Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ar pasākumu "Lauki ienāk pilsētā" cer satuvināt lauciniekus un pilsētu iedzīvotājus

Ar pasākumu "Lauki ienāk pilsētā" iecerēts satuvināt lauciniekus un pilsētu iedzīvotājus, pasākuma atklāšanā teica tā rīkotāji.

Nodibinājuma "Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai" valdes priekšsēdētājs Rihards Krastiņš teica, ka ar šo pasākumu cer uzrunāt jauniešus pilsētās, lai viņi redz, ka laukos ir iespēja strādāt, dzīvot un attīstīties, un nav nepieciešams braukt prom no Latvijas.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš pauda cerību - ja vismaz tūkstoti jauniešu un viņu vecāku šis pasākums uzrunās, tas būs izdevies.

Prezidents atzīmēja, ka šodien Spīķeros un Krastmalā ikviens var pārliecināties, cik ļoti attīstījušies ir lauki, lauksaimniecības tehnika. Viņš pats esot pārliecinājies, ka, salīdzinot ar viņam kādreiz zināmo graudu kombainu "Ņiva", viņš šodien, iekāpjot modernā "John Deer" kombainā sapratis, ka tas ir gandrīz kā kosmosa kuģis.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) solīja, ka šis pasākums tiks rīkots arī nākamajos gados un pauda cerību, ka skolēniem šī pasākuma apmeklēšana būs obligāta.

"Bērniem ir jāredz, ka kartupeļi ir ne tikai cepti un vārīti, bet tie aug zemē un to ir neskaitāmas šķirnes. Bērniem ir jāsaprot, ka piens nav tikai tetrapakās," teica Ušakovs, aicinot visus uz šo pasākumu ierasties arī nākamgad.

Kā ziņots, šodien Rīgā, Krasta ielas posmā no Dzelzceļa tilta līdz Spīķeru kvartālam notiekošais pasākums ieinteresējis gan rīdziniekus, gan ārzemju viesus, novēroja aģentūra LETA.

Jau krietni pirms pasākuma atklāšanas Krasta ielā bija vērojami nesteidzīgi pasākuma apmeklētāji, kas apskatīja mūsdienu un senāku laiku lauksaimniecības tehniku, paviesojās pie zivju audzētājiem un zvejniekiem krastmalā, kā arī baudīja dažādus lauku labumus.

Savukārt "Lauki ienāk pilsētā" organizētāji un dalībnieki rosījās, gatavojoties pasākumam, tika kurināta uguns un vārītas dažādas zupas, tika iekārtoti informācijas stendi, izvietoti uzskates materiāli un sagatavotas dažādas atrakcijas.

Apmeklētājiem šodien būs iespēja ne tikai vērot un iepazīt dzīvi laukos, bet arī pašiem iesaistīties dažādos darbos, piemēram, tīrīt zivis, no zvejniekiem iemācīties siet mezglus, baudīt dabas takas, iemācīties no lauku labumiem gatavot gardumus u.c.

Kā ziņots, pasākumā kopumā piedalīsies vairāk nekā 1500 dalībnieku, kas interesentiem stāstīs par lauku dzīves ikdienu, kā arī aicinās meklēt iespējas strādāt laukos. Tik vērienīga iepazīstināšana ar lauku vidi Latvijā tiek rīkota pirmo reizi, turklāt šis notikums būs galvaspilsētas Ražas svētku tradīcijas iedibināšana.

Līdzīgi pasākumi šā gada vasarā jau notikuši Liepājā, Daugavpilī, Valmierā un Jelgavā, savukārt pasākums Rīgā plānots kā projekta kulminācija.

Projektu rīko Zemkopības ministrija, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, "Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai", biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" un "Zemnieku saeima". Pasākuma kopējās izmaksas ir 200 000 eiro jeb 140 000 latu, no kurām 50% ir Eiropas Komisijas finansiālais atbalsts.

Publicēta: 14.09.2013 11:57