Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūrmalas pašvaldības policijas darbu iedzīvotāji vērtē pozitīvi

PAŠVALDĪBAS POLICIJA sadarbojas gan ar Valsts policijas spēkiem, gan uzņēmējiem un iedzīvotājiem, lai pilsēta būtu droša, lai tajā būtu labvēlīga vide gan atpūtniekiem, gan uzņēmējiem un pakalpojumu sniedzējiem, uzsver Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns un Uzņēmēju konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Garoza © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Jūrmalas pašvaldības policijai ir ilgākā pieredze Latvijā starp pašvaldības policijām, tā ir otra vecākā Eiropā. Tās reitings iedzīvotāju skatījumā ar katru gadu pieaug – pagājušajā gadā tā bija iedzīvotāju vislabāk novērtētā Jūrmalas pašvaldības iestāde.

Aktualitāte - caurlaižu režīma kontrole

Kopš 1. aprīļa iebraukšanai Jūrmalā stājas spēkā caurlaižu režīms, kas paredz, ka katram, kurš vēlas iebraukt šajā pilsētā, ir jāiegādājas vienas dienas, kas maksā 2 eiro, vai cita termiņa caurlaide. Atgādināsim, ka šogad stājas spēkā jauni noteikumi, kuri paredz, ka iegādātā vienas dienas caurlaide ir derīga konkrētajā datumā. Turklāt caurlaides var iegādāties ne tikai pie iebraukšanas pilsētā caurlaižu automātos, bet arī izmantojot Mobilly vai Riga Card elektronisko norēķinu sistēmu un apmaksu internetā. Svarīgi atcerēties, ka vienas dienas caurlaidi var iegādāties arī pēc Jūrmalas apmeklējuma - atgriežoties mājās, internetā www.visitjurmala.lv, taču apmaksai ir jābūt reģistrētai līdz plkst. 23.59 pilsētas apmeklējuma datumā.

Neskatoties uz aktīvo pašvaldības policijas darbu, pārkāpumu skaits nekļūst mazāks, bet mainās pārkāpumu raksturs.

Novērots, ka visbiežāk pārkāpēji ir paši jūrmalnieki. Noteikumi paredz, ka Jūrmalā deklarētai personai vai personai, kam pieder īpašums Jūrmalā, caurlaide tiek piešķirta automātiski, ar noteikumu, ja jūrmalnieks ir konkrētās automašīnas īpašnieks vai turētājs un šie dati parādās CSDD datubāzē. Jūrmalnieki bieži šo faktu neievēro - lieto citai fiziskai vai juridiskai personai piederošas automašīnas, kam likumsakarīgi nav piešķirta automātiskā iebraukšanas caurlaide. Saprotams, ka sodītie autovadītāji sūdzas tiesā, bet līdzšinējā tiesu pieredze parāda, ka visos gadījumos soda apmērs ir atbilstošs likumam.

Kontroli veic tehniskie līdzekļi - novērošanas kameras, kas fiksē automašīnas numuru un salīdzina to ar iegādāto caurlaižu reģistru. Mūsdienīgās tehnoloģijas nepalaiž garām nevienu pārkāpēju, tāpēc faktiski visiem pārkāpējiem tiek sastādīti protokoli un uzlikts atbilstošs sods.

Atpūtnieku sezona ir sākusies

Jūrmalas pludmalēs kopumā ir izveidotas 7 glābšanas stacijas - trīs no tām strādā cauru gadu, bet pārējās dežūras uzsāks 15. maijā. Policijas pārstāvji vērš uzmanību: «Vecāki, pieskatiet savus bērnus, jo lielākoties glābšanas dienesta darbs saistās tieši ar noklīdušu bērnu meklēšanu. Pagājušajā sezonā vien bērnu meklēšana tika izsludināta 45 reizes. Priecājos, ka visi gadījumi beidzās bez traģiskām sekām. Vienlaikus atgādinu, ka visu gadu Jūrmalas pludmalēs ir aizliegts atrasties kopā ar dzīvniekiem!»

Policijas priekšnieks novērojis, ka ārzemju tūristi pamatā ir disciplinētāki un ievēro noteikumus precīzāk nekā vietējie. Policija visus sagurušos cenšas nogādāt viņu dzīvesvietā vai viesnīcā, taču ir bijuši gadījumi, kad arī ārzemju viesi nespēj atcerēties viesnīcas nosaukumu un nākas izmantot atskurbtuves pakalpojumus. Jāpiebilst, ka atskurbtuvē gada laikā nonāk 600 līdz 700 savus spēkus pārvērtējušu cilvēku - skaitlis jau daudzus gadus turas vienā līmenī.

Pārkāpumu mazāk nekļūst

Neskatoties uz aktīvo pašvaldības policijas darbu, pārkāpumu skaits nekļūst mazāks, bet mainās pārkāpumu raksturs.

Šobrīd aktualitāte numur viens ir atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumi. Policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns skaidro: «Iedzīvotāji vēlas ietaupīt līdzekļus, ko prasa atkritumu izvešana, tāpēc mēģina tos izmest atkritumiem neparedzētās vietās. Lai kontrolētu un piefiksētu noteikumu pārkāpējus, esam iegādājušies pārvietojamo novērošanas kameru. Tā savu cenu, kas bija 9000 eiro, jau ir atpelnījusi. Visbiežāk par atkritumu izmešanu tam neparedzētās vietās tiek piemērots sods 70 eiro apmērā, kas ir minimālais sods par šāda veida pārkāpumu, bet dažos gadījumos, piemēram, ja liels atkritumu daudzums tiek izbērts mežā, sods ir daudz bargāks. Ceram, ka cilvēki sapratīs, ka spējam piefiksēt pārkāpējus un tos bargi sodām, un ar laiku atkritumu izmešana neatļautās vietās tiks izskausta.