Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils paliks savā vietā

© F64

Daudzviet Latvijā pašreizējai pašvaldību varai būs mazliet jāpanervozē, vai izdosies palikt posteņos, taču Ventspilī, visticamāk, atkal ar lielu pārsvaru vinnēs pašlaik pie varas esošā partija Latvijai un Ventspilij.

Nav gan arī tā, ka nebūtu konkurences. Par krēsliem sacenšas vēl sešas listes, no kurām gan labi, ja divām ir cerība dabūt pa kādam mandātam.

Saskaņai ir savs stabils vēlētāju loks, kas Ventspilī dod apmēram vienu domes deputāta krēslu. Jādomā, ka kaut kur turpat šī partija paliks arī šajās vēlēšanās.

Vēl ir partiju «trejsavienība», kuras priekšgalā ir Šveices advokāta Rudolfa Meroni stumtais «jaunais līderis» Ģirts Valdis Kristovskis, kurš gandrīz trīs dekādes ar Ventspili nav bijis nekādā sakarā un tāpēc laikam nesaprot, kurp dodas. Ventspilnieki labprāt būtu gatavi balsot par kādām «jaunām asinīm», sakarīgiem un enerģiskiem censoņiem, kas nāktu ar spožām idejām, taču, kad Kristovskis sāk nievāt visu, apgalvot, ka domes valdīšana novedusi pilsētu postā, stagnācijā un izmisumā, viņu nopietni vairs neņem. Jo tas ir tik krasā kontrastā ar to, ko ventspilnieki redz, ka bail.

Aiz Kristovska sarakstā ir raiba publika - ir «mūžīgie opozicionāri», kas vienmēr ir pret jebkuru varu, ir cilvēki, kam dome nodarījusi pāri, atlaižot viņus no siltām vietām par švaku darbu, ir konkrēti cilvēki ar konkrētu tranzītbiznesmeņu mandātu kabatā zāģēt Lembergam un vēl visādi personāži. Meroni ir ieguldījis paprāvu naudas summu aģitācijā un propagandā pret Lembergu, kas tagad, kā jau modernajos laikos, vairāk pārcēlusies uz internetu. Ir gan arī avīzīte, ko bāž pastkastītēs.

A to internet i vien skunstig būšan, ka ventiņi jau nav tik viegli apčakarējami, lai nesaprastu, ka pa vidu starp dzīviem cilvēkiem, kas diskutē tviterī un feisbukā, ir milzu bari zombiju, robotu un troļļu, kas sēž kaut kur Rīgā un klakšķina datora taustiņus ar daudziem pseidonīmiem, uzdodoties par ventspilniekiem. Var sazīmēt trīs vai pat vairākas PR firmas un vēl arī virkni vientuļo melno sabiedrisko attiecību vilku, kas aizgūtnēm slauc naudu no Meroni un tā sauktajiem Lemberga oponentiem. Bet nu, malači, ka prot atrast klientus, kas atpogā maku par kubikmetriem tukša gaisa!

Lai arī pašreizējā valdošā partija Latvijai un Ventspilij pie varas ir kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākuma, tā joprojām darbojas enerģiski - pilsētā top aizvien jauni sporta, mākslas, infrastruktūras un izglītības objekti. Piemēram, Ventspils tehnikums, kas no ārpuses ir arhitekta Ulda Pīlēna meistardarbs, bet iekšpusē mūsdienīga profesionālās izglītības iestāde, kur top darba tirgum vai studijām augstskolā konkurētspējīga jaunatne.

Sen, tik sen vairs netiek sēdēts uz vienas pašas tranzīta adatas, bet ir attīstīta ražošana, tiek piesaistīti investori, rodas jaunas darba vietas, tiek atrasti alternatīvi noieta tirgi ciet aizgājušajam Krievijas tirgum.

Diezin vai ventspilnieki dzīs projām pārbaudīto veco valdīšanu, kas strādājusi gana labi, un ziediem sagaidīs klaunu desantu, ko pilsētā mēģina izsēdināt dižblēdis no Šveices.