Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

LVM dabas parks Tērvetē – atpūta, izklaide un zināšanas

PASAKU TĒLI palīdz apmeklētājiem iejusties mežā un pasakā. Gan pasaku tēli, gan sakoptā infrastruktūra un unikālie vides objekti Tērvetes parkam pievilina lielu skaitu apmeklētāju. Pēdējos piecos gados apmeklētāju skaits svārstās starp 145 līdz 149 tūkstošiem gadā. Normunds Namnieks lēš, ka cilvēkus vairs nebaida laika apstākļi, jo parka infrastruktūra ir piemērota visiem gadalaikiem un nav nepieciešams nedz īpašs aprīkojums, nedz apģērbs. Arī pagājusī tūrisma sezona, kas bija gana lietaina, netraucēja parku apmeklēt 146,5 tūkstošiem cilvēku © Publicitātes foto

Parkam šogad jubileja – 60 gadu

Par Tērvetes dabas pirmsākumu uzskatām 1958. gads, kad ar toreizējā Tērvetes mežniecības mežziņa vietnieka Miķeļa Kļaviņa iniciatīvu uzsāka parka labiekārtošanas darbus, tostarp ainavu veidošanu. Kā pirmos Tērvetes parka objektus var nosaukt Saules noskaņu parku ar Iršu dārzu un Pasaku mežu ar Krišjāņa Kugras koka skulptūrām. Vidējai un vecākajai paaudzei Tērvetes apmeklējums toreiz saistījās ar Annas Brigaderes māju Sprīdīši apmeklējumu un ciemošanos pie Lutauša, Sprīdīša, Meža ķēniņa un Anneles.

Turpinot Miķeļa Kļaviņa iesākto, kopš 1974. gada parka pārvaldība ir Visvalža Banziņa rokās. Protams, laikam ejot, ir mainījušās struktūras, kuru pārziņā ir parks, taču cilvēki ir palikuši tie paši - vien nākuši klāt jauni un spējīgi cilvēki, kuriem Tērvetes parks ir praktiski visa viņu dzīve. Visvaldis Banziņš atzīst: «Mūsu kolektīvs ir strauji izaudzis - sākumā bijām tikai divi trīs, bet tagad jau vairāk nekā četrdesmit. Mūsu kolektīvā nav nejaušu cilvēku - visi esam sazobē. Te ir komanda, sākot no informācijas centra meitenēm Lilitas Kaustes vadībā un Normunda Namnieka - mūsu projektu vadītāja un stratēģa, līdz rūķu mammai un tētim, Sīkstulim un citiem pasaku tēliem, kas skaistajam mežam piešķir īpašu burvību. Arī mūsu meža izglītības darbinieces, kuras gada laikā tiekas ar apmēram 10 000 bērnu, ir cilvēki savās īstajās vietās.»

ČIEKURE ir jauna rūķu pilsēta, kurā nu ir jau vairāk nekā 20 namiņu, kas izvietoti dažādu jomu kvartālos - te ir savs pasts un citas pilsētai raksturīgas lietas, bet kā pēdējais jaunums ir 12 jauni namiņi Namdara, Ēstuvīšu un Audēju kvartālos / Publicitātes foto

Vaicāts, kas mainījās, kad savā pārziņā parku pārņēma Latvijas valsts meži, parka pārvaldnieks ir viennozīmīgs: «Radās iespējas! Iespējas pierādīt mūsu ideju dzīvotspēju, projektu tālredzību un saņemt finansējumu ideju īstenošanai. Idejas rodas šeit, Tērvetē, bet aizstāvam tās Rīgā. Ja doma ir laba, tad nauda tiek piešķirta.» Acīmredzami tērvetnieku idejas ir spēcīgas, jo pēdējo 20 gadu laikā parks ir pārvērties līdz nepazīšanai - sākotnējo četru koka skulptūru vietā tagad to ir vairāk nekā simt, un ar katru gadu parks kļūst arvien bagātāks un saistošāks lielajiem un mazajiem.

Lilita Kauste uzskata, ka mežs pats par sevi, protams, ir ļoti skaista vieta, bet ir jācenšas to padarīt saprotamāku visiem, un šeit lielie palīgi ir rūķu namiņi, visādi mošķi, brīnumainas izcelsmes lietas un pasaku tēli, kuri kā magnēti burtiski ieved cilvēkus pasakā un tūdaļ viss top saprotams, un aicina iet tālāk. Veiktās aptaujas un parka ikdiena parāda, ka cilvēkiem ir nepieciešamas vienkāršas sarunas, jo dažkārt Rūķu mammai vai kādam citam pasaku tēlam apmeklētāji atklāj pat vislielākos noslēpumus.

*

Meža dienas Tērvetē

Tradicionālās Meža dienas, kas ik gadu kopā pulcē mežu un kokapstrādes nozares uzņēmējus un interesentus, šogad 25. un 26. maijā norisināsies Latvijas valsts mežu apsaimniekotajā dabas parkā Tērvetē.

Latvijas Meža dienas organizē biedrība Tērvetes meža izglītības centrs un galvenie sadarbības partneri: biedrība Zaļās mājas, Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Kokrūpniecības federācija un AS Latvijas valsts meži. Pasākuma koordinators un LVM dabas parka Tērvetē projektu vadītājs Normunds Namnieks vēsta: «Esam ļoti priecīgi, ka Meža dienu pasākumu organizēšana uzticēta mums. Prognozējam, ka divās dienās Tērveti apmeklēs tūkstošiem skolēnu, ģimenes ar bērniem, meža industrijas pārstāvji un citi interesenti. Tā būs unikāla iespēja klātienē iepazīt mūsdienīgu meža apsaimniekošanas sistēmu, sākot no sēklas līdz gatavam produktam, kā arī uzzināt, kāda tehnika un instrumenti tiek izmantoti mūsdienīgā mežu apsaimniekošanā.»

Meža dienu pasākums ietver ne tikai izstādi un informatīvo bāzi, bet arī līdzdarbošanos un diskusijas, kas rosina izpratni par to, kas tad īsti šodienas izpratnē ir mežs - kā tas aug, kā to kopj, kas tālāk notiek ar iegūtu koksni, un kur tā nonāk gatavas produkcijas veidā.

Visi - lieli un mazi - laipni gaidīti Tērvetē, lai baudītu svaigu gaisu, izkustētos un iegūtu jaunas zināšanas. n

*

Pirmie soļi Kurbada pasaulē

Daudziem zināms ir pasaku mežs ar visiem tajā notiekošajiem brīnumiem, taču par Kurbada pasauli, kas palēnām top otrpus šosejai, informācijas vēl maz, bet tā noteikti nāks kā pārsteigums, kā izaicinājums, kā brīnums ar praktisku izmantojumu.

Jau kopš Miķeļa Kļaviņa laikiem Tērvetes parkam ir nozīmīga ir izglītojošā funkcija - viss, kas tiek radīts Tērvetes parkā, kalpo gan atpūtai un izklaidei, gan izzināšanai. Pat speciāli neko nemeklējot, informācija it kā atnāk pati - par koku, par krūmu, par lieliem un maziem zvēriņiem, kuri dzīvo līdzās mums.

MEŽA EKSPEDĪCIJAS paredzētas sesto un vecāku klašu audzēkņiem. Tajās viņi gūst zināšanas, kuras nemāca nevienā skolā, kā arī var pārliecināties, ka mežsaimniecība ir mūsdienīga nozare, kurā tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas / Publicitātes foto

Jau daudzus gadus aktīvi darbojas meža izglītības programma Izzini mežu, bet kā jaunākais projekts, kura mērķa auditorija ir bērni virs desmit gadu vecuma, ir Meža ekspedīcija. Kurbada pasaulē jau ir ierīkoti meža parauglaukumi, kuros redzams, kā aug mežs - kāds tas ir no sēklas līdz pieaugušam mežam. Normunds Namnieks skaidro - tas būs izglītojošs atpūtas parks saimnieciski izmantojamā mežā, nepārtraucot tā saimniecisko darbību. Tas nozīmē, ka salīdzinoši nelielā teritorijā var iepazīt gan tikko stādītu mežu, gan koptas un nekoptas jaunaudzes, gan nobriedušu mežu.

Pieteikties Meža ekspedīcijai ir aicināti galvenokārt sesto un vecāku klašu skolēni. Lilita Kauste smej: «Trīs stundās nodzīsim bērnus tā, ka pat lielākais razbainieks kļūs rāms, jo iet meža pārgājienā, vienlaikus mācīties un izklaidēties nemaz nav tik viegli. Pēc pārgājiena skolēnus gaida ugunskurs un tēja, kā arī diskusijas ar zinošiem mežu nozares speciālistiem. Vēlos uzsvērt, ka Meža ekspedīcijas vada ļoti augstas raudzes speciālisti, kuri labi orientējas gan senajās tehnoloģijās, gan jaunākajos zinātnes sasniegumos.»

Kopumā Kurbada pasaule ieplānots kā vērienīgs zināšanu avots un atrakciju parks. Pagājušajā gadā pirmie soļi tā attīstībā sperti ar jau pieminēto Meža ekspedīciju, bet šopavasar sadarbībā ar biedrību Tērvetes meža izglītības centrs sāksies 2,8 kilometrus gara velo piedzīvojumu parka būvniecība, kurā katrs varēs pārbaudīt savas velosipēdista prasmes, jo braukt pa meža takām, kurās sastopams ne viens vien izaicinājums, nav tas pats, kas vizināties pa trotuāru. Velo trasi plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, un līdz tam laikam, cerams, būs sagādāti arī atbilstoši nomas velosipēdi. Protams, katrs var izmantot arī savu līdzpaņemto velosipēdu. Lai arī mazajiem būtu iespēja izbraukt kādu līkumu pa meža celiņiem, turpat pie stāvlaukuma atradīsies speciāla mazuļu trasīte.

Šobrīd vēl līdz velo izaicinājumiem ir jāpagaida, bet jau 25. un 26. maijā visi ir aicināti iepazīt Kurbada pasauli caur Meža dienu norises prizmu.