Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Valsts rietumos ūdens līmenis kāpj, bet Daugavā pie Jēkabpils - pazeminājies

© Aivars Ķesteris, F64 Photo Agency

Siltā laika un nokrišņu dēļ pēdējā diennaktī sākusies straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs valsts rietumu un centrālajā daļā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Lielākais kāpums reģistrēts Kurzemes upē Durbē - pie Cīravas ūdens līmenis diennaktī paaugstinājies par vairāk nekā 70 centimetriem, sasniedzot mēneša augstāko atzīmi.

Mazāk straujš ūdens līmeņa kāpums novērots arī citās Kurzemes un Zemgales upēs, kā arī vietām Vidzemē. Valsts austrumos, kur saglabājas zemāka gaisa temperatūra un galvenokārt snidzis, ūdens līmenis upēs tikai nedaudz svārstās.

Hidrologi norāda, ka tuvākajās dienās turpināsies ūdens līmeņa paaugstināšanās, var applūst zemākās vietas. Gaidāma arī ledus sairšana, vietām iespējama ledus iešana un ar to saistītas straujas ūdens svārstības.

Savukārt, turpinoties ledus kustībai Daugavā augšpus Jēkabpils, ūdens līmenis pilsētā naktī pazeminājies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Svētdienas pievakarē ūdens līmenis Jēkabpilī sasniedza 6,7 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta - augstāko atzīmi pēdējo gadu laikā. Pirmdien plkst.5 ūdens līmenis bija noslīdējis līdz 6,19 metru atzīmei.

Pie Jersikas svētdienas pēcpusdienā un vakarā ūdens līmenis kritās par 70 centimetriem, bet naktī uz pirmdienu atkal kāpa par 30 centimetriem. Šajā vietā nav plūdu draudu.

Pie Zeļķu tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, ūdens līmenis svētdien cēlās par 70 centimetriem, aizvadītajā naktī tas nedaudz pazeminājās. Šajā apkaimē augsts ūdens līmenis ledus sastrēguma dēļ saglabājas jau vairāk nekā desmit dienas.

Pie Pļaviņām ūdens līmenis divās dienās paaugstinājies par pusotru metru, bet situācija pagaidām saglabājas mierīga.

Ekrānšāviņš

Daugavpilī un Daugavpils novadā ūdens līmenis pazeminājies par aptuveni pusmetru; Krāslavas novadā joprojām ir zems un stabils ūdens līmenis Daugavā.

Upes posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām saglabājas ledus sastrēgums un plūdu draudi. Ledus kustības gadījumā ūdens līmenis Jēkabpilī un citviet Daugavas posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām var pārsniegt kritisko atzīmi, izraisot ne tikai palieņu, bet arī citu zemāko teritoriju applūšanu.

Svētdienas pēcpusdienā sāka applūst dārziņu kooperatīvu teritorijas augšpus Jēkabpils, no tām tika evakuēti vairāk nekā desmit cilvēki, ziņoja Latvijas Radio. Savukārt Jēkabpils pilsētā pašvaldības policija apbraukāja privātmāju teritorijas blakus Daugavai un informēja iedzīvotājus par plūdu draudiem.

Svētdienas vakarā Jēkabpilī tika sākta ūdens atsūknēšana no ielām, kuras applūdinājuši lietus un kūstošā sniega ūdeņi.