Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ar rūpēm par bērnu zobu veselību

AR BAGĀTĪGU PIEREDZI. Zemgales Mutes veselības centrs ir dibināts 1996. gadā, bet par SIA tas kļuva pirms desmit gadiem, taču nemainīgs ir palicis darbības virziens – bērniem līdz 18 gadiem nodrošināt bezmaksas zobārstniecības pakalpojumus, ieskaitot zobu higiēnu. Pēc palīdzības centrā var vērsties, protams, arī pieaugušie, taču viņiem pakalpojumi ir par maksu © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

SIA Zemgales Mutes veselības centrs ir viens no lielajiem (saņemto kvotu un sniegto pakalpojumu apjoma ziņā) bērnu zobārstniecības pakalpojumu nodrošinātājiem Zemgalē. Pateicoties Bauskas novada pašvaldības atbalstam, pakalpojumu kvalitātes latiņu un pieejamību izdodas noturēt augstā līmenī.

Zobārsts arī skolās

Centrs ir dibināts 1996. gadā, bet par SIA tas kļuva pirms desmit gadiem, taču nemainīgs ir palicis darbības virziens - bērniem līdz 18 gadiem nodrošināt bezmaksas zobārstniecības pakalpojumus, ieskaitot zobu higiēnu. Pēc palīdzības centrā var vērsties, protams, arī pieaugušie, taču viņiem pakalpojumi ir par maksu.

Centra vadītāja Mirdza Lazda stāsta, ka ar novada pašvaldības atbalstu joprojām Bauskas lielākajās izglītības iestādēs turpina darboties zobārsta kabineti, turklāt bērniem vizīte pie zobārsta ir bez maksas (valsts apmaksā). «Kabineti ir atbilstoši aprīkoti, un skolēniem tiek nodrošināti kvalitatīvi pakalpojumi. Vispirms gan ir jāsaņem skolēnu vecāku atļauja. Ne mazsvarīgi - ja zobārsts ir pieejams turpat skolā, audzēkņi mazāk kavē mācību procesu,» norāda M. Lazda.

Var celt algas

Viņa ir gandarīta, ka pašvaldība 2017. gadā ir piešķīrusi līdzfinansējumu, kas palīdz motivēt jaunos speciālistus strādāt tieši ar jauno paaudzi. «Situācija ir tāda, ka valsts finansējums ir nepilnīgs un zobārsti nav ieinteresēti apkalpot bērnus, jo tādējādi viņi saņem mazāku atalgojumu, nekā strādājot ar pieaugušajiem. Valsts piešķirtā nauda nesedz pat pašizmaksu. Tāpēc ir prieks, ka novada pašvaldība piešķīra līdzfinansējumu, tādējādi centra speciālistiem mēs varam piedāvāt lielāku atalgojumu. Pašvaldības atbalsts dod iespēju daļu no centra ienākumiem novirzīt arī noderīgu iekārtu iegādei, piemēram, esam iegādājušies panorāmas rentgenu. Pie mums divas reizes mēnesī no Rīgas brauc ortodonts, un, lai viņš varētu pilnvērtīgāk izvērtēt un noteikt piemērotāko ārstēšanas metodi pacientam, ir vajadzīgs šāds rentgens. Līdz šim pacientiem bija jābrauc uz Rīgu vai Jelgavu, kur šāds rentgens bija, bet tagad tas pieejams arī Bauskā. Rentgens ir ļoti noderīgs arī mūsu jaunā speciālista - Alvja Šapala - darbā, kurš specializējas ķirurģijā un protezēšanā,» akcentē M. Lazda.

Sniedz arī konsultācijas

Centrs sniedz arī konsultācijas par mutes dobuma un zobu veselību, taču regulāras izglītojošas un praktiskas nodarbības skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs (pasākumi, organizētas apskates) vairs nenotiek - valsts naudu šim mērķim neatrada. «Jā, tiek rīkotas dažādas konferences, kuras apmeklē pedagogi, bet ļoti iztrūkst regulāru praktisku nodarbību, kas domātas bērnu auditorijai,» uzskata centra vadītāja, piebilstot, ka pat veselības veicināšanas programmā, kas tiek īstenota par Eiropas naudu, mutes veselība netiek uzskatīta par būtisku virzienu, kurā būtu jāizglīto sabiedrība. Neveicot vienotu mērķtiecīgi organizētu izglītojošo, profilaktisko un ārstniecisko darbu, mutes veselības stāvoklis bērniem neuzlabosies un nepieciešamais valsts finansējuma apmērs būs nemainīgi liels.

Īpašā pieeja pacientiem

M. Lazda cer, ka, pateicoties Bauskas novada pašvaldības izveidotajam stipendiju fondam rezidentiem, Zemgales Mutes veselības centrs nākotnē iegūs jaunus papildspēkus. «Pašvaldība cenšas arī mūsu novadam piesaistīt jaunus speciālistus Bauskas slimnīcai, mēs jau, protams, priecātos par sertificētu bērnu zobārstu. Jāteic gan, ka pirms laika mūsu komanda ieguva jaunu speciālistu - Alvi Šapalu, par kuru varu teikt vienīgi atzinīgus vārdus. Viņš gan darbā izmanto jaunākās metodes un tehnikas, gan māk atrast kopīgu valodu ar mūsu gados jaunajiem pacientiem,» uzslavē M. Lazda. Arī zobārste Agnese Pušpure, kas šogad uzsāka darbu centrā, ir iemantojusi kolēģu un pacientu atzinību kā prasmīga, zinoša specialiste.

A. Šapals atzīst, ka bērni ir īpaša auditorija, ar kuriem strādājot, neder vienkārša pieeja, jo ar viņiem ir nedaudz jāpaspēlējas, jāizstāsta kāds joks, lai bērna nedrošība un bailes mazinātos. A. Šapals ir ieguvis starptautisku darba pieredzi un, pirms pusgada atgriežoties Latvijā, apsvēra iespēju uzsākt darba gaitas Liepājā, Valmierā vai Bauskā. Gala izvēle tika pieņemta par labu Bauskai. Viņš norāda, ka tieši reģionos jaunie speciālisti patiešām jūtas gaidīti - daudzas pašvaldības, lai ieinteresētu, piedāvā, piemēram, naktsmājas vai dzīvokli.