Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Laipa – peldu kūrorta simbols

KŪRORTA tradīciju atjaunošana ir viena no novada domes prioritātēm, tāpēc 2017. gadā ir uzbūvēta pontonu laipa pār Ogres upi © Publicitātes foto

Savulaik Ogre bija populārs gaisa un peldu kūrorts. Viena no vēsturiski nozīmīgām Ogres ainavas sastāvdaļām bija koka laipas, kas stiepās gar Ogres upes krastiem, kā arī pāri upei.

Pirmās laipas Ogrē tika uzceltas jau 19. gadsimta otrajā pusē, jo Ogres kūrorta viesi vēlējās doties pastaigās arī Ogres upes otrā krastā - Pārogrē. Laipas arī izmantoja, lai uz tām sauļotos, sēdētu, stāvētu, vērojot gan dabas skatus, gan cilvēku pārpilno peldētavas ikdienu. Pie peldētavas laipām bija ierīkotas ūdens masāžas iekārtas jeb attaukošanās ietaises, kuras labprāt izmantoja gan paši ogrēnieši, gan pilsētas viesi.

Ik gadu pēc palu sezonas beigām tās tika uzbūvētas, bet rudenī nojauktas, lai atkal uzceltu nākamajā pavasarī. Pēc arkveida gājēju tilta izbūves 1966. gadā laipas vairs netika būvētas.

Lai atgādinātu par Ogres vēsturi, novada pašvaldības pēdējo gadu laikā cenšas atjaunot vēsturiskās vērtības, kas simbolizē Ogri kā kūrortpilsētu. Viens no šādiem objektiem tika izveidots 2017. gadā - tā ir laipa, kas savieno abus upes krastus un līdz ar citiem objektiem palīdz atdzimt kūrorta gaisotnei un par godu Latvijas simtgadei un Ogres 90 gadu jubilejai, ko arī svinam šogad, cildināt mūsu valsts un pilsētas vēsturi, dabas skaistumu un daudzveidību.