Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pansionāts "Rauda" – sistēmas ikdiena?

KĀ IR PATIESĪBĀ? Pansionāta Rauda fotoattēli atklāj jauku, skaistu, sakoptu vidi, bagātīgi nodrošinātas fizioterapijas zāles, taču – kas patiesībā notiek aprūpes centrā, šādu jautājumu uzdod tiesībsargs © Publicitātes foto

Tiesībsarga birojs Engures novada pansionātu Rauda pārbaudījis četras reizes un katrā pārbaudē atklājis arvien jaunus pārkāpumus.

Pansionātā Rauda tiesībsargs viesojies 2016. un 2017. gadā, ziņojums tapis pērn, bet nupat kā bijusi vēl viena pārbaude, lai secinātu, vai tiek ņemti vērā ieteikumi. Kā Neatkarīgajai atzina Tiesībsarga birojā, daļa problēmu ir risinātas, taču lielākā daļa pārkāpumu ir joprojām. Par pēdējo pārbaudi tiesībsarga atzinums vēl top, bet iepriekšējais par visām četrām pārbaudes reizēm atklāj sociālajai aprūpei un sociālajai rehabilitācijai nepieņemamu situāciju. Visi Raudas pansionātā konstatētie pārkāpumi un nepilnības aprakstītas uz 15 lapām.

Vērtējot pansionāta sadzīves apstākļus, Tiesībsarga biroja darbinieki konstatēja, ka pusei pansionātā dzīvojošo istabu platība ir mazāka, nekā paredzēts Ministru kabineta noteikumos. Šādas platības istabas atbilst noteikumiem, kādi bija spēkā laikā, kad būvēja pansionātu, taču tagad noteikumi ir mainījušies. Pansionāta vadība skaidrojusi: ja klienti pansionātā būtu jāizmitina atbilstoši noteikumiem, klientu skaits būtu jāsamazina, kas novestu pie institūcijas maksātnespējas vai būtiski sadārdzinātu izmaksas. Savukārt tiesībsarga ieskatā tas nav tikai noteikumu, bet arī cilvēktiesību pārkāpums. Pārkāpums ir arī tas, ka par to sen zināms, bet nekas netiek darīts, lai situāciju mainītu. Tāpat pansionātā pārbaužu laikā vairākās pansionāta nodaļās klientu labierīcībās nebija pieejami higiēnas līdzekļi- tualetes papīrs un ziepes. Telpās bija sasmacis gaiss un izteikta cigarešu dūmu smaka, kas liecina, ka telpas netiek pienācīgi vēdinātas.

Pansionātā netiek ievērota arī individuāla veļas un apģērbu lietošana. Tiesībsargs skaidro, ka institūcijās jāindividualizē klienta personiskais apģērbs un veļa, taču pārbaudēs secināts, ka veļa nekādi netiek marķēta, tāpēc tā faktiski visiem ir kopīga. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem ikdienā netiek nodrošinātas pastaigas svaigā gaisā, izņemot vienu pārbaudes reizi, kad, visticamāk, cilvēki tobrīd speciāli tika izvesti pastaigā.

Video kameru ierakstos, kurus arī pārbaudīja tiesībsargs, redzams, ka vīriešu nodaļā viņiem apģērba un arī autiņu maiņa notiek publiski, gaiteņa vidū. Pirmajā epizodē institūcijas darbiniece novelk klientam bikses, izrauj pilnos autiņus, klients pats uzvelk bikses un tiek nosūtīts atpakaļ uz istabu. Otrajā epizodē darbiniece klientam, kurš gaitenī iznāk autiņos un krekliņā, noņem autiņus, novelk kreklu un kādu laiku klients gaiteņa vidū stāv pilnīgi kails. Pēc tam turpat tiek uzvilkti tīri autiņi, uzvilkts krekls, un klients dodas uz savu istabu. Nevienā reizē nav nekāda cilvēka nomazgāšana vai notīrīšana. Pansionāta vadība skaidro, ka tas noticis naktī, turklāt šiem pacientiem ir demence, viņi pa nakti staigājot un nevēloties ģērbties.