personām 1,6 miljonu eiro apmērā un nodrošināt citus sociālā atbalsta pasākumus.

Rīgas pašvaldība 2014.gadā iemaksās Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā 78,3 miljonus eiro citu Latvijas pašvaldību atbalstam.