Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kari nav beigušies, kritušie nav apbedīti

BRĀĻU KAPOS. Pampāļu pagastā ceļa remonta laikā atrasto karavīru pīšļus, visticamāk, guldīs vietējos brāļu kapos. Tur jau atdusas pirms 15 gadiem atrasto kareivju mirstīgās atliekas © Foto: Regīna Ločmele-Luņova

Pārbūvējot ceļu Pampāļu pagastā, atrastas 240 karavīru mirstīgās atliekas. 2003. gadā ceļa pretējā pusē tika uzieti 142 karavīru kauli. Karavīri gājuši bojā Kurzemes katla cīņās. Otrais pasaules karš par sevi atgādina – vēl nav apbedīti visi kritušie vācu un padomju armiju karavīri.

Biedrības Meklēšanas vienība Leģenda vadītājs Tālis Ešmits noteic, ka karavīru mirstīgās atliekas, visticamāk, tiks apbedītas Pampāļu brāļu kapos - turpat, kur atdusas 2003. gadā atrastie. Taču, lai to izdarītu, jāievēro visas birokrātiskās Latvijas un Krievijas līgumā paredzētās prasības un darbības. T. Ešmits lēš, ka paies apmēram astoņi mēneši. Tāpēc karavīri Latvijas zemē ar godu tiks apbedīti vai nu šā gada vēlā rudenī, vai nākamā gada pavasarī.

Karavīru mirstīgās atliekas atrada strādnieki, rokot ar ekskavatoru. Tad tika uzaicināti Leģendas dalībnieki, jo viņi jau daudzus gadus meklē Otrā pasaules kara laikā kritušos, sadarbojas ar arhīviem, meklē kritušo tuviniekus. Leģendai ticis dots laiks līdz Jāņiem, lai varētu izcelt kritušos, bet ceļa būvnieki tikmēr strādāja citviet. Pagājušajā nedēļā Leģenda savu darbu Pampāļos ir beigusi.

Foto: Regīna Ločmele-Luņova

T. Ešmits Latvijas Televīzijai stāstīja, ka karavīri bijuši novietoti bedrēs un lielā slānī, cilvēku ķermeņi ir likti cits uz cita, ļoti nekārtīgi. Pašlaik zināms, ka septiņus bojāgājušos varēs identificēt pēc apbalvojumiem. Apbedījumu vietā meklētāji uzgājuši gan apbalvojumus, gan karotes, dakšiņas un citus priekšmetus. Saskaņā ar starpvalstu līgumu par šo atradumu tiks informēta Krievija, notiks sazināšanās ar arhīviem, tiks meklēti tuvinieki. Atrasta arī karavīra identifikācijas kapsula. Kapsulā ievietotais papīrs ir samircis, tāpēc tagad tas atrodas dzesēšanas kamerā, lai iztvaicētu mitrumu. Procedūra var ilgt vairāk par mēnesi, bet pēc tam būs iespējams iepazīties ar kapsulas saturu, vēstīja LTV.

Katru gadu Latvijas zemē tiek atrasti vairāki simti karavīru, arī Pirmajā pasaules karā kritušie. Ir vietas, par kurām zināms, ka tur varētu būt kritušie karavīri, bet karavīru mirstīgās atliekas mēdz atrast arī tur, kur nav saglabājusies informācija par apbedījumiem. Ķekavas novadā 2015. gada oktobrī sadarbībā ar Leģendu notika ekshumācijas darbi Spieķu kalnā, kur tika meklēti kritušie karavīri. Septiņdesmit septiņu nezināmo karavīru pīšļi tika guldīti Trušeļu kapos. 2016. gadā senas kapsētas teritorijā Ķekavas pagastā tika veikta ekshumācija un atrastas 1916. gada jūlijā apbedītu kritušo karavīru mirstīgās atliekas. Arī tās pārapbedītas Trušeļu kapos.

Savukārt 2015. gadā pirmo reizi Latvijas vēsturē no Krievijas tika pārvesti leģionāru pīšļi - Leģendas dalībnieki pārveda 236 kritušos latviešu karavīrus, kuri karoja Vācijas armijā. Visus karavīrus bija iespējams identificēt - arī tas ir pārsteidzoši.