Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma draudi Latvijā joprojām ir augsti

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties Eiropas Savienības teritorijā – slimība konstatēta meža cūkai Ungārijā. Līdz ar to Ungārija ir septītā Āfrikas cūku mēra skartā Eiropas Savienības dalībvalsts. Vēl ĀCM konstatēts Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Čehijā un Rumānijā, vēsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapa.

Ungārijas kompetentā uzraudzības iestāde Dzīvnieku slimību ziņošanas sistēmā ievietojusi paziņojumu, ka 21. aprīlī saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti ĀCM apstiprinājuši 19. aprīlī atrastai beigtai meža cūkai. Meža cūka atrasta Heves reģionā, kas atrodas apmēram 80 km uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Budapeštas.

ĀCM meža cūku saslimšanas gadījumi Eiropas Savienībā 2018.gadā (ar sarkanu - reģistrētais gadījums Ungārijā) / PVD

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, lai arī Latvijā mājas cūkām šogad nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums, slimība turpina izplatīties meža cūku populācijā, tādēļ slimības uzliesmojuma draudi joprojām ir augsti.

Šogad līdz 20. aprīlim ĀCM konstatēts 405 meža cūkām.

Latgalē un Vidzemē, kur ĀCM plosījās 2014. - 2015. gadā, pēc apmēram trīs gadu mierīgāka perioda, atkal biežāk tiek konstatēti ĀCM saslimšanas gadījumi meža cūku populācijā, ko var izskaidrot ar to, ka meža cūku populācija pēc slimības pirmā viļņa ir atkopusies un ir pieaudzis meža cūku blīvums, kas palielina meža cūku saslimšanas iespējas ar ĀCM.

PVD atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no ĀCM un citu infekcijas slimību ienešanas novietnē un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā, jāievēro stingra bioloģiskā drošība.

Plašāku informāciju par biodrošības pasākumiem skatīt ŠEIT