Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Arī šogad savu svētku eglīti varēsi nocirst valsts mežos

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Dzejolīšos, kas cītīgi jāmācās pirmssvētku laikā, anekdotēs, kuras vīri viens otram stāsta pie galda vai dziesmās, kuras nupat tiks atskaņotas radio – it visur sastopama mūsu mīļā eglīte! Arī šogad Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja doties uz AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajiem mežiem un pārnest mājās savu Ziemassvētku eglīti, tuklāt citviet Eiropā šādas iespējas nav.

Arvien vairāk cilvēku priekšroku dod eglītēm podiņos, ko pavasarī pārstādīt un rūpīgi kopt piemājas dārzā. Katru gadu to var greznot ar jauniem, pašu rokām darinātiem rotājumiem, lai tā kļūtu par vismīļāko un visskaistāko pasaulē.

Latvijas valsts mežu vēstniecībā var iegādāties jebkuru no LVM kokaudzētavās pieejamajām egļu šķirnēm. Pašreiz vēstniecībā var iegādāties, piemēram, Kanādas egli, Frēzera egli, parasto egli, Aso egli, Serbijas egli un citas. Ziemassvētku koku šķirņu sarakstu var apskatīties šeit.

Ja tomēr vēlies cirstu eglīti, dari tieši tā, kā bērnībā - brienot caur kupenām, droši dodies uz kādu no LVM apsaimniekotajiem mežiem. No valsts meža mājās vari pārnest vienu zaļo rotu, taču, lai nenodarītu mežam skādi, atceries, kādās vietās, kā un kādu eglīti drīkst cirst!

Pārliecinies, ka atrodies valsts mežu teritorijā. Kad vieta atrasta, izmantojot mobilo aplikāciju “LVM Meža karte” vai arī apmeklējot mājaslapu www.mammadabakarte.lv, izvēlies eglīti, kas aug ceļa vai grāvja malā, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem, bet ne jaunaudzēs un jaunā jauktu koku mežā - tur koki ir īpaši stādīti un kopti, lai arī nākotnē veidotos kupla meža ainava.

Vēl eglītes aizliegts cirst publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapas attēlu uz zaļa fona. Tāpat uzmanies, vai nejauši neesi iegriezies citu īpašnieku mežā. Atceries, ka svētku rotu bezmaksas drīkst cirst tikai LVM apsaimniekotajos mežos!

LVM

LVM meža robežas var atpazīt pēc meža malās izvietotajām dzeltenajām zīmēm. Tāpat uz kvartālstigu krustpunktiem izvietotās plāksnītes ar AS “Latvijas valsts meži" uzrakstu apliecina, ka atrodaties valsts mežā.

Plašāka informācija par to, kur un kā pareizi meklēt Ziemassvētku eglīti un kā to pareizi uzglabāt, atrodama LVM bukletā “Katram savu egli”.