Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunmoku pils jaunlaulātajiem, ģimenēm un citiem interesentiem

No 14. aprīļa līdz 20. maijam pils Kolonnu zālē būs apskatāma izcilāko medību trofeju izstāde © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

1901. gadā būvētā Rīgas mēra Džordža Armitsteda medību pils šobrīd kalpo dažādiem mērķiem – kā vieta nesteidzīgai atpūtai, elegantām svinībām, ekskluzīvai naktsmītnei un dabas izzināšanai.

Meža muzejam jauna ekspozīcija

Jaunmoku pilī Meža muzejs atvērts jau sen - laikam ejot, ekspozīcija morāli un fiziski novecojusi, tāpēc aizvadītajā gadā kopā ar radošo apvienību Brand Eleven ir radīta jauna - mūsdienīga ekspozīcija, kas papildināta interaktīviem risinājumiem un dod iespēju daudz plašāk un padziļināti izprast visu, kas saistīts ar mežu - ar kokiem un dzīvniekiem. Muzeja vadītāja Daiga Šmitenberga stāsta: «Esam saņēmuši daudz pozitīvu atsauksmju, jo tagad muzejā ne tikai apskatāmi dažādi dzīvnieku un putnu izbāžņi, kažokādas un citas no meža nākušas lietas, bet ir arī iespēja visu aptaustīt, iemācīties atpazīt kažoku akotus, dzīvnieku pēdas, kokus, arī digitālajās planšetēs iegūt plašu informāciju par redzamo un aptaustīto, sadzirdēt putnu balsis un citus meža trokšņus.»

Ekspozīcijai caurvijas doma par vides saglabāšanu un zaļo domāšanu. Uzskatāms eksponāts zaļam dzīvesveidam ir milzīgā putna ligzda, kas kopā ar apmeklētājiem tiek vīta no nolietotu trikotāžas apģērbu strēmelītēm, liekot padomāt, kā turpmāk savā dzīvē varam ieviest tradīcijas, kas veicinātu vides saglabāšanu.

Izveido savu latvju rakstu pats

Kopš 2008. gada Jaunmokās ir atvērts Modra Tenisona un Armanda Strazda radītais Zīmes centrs, kurā katrs pats ar datorprogrammu no latvju zīmēm var izveidot savu individuālo rakstu zīmi. Atkarībā no noskaņojuma apmeklētāji var izveidot savu unikālo «Lielvārdes jostu», kurā kodētā veidā atainojas cilvēka personība un tā brīža sajūtas. Pils darbinieki zina teikt, ka pēc izvēlētajām rakstu zīmēm var noteikt gan cilvēka psiholoģisko raksturojumu, gan konkrētā brīža noskaņojumu. Daudzi uz Zīmes centru brauc ik gadu savā dzimšanas dienā un var salīdzināt iepriekšējo rakstu joslu ar tagadējo, kā arī ierodas laulātie savās kāzu gadskārtās, lai no jauna izveidotu kopīgo rakstu zīmi, ko pirmo reizi radījuši savā kāzu dienā.

Jaunmoku pils ir viena no iecienītākajām vietām, kur jaunie pāri vēlas teikt viens otram jāvārdu. Iespējas ir dažādas - vasarā laulību ceremonijai visbiežāk izmanto pils dārza lapeni, bet rudenī svinīgu atmosfēru un neaizmirstamas sajūtas sniedz pils Baltā zāle.

Bieži pilī tiek rīkotas arī kāzu svinības, jo tiek piedāvāta ne tikai brīnišķīga vieta ceremonijai, bet arī zāle ballei, galdu klāšana un naktsmītnes. Jāpiebilst, ka pils viesnīca pagājušajā gadā ieguvusi Zaļās atslēgas sertifikātu, kas nozīmē, ka viesnīcas apsaimniekošana norit videi draudzīgi. Arī pils kolektīvs ir viens no zaļākajiem darba kolektīviem visā Latvijā.

Pils dārza zāļu tējas Ģimenes dienās un citās reizēs

Zāļu tējas īpaši piemērotas ziemā, kad organisms prasa papildu aizsardzību un siltumu. Pils darbinieki neslinko, bet ik vasaru tuvējā apkārtnē un izveidotajā ārstniecības augu dārzā ievāc dabas veltes, kas noderīgas organisma stiprināšanai un veselības uzlabošanai. Pils darbiniece Aiga Krišmane vēsta, ka mērķis ir pastāstīt cilvēkiem, ka praktiski viss, kas dabā atrodams, ir izmantojams mūsu veselības uzlabošanai. «Pilsētniekiem dažkārt ir problēmas atpazīt pat nātri un balandu, tāpēc mēs savā mazajā zāļu tēju dārzā vasarā audzējam arī tās.» Ziemā var nogaršot tikai tēju, bet vasarā arī parādīt to dabā.

Kā jauna tradīcija Jaunmokās ir ieviesta Ģimenes diena, kuras ietvaros atkarībā no laika apstākļiem ieplānota gan pastaiga pils parkā un tuvākajā apkārtnē, gan meža muzeja un Zīmes centra apmeklējums, gan zāļu tēju degustācija. Ģimenes kopā būšanu iespējams paildzināt līdz pat nākamajai dienai, nakšņojot pašā pils viesnīcā. Ģimenes dienas noritēs katra mēneša otrajā sestdienā. Precīzu informāciju var iegūt mājaslapā jaunmokupils.lv vai sociālajos tīklos Facebook un Draugiem.lv.