Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Aicina uz Jāņu tirgu un lustīgu līgošanu Kuldīgas novadā

© f64

Gaidot vasaras saulgriežus, Kuldīgas pilsētas ielas sāk posties svētkiem – meiju vārti, Jāņu galds un siera rituļi, bet kokos zaigo jāņtārpiņi. Ļaudis aicināti iesaistīties dažādas darbnīcas, apmeklēt teātra uzvedumus vai izdejoties kārtīgās zaļumballēs.

Kuldīgas vecais rātsnams ikvienam piedāvās iesaistīties dažādās aktivitātēs un darbnīcās - 18. jūnijā 18.00 pieaugušajiem būs iespēja piedalīties garšīgajā rabarberu un jāņogu zefīru meistarklasē (dalība - 10 EUR); 20. jūnijā 17.00 interesenti aicināti apmeklēt izstādes “paSAULES dvēsele” atklāšanu ar mālotāju Madaru Bartkeviču un koka pavēlnieku Rinaldu Dunduru (izstāde būs apskatāma līdz 29. jūlijam). Savukārt pēc izstādes atklāšanas, 17.30, Kristīne Šimpermane aicinās pievienoties vasaras ziedu ziepju darbnīcā (dalība - 4 EUR). Tāpat no 20. līdz 23. jūnijam Vecajā rātsnamā apskatāma rožu ziedu ekpresizstāde no Lapiņu ģimenes dārza.

Lai kārtīgi iešūpotos svētku svinēšanai, Kuldīgā pirmais ielīgošanas pasākums Rātslaukumā un pilsētas ielās norisināsies jau ceturtdien, 21. jūnijā, no 12.00. Tad Jāņu dziesmas kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem nesīs paprāvs Jāņubērnu pulciņš. Jāņu mātes grozā atradīsies gan gards siers un naktī ceptie pīrāgi, gan kāda dzīves gudrība vai ticējums. Jāņu tēvam padomā kā allaž būs kāds jociņš, bet krūzē - kārtīgs Jāņu alus.

23. jūnijā, Līgo vakarā, tradicionāli Jāņuguni iedegs Pilsētas dārzā. 22.22 varēs noskatīties teatralizētu uzvedumu “Šo zaļo alus krūzi mēs tukšosim pa...” Ar neapvaldītu prieku jāsagaida visgarākā diena un īsākā nakts. Meitām jāsteidz pīt vainagi no trejdeviņiem ziediem, puišiem jārūpē meijas un alus. Nemiers kņudinās jaunu cilvēku sirdis. Meņģēšanās un ēverģēlības vien prātā. Kārlēns ar Ieviņu būs sapulcinājuši visu saimi uz līgošanu, tad, kur gadījies, kur ne, no žīdu ratu pakaļas izvelsies Rūdis. Kā nu ies, tā ies! Bet zaļo alus krūzi būs jātukšo tā vai tā! Līgotāji: Kārlēns, Ieviņa, Rūdis - Latvijas Nacionālā teātra aktieri Uldis Siliņš, Laura Siliņa, Jurģis Spulenieks, jauniešu teātris “Focus” (režisore Daiga Pirtniece), sieviešu koris “Gaisma” un jauniešu koris “Lai top!” (diriģente Jana Paipa), VPDK “Bandava” (vadītāja Ramona Irbe), folkloras kopa “Nārbuļi” (vadītāja Alīda Štromane), uzveduma režisore Daiga Pirtniece, skaņu un gaismu mākslinieks Dainis Āboliņš.

Pēc uzveduma Pilsētas dārzā līdz pat 3.00 - zaļumballe, spēlēs grupa “LaBamba”. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Līgo svētkiem gardumus un dažādus labumus aicinām iegādāties SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” organizētajā Jāņu tirgū 22. jūnijā no 11.00 līdz 18.00 Pilsētas laukumā. Dažādas veltes piedāvās amatnieki, tautas lietišķās mākslas studijas, mākslinieki un individuālie meistari, ekoloģiski tīru un Latvijā audzētu pārtikas produktu ražotāji, kā arī našķu tirgotāji. Skanēs dziesmas, valdīs radoša atmosfēra, varēs pīt un iegādāties Jāņu vainagus, būs siers, alus un kvass, pīrāgi un rauši. Netrūks arī praktiskas nodarbes bērniem un pieaugušajiem.

Pilsētas ielās un parkos valdīs svētku noskaņa. No 18. jūnija Liepājas ielu visā garumā rotās tradicionālie Jāņu vārti, bet uz dažiem no tiem uzdrukātie Jāņu pantiņi aicinās ielūkoties interesantās vietās un sētās: Liepājas ielā 3b (“Stender’s” sētā) un Liepājas ielā 10, Torņa ielā 8 jeb Kliņģera sētā, Liepājas ielā pie Vulkāna stenda un Semināra parkā. Šeit interesenti atradīs lielformāta Jāņu galdu, siena zārdu ar papardēm un Jāņubērnu nozaudētajiem apaviem, Līgosvētku projekcijas, vietām kokos un malu malās spīdēs jāņtārpiņi. Semināra parkā būs salaidušies lielie putniņi, kuru treļļus dzirdēs gan dienas, gan nakts laikā. Dekoratīvi gaismas kubi ar izzāģētām latvju zīmēm izgaismosies dažādās krāsās un attēlos ugunskura liesmas. Pilsētas laukuma skvērā būs izveidota stilizēta latvju lauku sēta ar žogu, aku un meijām, kas interesentus tā vien aicinās nobildēties.

Līgo svētku pasākumi novada pagastos:

ĒDOLĒ: 22. jūnijā 22.00 Dzirnavu dārzā - nakts koncerts ar dziesmām un dejām “Saulgriežos satikšanās mijkrēslī”. Piedalās Ēdoles kultūras nama pašdarbnieki un viesi.

23. jūnijā 20.00 Dzirnavu dārzā - Ēdoles kultūras nama amatierteātris ar izrādi “Laulību treniņu aģentūra”. 23.00 - Līgo balle. Spēlē ansamblis “Ēna”, bet 00.30 - puspliko veselības skrējiens.

KABILĒ: 23. jūnijā 23.00 Kabiles parkā - Līgo balle. Spēlē Artūrs Bānis. Ieeja - bez maksas.

KURMĀLĒ: 21. jūnijā 13.00 Vilgāles bibliotēkā - radošā darbnīca Līgo svētku noskaņās “Visa laba Jāņu zāle, kas zied Jāņu vakarā…”

23. jūnijā 20.00 krustojumā pie “Dālderiem” līgotājus sagaidīs Jāņu māte. Pēc tam Līgo gājiens uz Vilgāles estrādi, kur izskanēs pašdarbnieku koncerts. Pēc koncerta zaļumballe kopā ar muzikantiem no Ventspils. Ieeja - bez maksas.

LAIDOS: 21. jūnijā 18.00 Rudes muižas parkā - Saulgriežu svinēšana. Aicināti visi senlatviešu tradīciju kopēji un vienkārši interesenti pievienoties un uzlādēties gada enerģētiskākajā naktī. Organizatori ir sagādājuši pārsteigumu - gaidāma tikšanās ar.. Nu to redzēsiet, kad atnāksiet!

22. jūnijā 20.30 estrādē - Jāņu ielīgošana ar Laidu amatierteātra uzvedumu “Kā šogad līgosim?” 22.00 uzstāsies grupa “Taizers”.

PELČOS: 23. jūnijā 17.00 Ābeļciemā, Karlsonu īpašumā “Aizas” - lustīga ielīgošana ar čigānu dziesmu un deju grupu “Rada”.

23. jūnijā pie tautas nama - Līgo nakts zaļumballe. No 21.00 - galdu klāšana. 23.00 - sākam dejas. Par lustēm rūpēsies grupa “Čirkainie”.

RENDĀ: 23. jūnijā 22.30-4.00 estrādē - Jāņu nakts zaļumballe “Lai līgojam, lai svinam” kopā ar grupu “Putukvass” no Alūksnes. Ieeja - bez maksas.

RUMBĀ: 19. jūnijā Ventas ciema “Bukaišos” - 12.00 radošās darbnīcas “Līgo piespraudītes”, 18.00 Snēpeles “Allažu” saimnieces sieru dižošanās, 19.00 koncerts “Kad saulīte rotājās”, muzicē “Suitu vīri”.

23. jūnijā 22.00 Ventas ciemā - Jāņu zaļumballe. Muzicēs Lastovsku ģimene.

SNĒPELĒ: 22. jūnijā 20.00 estrādē - svētku ielīgošanas pasākums “Sanāciet, sadziediet, sadancojiet...” Koncertā piedalās visi kultūras nama pašdarbības kolektīvi. Pēc koncerta balle kopā ar grupu “Ēna”.

TURLAVĀ: 23. jūnijā 20.00 Dižgaiļu parka estrādē - ielīgošana un Turlavas amatierteātra izrāde “Viss otrādi”.

VĀRMĒ: 23. jūnijā 23.00 estrādē “Liepu birzs” - Līgo zaļumballe, spēlēs Ainis Beijers “Bez N”. Ieeja - bez maksas.