Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Amazone": mēs zinām, kas ir nepieciešams lauksaimniekiem

SINERĢIJĀ starp patiesu draudzīgumu un katra klienta individuālā stāsta izpratni veidojas abām pusēm izdevīgs bizness, jo mēs nepārdodam tehniku, bet gan risinājumus, uzsver Baiba Mikāla © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Jau 25 gadus Latvijas zemniekiem ir pazīstams uzņēmums Amazone, kurš Latvijā nodarbojas ar lauksaimniecības tehnikas izplatīšanu un nodrošina pakalpojumus dažādu veidu lauksaimnieciskajai ražošanai. Gadu laikā būtiski ir paplašinājies piedāvājuma sortiments – palielinājies tehnikas un tehnoloģiju klāsts, attīstīts pēcpārdošanas serviss un uzsākta lauksaimnieku izglītošana, izveidojot Precīzo tehnoloģiju skolu.

Par uzņēmuma veiksmes pamatu īpašniece Baiba Mikāla uzskata: «Mēs paši esam zemnieki, tāpēc ļoti labi zinām, kas nepieciešams lauksaimniekiem. Svarīga ir attieksme, kas veidojas patiesā draudzīgumā un katra klienta individuālā stāsta izzināšanā.»

Jāierauga robeža, kur beidzas bizness un sākas cilvēcīgums

Pagājušais nokrišņiem bagātais gads daudziem zemkopjiem radīja ievērojamus zaudējumus, turklāt tehnika smagajos apstākļos lūza un uz slapjajiem laukiem vienkārši noslīka tāpat kā izaudzētā raža. Vaicāta, vai bija iespēja palīdzēt, Baiba Mikāla uzsver: «Kad redzam, ka nupat ir pavisam slikti, ir jāaizmirst par biznesu un jāsāk domāt tīri cilvēciskās kategorijās. Mēs tiešām ļoti centāmies palīdzēt, un par palīdzēšanu naudu prasīt nedrīkst. Kā gan var prasīt naudu no cilvēka, kurš gadu desmitiem ir strādājis, lai audzētu graudu sēklu, bet tagad daudzu gadu darbs ir vienkārši jāiešķīvo zemē. Tie nav tikai finanšu zaudējumi, tie ir gadi no dzīves. Otrs pagājušā gada piemērs: ar milzīgām grūtībām zemnieks ir novācis graudu ražu, mēģina kaltējot saglābt to, ko izdevies nokult, bet kalte pārslodzē nodeg. Par kādu naudu mēs šeit varam runāt?! Kamēr es spēšu ieraudzīt robežu starp biznesu un cilvēcīgumu, tikmēr es varu būt šajā biznesā.»

Kalte - no tehnoloģijas līdz būvniecībai

2016. gadā Amazones grupas uzņēmumā zemnieku saimniecībā Upeskalni AB ir uzbūvēta viena no modernākajām kaltēm Baltijā. «Mūsu saimniecībā realizētais projekts ir bijusi laba treniņnometne, lai tagad mēs spētu klientiem piedāvāt efektīvu un ekonomisku graudu pirmapstrādes tehnoloģiju, taču kalte nav tikai tehnoloģija, bet gan komplicēts būvobjekts - mēs esam gatavi piedāvāt pilnu pakalpojuma ciklu, no tehnoloģijas iegādes un montāžas līdz pat būvniecības darbiem. Piebildīšu, ka graudu pirmapstrādes tehnoloģijas paredzētas dažāda apjoma saimniecībām.»

Saimniecībā Upeskalni AB realizētais kaltes projekts kopumā izmaksājis 1,5 miljonus eiro, bet tas pilnā mērā sevi attaisno, jo nodrošina ne tikai pašu saimniecībā no 1200 hektāriem iegūto graudu ātru pirmapstrādi, bet jauda ir pietiekama, lai sniegtu pakalpojumus arī citiem apkārtnes zemniekiem. Saimnieki sarēķinājuši, ka, atsakoties no vecajām neefektīvajām kaltes tehnoloģijām, par katru tonnu graudu var saņemt par 25 eiro vairāk.

Sortimentā atgriežas Amazone arkli

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Vācijas uzņēmums Amazonen Werke ir atsācis arklu ražošanu, ko piedāvā arī Latvijas zemkopjiem. Amazone grupas inženieri ir izstrādājuši arkla prototipu, kurš tika testēts zemnieku saimniecībā Upeskalni AB. Dažu gadu laikā Amazonen Werke ir uzsācis arklu ražošanu dažāda apjoma vajadzībām, pilnībā aizpildot arī šo lauksaimniecības tehnikas nišu.

Precīzo tehnoloģiju skola - palīgs lauksaimniekiem

Apzinoties, ka zemniekiem ir vajadzīga ne tikai tehnika un serviss, bet arī zināšanas, ir izveidots Amazone grupas uzņēmums Precīzo tehnoloģiju skola, kuras pamatuzdevums ir sniegt nepieciešamās zināšanas lauksaimniekiem. Baiba Mikālavēsta, ka Precīzo tehnoloģiju skola realizē apmācības piecās dažādās mācību programmās, kas var interesēt plašu ar lauksaimniecību saistītu cilvēku auditoriju. Kā jaunums jāpiemin mācību programma, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas meteoroloģijas centru par laikapstākļu prognozēšanu un to, kā sagatavoties gaidāmajiem klimatiskajiem apstākļiem, kā arī mācību programma, kā palīdzēt risināt ar paaudžu nomaiņu saistīto problemātiku. Drīzumā tiks piedāvāta 160 stundu mācību programma par precīzo tehnoloģiju izmantošanu lauksaimnieciskajā ražošanā. «Ir jāiemācās izmantot visas tehnoloģiskās iespējas, ko sniedz mūsdienīgā lauksaimniecības tehnika un tehnoloģijas - iedodot augsnei tieši tos minerālmēslus un tieši tajā daudzumā, cik nepieciešams konkrētajā vietā, mēs nenodarām pāri videi, kā arī augs saņem tieši to, kas tam nepieciešams. Tas pats attiecināms uz augu aizsardzības līdzekļiem un citiem lauksaimnieciskās ražošanas procesiem.»

***

UZZIŅAI

Amazone dibinātās Precīzo tehnoloģiju skolas speciālisti ir atbilstoši sertificēti un veic miglotāju inspicēšanu, kuru pārbaudes no šā gada sezonas ir obligātas.