Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Sasildi Ziemassvētkos": Nāc, izrādi savu amata meistarību!

PLAŠS PIEDĀVĀJUMS. Krāsainas rotas, kroņi un citi skaistumnieciņi – to visu gatavo un gulbeniešiem piedāvā novadniece Inese Timule. Arī viņa pošas uz Ziemassvētku tirdziņu © no personīga arhīva

«Nāc, izrādi savu amata meistarību!» – ar tādu devīzi sestdien, 9. decembrī, Gulbenes tirgū noritēs Ziemassvētku izstāde tirdziņš. Piedalīties ir aicināts ikviens mājražotājs, ābolu, ķiploku vai sīpolu audzētājs savā dārzā, ikviens amatnieks, rokdarbnieks no pašu novada un no citiem Latvijas novadiem.

«Mēs vēlamies, lai cilvēkiem būtu iespēja parādīt savus talantus, pārdot pašu audzēto, gatavoto un pirkt, iepriecināt! Senioriem, kuri pārtiek no pensijas, rokdarbi, mājās gatavoti gardumi, kurus var piedāvāt mūsu tirgū, ir iespēja papildus nopelnīt kādu santīmu maizītei. Nopērkot kaut ko no senioru sarūpētā, pircēji sniedz dāvanu arī viņiem! Šis taču ir dāvanu gādāšanas laiks, labestības laiks. Tirgus - tā ir arī vieta, kur var izbaudīt satikšanās prieku, pabūt sabiedrībā, cilvēkos, kas daudziem ir ļoti svarīgi,» saka Gulbenes tirgus apsaimniekotāja - SIA Kalmes 5 - pārstāve Iveta Adamoviča.

PEDEDZES UZLĀDĒJOŠĀ ENERĢIJA. SIA Pededzes no Litenes pagasta ir Oksanas un Jāņa Plūmju, kā arī Oksanas vecāku Ligitas un Vladimira uzņēmums. Viņi paši dzīvo saskaņā ar dabu un piedāvā arī citiem kaut ko dabisku, veselīgu, kas tapis pašu rokām / no personīga arhīva

Tirdziņā par omulību parūpēsies divi rūķi - Gulbenes Tautas teātra aktrises Jolanta Šķirpāne un Ilvita Kļaviņa. Būs jautrība, pārsteigumi, kā arī radošās darbnīcas mazajiem apmeklētājiem. Gulbenes māksliniece Evita Zālīte bērniem mācīs gatavot Ziemassvētku apsveikumus, izgatavot rūķus un Ziemassvētku briedi Rūdi.

Viņa priecājas, ka uz Gulbeni solījušies atbraukt arī saldumu ražotāja “Laima” pārstāvji ar savu produkciju, jo daudziem Latvijā Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšana asociējas tieši ar viņu skaistajām un gardajām konfektēm.

Pilsētas tirgus vienā un tajā pašā vietā Gulbenē, Rīgas ielā, pastāv jau kopš Latvijas brīvvalsts atjaunošanas. Sākotnēji to organizēja pašvaldība, bet nu jau vairāk nekā 20 gadus to dara SIA Kalmes 5. Šogad Gulbenes tirgus darba organizēšanu uzņēmumā sākusi veikt I. Adamoviča, kura meklē jaunas, interesantas darba formas. «Man patīk, ja cilvēki - gan tirgotāji, gan pircēji - Gulbenes tirgū jūtas mājīgi, gaidīti, ja valda sirsnība, laipnība, smaidi un lai visi mājās atgriežas apmierināti,» viņa saka.

Logo

Februārī apritēs gads, kopš Gulbenē katru ceturtdienu apmeklētājus gaida Vakara tirdziņš ar lauku labumiem, gardumiem, praktiskām un skaistumlietām. Tajā pircēji jau iepazinuši un vienmēr gaida pašu novada mājražotājus, amatniekus, rokdarbniekus, kā arī viestirgoņus. Jau pierasts, ka ar savu produkciju atbrauc tirgotāji no Cēsīm, Valmieras, Smiltenes, Preiļiem. “Reizēm tie ir ļoti lieli attālumi, kurus uz Gulbeni mēro savas produkcijas ražotāji no citiem novadiem. Viņi zina, ka vienmēr tiks sagaidīti pie mums ar labu vārdu, ar karstu tēju vai kafiju,”saka I.Adamoviča. Vakara tirdziņš ceturtdienās no pulksten 16.00 ir pircēju atsaucību un mīlestību jau ieguvusi jauna darba forma Gulbenes vecajā, tradicionālajā tirgū un papildina jau pierastās lielā tirgus reizes.

«Ideju par vakara tirdziņa organizēšanu Gulbenē reizi nedēļā es aizguvu no Daugavpils. Tur šāds tirgus notiek katru dienu. Nevar, protams, salīdzināt lielo Daugavpili un mazo Gulbeni iedzīvotāju skaita un vajadzību ziņā. Tāpēc pie mums šādu Vakara tirdziņu organizējam tikai ceturtdienās. Atsaucība ir liela. Es priecājos par katru pircēju. Priecājos par apmeklētību, par to labo gaisotni, kāda ir izveidojusies. Līdz šim par Vakara tirdziņu neesmu saņēmusi nevienu sūdzību. Pati sekoju līdzi tam, lai piedāvātā produkcija būtu kvalitatīva,» stāsta I. Adamoviča. Vakara tirdziņš notiek zem jumta - telpā. I. Adamoviča stāsta, ka, iespējams, minētā ēka drīz atkal varētu rast jaunu izmantojumu. Tomēr vēsajos gadalaikos Vakara tirdziņš Gulbenē arī turpmāk būšot «zem jumta», lai omulīgi justos gan pārdevēji, gan pircēji. «Tirgus teritorijā atrodas speciāli tirdzniecībai telpā veidota vecā būve, kuru paredzēts pārveidot un modernizēt,» saka I. Adamoviča.