Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Nodod ekspluatācijā lielāko robotizētās slaukšanas kūti Baltijā

ROBOTIZĒTO slaukšanas iekārtu tik lielā skaitā Latvijā līdz šim nebija. Govis ir labi pieņēmušas jaunos dzīves un slaukšanas apstākļus, uzskata Marita Spundiņa © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Aizvadītajā nedēļā Saldus novada zemnieku saimniecībā Saldus druva oficiāli ekspluatācijā tika nodota jaunā kūts 540 slaucamajām govīm, kurā uzstādītas deviņas robotizētās slaukšanas iekārtas Monobox no Vācijas ražotāja GEA.

Tādējādi šis uzņēmums kļuvis par lielāko vismaz Baltijas mērogā, kurā izmanto automatizētās slaukšanas robotus. Pirms dažām nedēļām par sasniegumiem uzņēmējdarbībā SIA Saldus druva saņēma pašvaldības balvu Gada uzņēmējs 2018.

Tehnoloģijām ir nākotne

Par slaucamo govju kūts modernizāciju Saldus druvā prātoja jau kopš 2014. gada. Sākotnēji plānoja jaunajā kūtī uzstādīt karuseļa tipa slaukšanas iekārtu, taču, apmeklējot lopkopības uzņēmumus Eiropā, tika pieņemts lēmums iegādāties mūsdienīgāko šobrīd pieejamo tehnoloģiju - automātiskās slaukšanas un barošanas robotus. «Tā nu sanāca, ka mēs pa taisno no divriteņa iesēdāmies mersedesā, izlaižot citus attīstības posmus,» smej uzņēmuma īpašniece un vadītāja Marita Spundiņa.

Vaicāta par to, kā jaunumu uzņēma govis, saimniece klāsta: «Sākums tiešām bija grūts - gotiņas līdz tam bija radušas stāvēt piesietas - sajūtot brīvību plašajā kūtī, kur tās brīvi var pastaigāties, sākumā lēca un priecājās. Visgrūtāk bija iemānīt viņas slaukšanas boksos - saucām palīgā visus pieejamos cilvēkus, jo gotiņas bija ar stumšanu jāiestumj neredzētajā iekārtā. Jau ceturtajā piektajā dienā govis pašas labprāt sāka iet uz slaukšanu, jo zina, ka tur viņas sagaida īsti kārumi. Specializētā barība, kas sastāv galvenokārt no mikroelementiem un dažādām pārtikas piedevām, govīm ļoti garšo - jau pa gabalu viņas sajūt sev tīkamo smaržu. Mums ir arī tā iesauktie tūristi - gotiņas, kuras atkārtoti mēģina ieiet slaukšanas boksā. Gan specializētās barības robotos, gan barības, kas gotiņām ir uz barības galda, receptūras, ražošanu un piegādes nodrošina Baltic Agro Saldus servisa centrs. Barības receptes ir izstrādātas tieši mūsu ganāmpulka vajadzībām.»

Pēc iekārtu uzstādīšanas saimniecībā ieradās ražotāja GEA pārstāvji, lai pārliecinātos, ka iekārtas uzstādītas kvalitatīvi. Jāpiebilst, ka vācieši ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas speciālistu veikumu - viss ir izdarīts pareizi un labā kvalitātē. Arī šobrīd piegādātāja GEA Farm Technologies pārstāvji turpina uzmanīt iekārtu darbību un apmāca strādājošos.

Robots visu izdara precīzi

Robotizētās slaukšanas priekšrocības ir vairākas - tagad vienā maiņā strādā tikai divi cilvēki, kas pamudina gotiņas doties uz slaukšanu, un traktoristi, kas piegādā barību. Kopumā uzņēmumā lopkopības nozarē tagad strādās vairs tikai 15 darbinieku bijušo 36 vietā. Tādējādi būtiski tiek samazinātas darbaspēka izmaksas, un ietaupītos līdzekļus var novirzīt kredīta atmaksai, kas ņemts iekārtu iegādei un būvniecībai. Jāpiebilst, ka kūts būvniecību un iekārtu iegādi līdzfinansē ES fonds. Tajā pašā laikā robotizētā sistēma izslēdz cilvēcisko faktoru. Saimniece skaidro: «Iepriekš visas slaucamās govis bija izvietotas trīs atsevišķās kūtīs. Katrā fermā bija citi izslaukuma rādītāji, citā dzīvnieki vairāk slimoja, citā mazāk - tas liecina, ka liela loma bija dzīvnieku kopējam. Robots visu izdara precīzi - govis saņem tieši tik barības, cik tām nepieciešams, tāpat precīzi ir ievērota slaukšanas tehnoloģija, slaukšana beidzas tieši tajā brīdī, kad beidzas piens.» Jāatzīmē, ka pagājušajā gadā ir izdevies būtiski kāpināt izslaukumu - pērn tas sasniedza 8150 litrus no govs gadā. Kādi būs izslaukumu rezultāti, strādājot jaunajā kūtī ar mūsdienīgām tehnoloģijām, zināsim vēlāk, bet jau šobrīd novērojama pozitīva tendence.