Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

1. vidusskola: Mācīties ir jādod iespēja visiem bērniem

Līdz skolas simtgadei būs pilnībā pabeigta skolas ēkas renovācija, kā arī varēsim piedāvāt dienesta viesnīcu, kas pavērs ceļu uz 1. vidusskolu arī jauniešiem no attālākām vietām, vēsta Igors Grigorjevs © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ogres pirmās vidusskolas direktors Igors Grigorjevs ir pārliecināts, ka skolas pienākums ir dot iespēju apgūt zināšanas atbilstoši savām spējām un kompetencēm visiem bērniem – gan īpaši talantīgajiem, gan tiem, kuri sastopas ar mācīšanās vai citām grūtībām.

Vakara un neklāties nodaļa - iespēja

Ogres pirmās vidusskolas vakara un neklātienes nodaļu var saukt par iespēju, jo tās ietvaros ir organizēta 9. klase jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nav spējuši iekļauties kādā citā izglītības vidē. Direktors uzsver, ka jaunajiem cilvēkiem, kuru likteņu stāsti ir ļoti dažādi, vakara programmas klases dod iespēju iegūt pamatskolas izglītību.

Savukārt vidusskolas vakara nodaļu bieži izvēlas strādājošie un jaunās māmiņas, kam iepriekš iegūt vidējo izglītību nav bijusi vēlēšanās vai traucējuši citi apstākļi. Vidusskolas kursu vakara vai neklātienes nodaļā var apgūt jebkurā vecumā. Direktors ar lepnumu atzīst, ka arī starp šīs nodaļas jauniešiem ir ļoti spējīgi skolēni - piemēram, viens no tiem šogad ieguvis pirmo vietu starpnovadu krievu valodas olimpiādē vispārizglītojošo skolu grupā.

Notiek visādas lietas, kas vēlāk atstāj iespaidu uz turpmāko dzīvi, tāpēc tiem, kuri, mācoties vidusskolā, nav pietiekamā līmenī apguvuši kādu vidusskolas mācību priekšmetu vai nokārtojuši centralizēto eksāmenu, pastāv iespēja iegūt papildu zināšanas un nokārtot eksāmenus skolas piedāvātā izlīdzinošā kursa ietvaros, lai saņemtu vidusskolas atestātu, kas būtiski paplašina iespēju horizontu tālākizglītībai un karjerai.

Iekļaujošā izglītība bērniem ar mācīšanās grūtībām

Sekojot pasaules tendencēm par bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšanu sabiedrībā, Ogres vidusskola ir viena no daudzajām Latvijas skolām, kurā tiek realizēta arī mācību programma bērniem ar mācīšanās grūtībām. Mācoties kopā ar visiem citiem bērniem, jaunais cilvēks saņem īpašu atbalstu no skolotāja un skolotāja palīga, lai spētu apgūt mācību priekšmeta vielu. Šiem skolēniem tiek piedāvātas papildu konsultācijas, ārpusklases darbs un individuālas nodarbības, tādējādi tiek sniegts maksimāls atbalsts, lai skolēns iegūtu maksimāli daudz zināšanu un integrētos sabiedrībā kā iederīga tās daļa.

Talantīgajiem - olimpiskās komandas

Bērnu spēju robežas ir ļoti dažādas, tāpēc, lai nepalaistu garām iespēju īpaši talantīgiem bērniem maksimāli izmantot esošo potenciālu, jau no pirmās klases viņiem tiek veltīta īpaša uzmanība. Igors Grigorjevs klāsta: «Mūsu skolā ir liela pieredze darbā ar īpaši talantīgiem bērniem. Šogad skolēni tiek aicināti iesaistīties mācību priekšmetu olimpiskajās komandās, kas būtībā ir nelielas kopas vienādu interešu bērniem, kuru ietvaros viņi var iegūt papildu zināšanas un attīstīt prasmes, kā arī gatavoties mācību priekšmetu olimpiādēm. Esmu ļoti gandarīts, ka mūs skolēni ar labām sekmēm startē novada, starpnovadu un valsts mācību priekšmetu olimpiādēs, turklāt nevis tikai daži, bet vairāki, uzrāda tiešām lieliskus rezultātus. Lai arī darbā ar talantīgiem bērniem esam ieguvuši lielu pieredzi, skatāmies nākotnē un meklējam jaunas formas un metodes, kā šo darbību pilnveidot.»

Pagaidām vēl 99

Nākamgad Ogres 1. vidusskola vienlaikus ar Latvijas Universitāti svinēs pastāvēšanas simtgadi, kurā tiks godināti un sumināti gan esošie un bijušie pasniedzēji, gan absolventu tūkstoši, kuri šeit mācījušies. Direktors uzsver: «Gatavojoties simtgades svinībām, lielu darbu iegulda arī skolas muzejs, kas pēc telpu rekonstrukcijas atgriezies savās iemīļotajās telpās.»

Savu artavu skola ieguldīs arī pilsētas 90 gadu jubilejas svinību organizēšanā un ar jauktā kora Anima un zēnu vokālā ansambļa dalību kuplinās šā gada lielos Dziesmu un deju svētkus.