Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mežotnes pils apsaimniekotājs cer īstenot apjomīgus attīstības plānus

DAUDZ IDEJU. «Esam aizsākuši sadarbību ar dažādiem māksliniekiem par koncertu norisi, jo gribam, lai Mežotnes pils atdzimst arī mākslinieciskā ziņā,» stāsta pils apsaimniekotājs – SIA CV-R valdes loceklis Gunārs Salmiņš © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

No šā gada rudens Mežotnes pilij ir jauns apsaimniekotājs – uzņēmums ar desmit gadu pieredzi tūrisma pakalpojumu sniegšanā SIA CVR, kas ir iecerējis vairākus pils un tās teritorijas pilnveides darbus, lai kultūras mantojums atgūtu savu spozmi.

Uzņēmuma valdes loceklis Gunārs Salmiņš informē, ka pati pils ēka pārņemta labā stāvoklī, to pašu nevarot teikt par apkārtējo teritoriju, tāpēc ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes topošajiem ainavu arhitektiem ir noslēgts sadarbības līgums - studenti savos kursa darbos izstrādās iespējamos teritorijas rekonstrukcijas variantus, skices, kas būs par pamatu teritorijas atdzimšanai dzīvē.

Pārmaiņas skars arī pašu ēku - telpu izmantošanas un pils darbības pārfokusēšanas ziņā. «Piemēram, uzreiz ienākot pilī, nerodas sajūta, ka cilvēks ienācis šādā vēsturiskā celtnē - priekštelpas ir šauras, turpat atrodas garderobe, labierīcības. Pašreiz manā skatījumā tā ir saimniecības ieeja, nevis ieeja mājīgā pilī, kas gaida ciemiņus. Noteikti pārveidosim ieeju. Tāpat ir jāmaina piekļūšanas moments pie pils - tagad gandrīz pie pašām durvīm var piebraukt ar automašīnu - tā nekur citur pasaulē nav ierasts. Piemēram, viens no variantiem - cilvēks vispirms iziet caur parku, un tad kā kulminācija ir ieiešana pilī,» nākotnes ieceres atklāj G. Salmiņš.

Par viesu labsajūtu turpina rūpēties pieredzējuši speciālisti, kas lielākoties Mežotnes pilī ir ilggadēji darbinieki. Komandu papildinājuši arī jauni strādājošie. «Principā jebkuram pasākumam pamatdarbinieki mums ir uz vietas - ar darbu nodrošinām vietējos, vienīgi šefpavārs mums brauc no Rīgas, bet mums ir mērķis līdz pavasarim nokomplektēt pilnīgi visu komanda,» stāsta G. Salmiņš.

Mežotnes pilī laipni gaidīti gan tūristi, kas vēlas aplūkot majestātisko celtni, kuras pirmsākumi meklējami 17. gadsimta vidū (pils apskatei atvērta gan darba dienās, gan brīvdienās), gan viesi, kas kāro palutināt savas garšas kārpiņas vai atpūsties karaliskos apartamentos (kopumā var izmitināt 70 personu). Šeit iespējams mīt gredzenus un nosvinēt kāzas vai sarīkot citas svinības.

Pie durvīm jau klauvē Ziemassvētki un Jaungads, un arī šajā laikā pils gaidīs ciemiņus - pasākumi ieplānoti 21., 28., 31. decembrī, arī 13. un 20. janvāra datumi ir jau aizrunāti.

«Esam aizsākuši sadarbību ar dažādiem māksliniekiem par koncertu norisi, jo gribam, lai pils atdzimst arī mākslinieciskā ziņā. Godīgi sakot, beidzamos divus gadus par Mežotnes pili publiskajā telpā nebija nekas dzirdams, bet šo kļūdu mēs vēlamies labot - Mežotne ir dzīva un strādā un gaida apmeklētājus. Pilis un muižas ir Latvijas bagātība, seja, un tās ir jāpopularizē,» akcentē G. Salmiņš.