Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lai ideja pārtaptu produktā

UZDRĪKSTĒTIES. Šobrīd biznesa veidošanai ir pieejams lielisks atbalsta instruments – biznesa inkubators, kura ietvaros var pārbaudīt idejas dzīvotspēju, kā arī saņemt sākotnēju atbalstu tās īstenošanai, tāpēc aicinu cilvēkus, kuriem prātā savs biznesa plāns, nākt, stāstīt un sākt to virzīt, aicina Ilze Linkuma © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Nule kā Ogres biznesa inkubators nosvinējis savu gada jubileju. Pirmais darbības gads bijis ražīgs – pirmsinkubācijas programmā darbojušies vairāk nekā 30 topošie un esošie uzņēmēji, kopumā radot jau 12 jaunu darba vietu.

Vienlaikus dalība inkubatorā ir sekmējusi jaunu uzņēmumu reģistrēšanu. Pozitīvā ziņa ir tā, ka vairāk nekā puse darbojas vai plāno darboties ražošanas jomā. LIAA Ogres biznesa inkubatora darbības teritorija aptver septiņus novadus - Ogres, Lielvārdes, Ķeguma, Ikšķiles, Salaspils, Stopiņu un Ropažu.

Ideju magnēts un atbalsts to realizācijā

Vecākā projektu vadītāja Ilze Linkuma teic: «LIAA Ogres biznesa inkubatora vīzija ir kļūt par būtisku un atpazīstamu reģiona biznesa atbalsta instrumentu ilgtermiņā, kas būtu magnēts jaunām biznesa idejām un atbalsts uzņēmējiem. Mēs esam lepni, ka viens no 15 biznesa inkubatoriem Latvijā atrodas tieši Ogrē. Iestāties un darboties inkubatorā jaunos komersantus un biznesa ideju autorus virza gan individuālā, gan sociālā, gan materiālā motivācija. Dalībnieki apgūst jaunas zināšanas un prasmes, veidojas inkubatora dalībnieku kopiena - arī mēs - inkubatora komanda - esam daļa no šīs kopienas. Nereti starp dalībniekiem veidojas veiksmīga sadarbība - viena ideja papildina citu, un rodas vēl kaut kas jauns. Jūtam, ka arī mums kā inkubatora darbiniekiem uzticas, jautā viedokli un ieklausās. Dalībnieki novērtē tās priekšrocības, ko sniedz biznesa inkubators - papildus līdzfinansējumam, pakalpojumiem, kas veicina uzņēmuma straujāku izaugsmi, apmācībām un pieredzes stāstiem uzņēmējiem un ideju autoriem ir pieejamas kopstrādes telpas ikdienas darbiem vai tikšanās reizēm ar biznesa partneriem, biroja tehnika un laba kafija.»

Dalībnieka stāsts

Publicitātes foto

SIA MaiMai dibinātāja un īpašniece Maija Balode (attēlā): «Esmu viena no tiem laimīgajiem cilvēkiem, kas dara to, kas pašai ļoti patīk. Mana biznesa ideja nu ir pāraugusi eksportspējīgā uzņēmumā. Esam iedzīvojušies bijušajās Ogres trikotāžas kombināta grāmatvedības telpās un no kašmira, alpaka vilnas, kazlēnvilnas ar zīdu, merīnvilnas un citiem augstas klases materiāliem adām jakas, džemperus, cepures, šalles u.c. trikotāžas izstrādājumus. Mūsu adījumus novērtē ne tikai Latvijā, bet arī Nīderlandē, Somijā, Francijā un Igaunijā, Kanādā un Austrālijā. Esam priecīgi būt par daļu no Ogres biznesa inkubatora kopienas. Inkubatora piedāvātie atbalsta instrumenti veicina uzņēmuma straujāku izaugsmi īsākā laika periodā. Novērtēju gan mums - jaunajiem uzņēmējiem - sniegtās zināšanas un kontaktus, gan, protams, mentora atbalstu.»

Ilze Linkuma piebilst, ka jaunajiem uzņēmējiem būtiska ir ne tikai sniegtā palīdzība, bet arī samērīga kontrole: «Lai uzņēmums augtu un attīstītos, nepietiek tikai ar rīcības un biznesa plāna sastādīšanu - ir jāseko, lai visas paredzētās darbības notiktu secīgi un ieplānotajā laika nogrieznī. Tāpēc darbinieki seko, lai jaunie uzņēmēji nenoslinkotu un ideja tā arī nepaliktu tikai uz papīra. Uzsvēršu, ka ļoti daudz uzņēmuma attīstībā ir atkarīgs tieši no paša idejas autora - viņa uzņēmības, aizrautības un darbspējām.»

Vaicāta par vistrakāko ideju, ko nācies uzklausīt no potenciālajiem inkubatora dalībniekiem, Ilze stāsta: «Laikam tā ir laika birža, kā mēs to nosaucām. Idejas pamatā ir nevis pirkt un pārdot kādu pakalpojumu, bet savstarpēji apmainīties ar savu laiku un prasmēm. Piemēram, es aizvedīšu jūsu vecmāmiņu pie ārsta, bet jūs pa to laiku nopļausiet man zāli. Sapratām, ka naudu ar šo ideju nopelnīt nevar, bet pati ideja ir lieliska. Esam gatavi uzklausīt un atbalstīt ļoti trakas idejas, jo nekad jau nevar zināt, kā tā pavērsīsies testēšanas laikā, kā progresēs un mainīsies - ļoti iespējams, ka tiks radīts kas unikāls.