Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Laukos gaida ārkārtas situācijas izsludināšanu

© Aivars Ķesteris/f64

Ilgstošā sausuma dēļ ārkārtas situāciju lauksaimniecībā lūdz izsludināt Ventspils, Kuldīgas, Kandavas, Saldus, Tukuma, Jelgavas, Ērgļu un citi novadi. Pašvaldībās ar iesniegumiem vērsušies daudzi lauksaimnieki, informējot, ka kopš maija sākuma laika apstākļi bijuši lauksaimniekiem īpaši nelabvēlīgi – ilgstoši valdījis sausums, un tāpēc cietušas būtiskas lauksaimniecības zemju un kultūraugu platības.

Par ilgstošā sausuma izraisītām sekām ir norūpējies arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Jautājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ viņš šodien plāno apspriest ar premjerministru Māri Kučinski (ZZS).

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē J. Dūklavs gan uzsvēra, ka ārkārtas situācijas izsludināšana nenozīmē, ka lauksaimnieki saņems finansiālu atbalstu vai arī garantiju, ka bankas atliks, piemēram, kredītmaksājumus. Taču, pēc J. Dūklava teiktā, ārkārtas situācijas izsludināšana var palīdzēt lauksaimniekiem tādējādi, ka tiek atzīts force majeure stāvoklis, kad, piemēram, Lauku atbalsta dienests, izvērtējot situāciju, nepiemēro cietušajiem lauksaimniekiem soda sankcijas par līgumā noteiktajā termiņā neīstenotajiem Lauku attīstības programmas pasākumiem, ziņo LETA.

J. Dūklavs, tāpat kā visi lauksaimnieki, cer, ka premjers atbalstīs ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā.

Saistībā ar ilgstošo sausumu Latvijā Zemkopības ministrija ir vērsusies arī pie Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Fila Hogana ar lūgumu tiešmaksājumus un lielos atbalsta maksājumus Latvijas lauksaimniekiem izmaksāt ātrāk. F. Hogans neoficiāli paudis, ka tas esot iespējams, taču konkrēts lēmums nav pieņemts.

Laika apstākļi Latvijas laukus pēdējos gados nelutina. Pērn labības sējumi un dārzeņu platības cieta no pārmērīga mitruma. Rudenī Latviju piemeklēja ilgstošas lietavas un daudzviet applūda lauki, nodarot ievērojamus postījumus zemniekiem. Šī iemesla dēļ 29 Latvijas novados tika izsludināta ārkārtas situācija. Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktore Anna Vītola-Helviga vakar LOSP sēdē lauksaimniekus informēja, ka Lauku atbalsta dienests vakar izmaksājis 4,4 miljonu eiro atbalstu laukaugu un dārzkopības produkcijas audzētājiem, kuri nesaņēma kompensācijas pagājušā gada rudenī. Par vasarājiem LAD izmaksājis 8,2 eiro par hektāru, bet par dārzeņiem - 50,8 eiro par hektāru. Lai arī atbalsta summas bankas kontos jau pārskaitītas, atbalsta saņēmēju kontos tās var ienākt vēlāk - atkarībā no izvēlētās bankas, brīdināja A. Vītola-Helviga.