Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Negaidītās pārbaudēs bērnunamos un skolās atklāj 14 pārkāpumus pret bērniem

© pixabay.com

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) vairs nebrīdinot par plānotajām pārbaudēm, izdevies atklāt 14 jaunus pārkāpumus par emocionālo vardarbību pret bērniem, no tiem trijos gadījumos vainīgās personas tiks sauktas pie atbildības, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja inspekcijas vadītāja Marianna Dreja.

Plašāku informāciju par jaunatklātajiem gadījumiem Dreja nevēlējās atklāt, bet piebilda, ka minētie gadījumi ir notikuši 14 dažādās iestādēs, tajā skaitā bērnunamos, bērnudārzos un skolās.

Dreja atgādināja, ka kopš šī gada marta, kad bērni neplānotajās vizītēs sarunājas ar VBTAI ekspertiem, nav bijuši sagatavoti no uzraugāmo puses un tāpēc atklājuši faktus, kas liecina par vardarbīgu rīcību pret bērniem.

"Patiesībā šādai rīcībai ir bijusi pievienotā vērtība, jo jāatceras, ka bērni ir ļoti ietekmējama grupa. Tomēr ir arī bijuši gadījumi, kad pirmajā dienā bērni ekspertiem atklājuši faktus par vardarbības izpausmēm, bet jau nākamajā dienā viņu domas mainās, jo viņi notikušo nav pareizi sapratuši," stāstīja Dreja.

Plašāku informāciju par jaunatklātajiem gadījumiem Dreja nevēlējās atklāt, bet piebilda, ka minētie gadījumi ir notikuši 14 dažādās iestādēs, tajā skaitā bērnunamos, bērnudārzos un skolās. Turklāt trijos no minētajiem gadījumiem vainīgās personas tiks sauktas pie atbildības.

Jau ziņots, ka kopš šī gada marta VBTAI vairs nebrīdinās par plānotajām pārbaudēm, jo līdz šim inspekcijas mājaslapā ticis publicēts pārbaužu mēneša plāns, kas vairs netiek darīts.

Dreja iepriekš norādījusi, ka iestādēm šādi tiek dota iespēja iepriekš sagatavoties, tomēr pārbaudes ir efektīvas, kad tās ir negaidītas.

Turpmāk par pārbaudēm inspekcija informēs tikai tad, ja tas būs nepieciešams VBTAI, piemēram, būs nepieciešama kāda bērna vai pedagoga klātbūtne klasē vai citur.

Kā ziņots, Dreja darbu VBTAI priekšnieces amatā sāka 1.martā.