Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Andžejs Ļebedevs: jāstrādā tālāk!

ČEMPIONS. Andžejs Ļebedevs neslēpj, ka pēc Eiropas čempiona titula iegūšanas viņa mērķis ir kļūt arī par spēcīgāko pasaules spīdvejistu © Publicitātes foto

14. oktobrī Polijas pilsētā Ļubļinā Eiropas čempionāta ceturtā, noslēdzošā posma rezultātā par Eiropas čempionu spīdvejā kļuva daugavpilietis Andžejs Ļebedevs, kurš šogad ieguvis arī Zviedrijas čempiona un Polijas vicečempiona titulus. Īsa intervija ar sportistu par iepriekšējiem panākumiem un nākotnes plāniem.

- Kāds ir tavs ceļš spīdvejā - kad sāki ar to nodarboties un kāpēc?

- Var teikt, ka spīdvejā esmu jau no deviņu gadu vecuma (red. piezīme: šobrīd sportistam ir 22 gadi). Pirmo reizi ar mammu kopā aizgājām uz stadionu, un mani šis sporta veids uzreiz piesaistīja. Savu pirmo 125 cm3 motociklu saņēmu tikai pēc diviem gadiem, jo ar spīdveju nodarboties var, sasniedzot 11 gadu vecumu. Bet es vienalga divus gadus gāju uz stadionu, skatījos, kā brauc citi, palīdzēju darīt melnos darbus, mazgāju motociklus un paklausīgi darīju visu, ko lika. Neskatoties uz to, ka man braukt neļāva, es ar katru dienu vairāk iemīlējos šajā sporta veidā un gaidīju brīdi, kad man iedos arī motociklu. Mans pirmais treneris bija Voronkovs, vēlāk arī Nikolajs Kokins, kurš arī šobrīd ir Daugavpils un vienlaikus Latvijas spīdveja komandas galvenais treneris. Pirmās nopietnās sacensības man bija 15 gadu vecumā, kad ieguvumu 2. vietu Latvijas čempionātā junioru konkurencē, bet no 16 gadu vecuma jau sākās sistemātiska dalība dažāda ranga sacensībās Latvijā un ārzemēs, tostarp pasaules čempionāta posmos.

- Spīdvejs ir tehniskais sporta veids, kas nozīmē, ka tas ir dārgi. Kas tavus centienus atbalstīja finansiāli?

- Es gribu pateikt lielu paldies Daugavpils sporta klubam Lokomotīve un pašvaldībai, kas dāsni atbalsta mūsu kubu. Kļūt par spīdvejistu faktiski nemaksā neko - var atnākt un sākt trenēties, jo klubs nodrošina gan ar motociklu, gan nepieciešamo ekipējumu. Priecājos, ka spīdveja tradīcijas Daugavpilī ir ļoti augstā līmenī un starp junioriem jau ir acīmredzami talanti Eiropas un pasaules mērogā. Ir cerība, ka jau pēc pavisam neilga laika Latvijai būs ļoti spēcīga izlases komanda, turklāt visi spīdvejisti pārstāv Daugavpili. Šogad kluba Lokomotīve komanda pasaules kopvērtējumā ieņēma sesto vietu.

Protams, tagad vairs nebraucu ar kluba motocikliem - jau 18 gadu vecumā parakstīju profesionālu līgumu ar klubu, kurā paredzēts, ka tehniku un visu nepieciešamo ekipējumu iegādājos par savu naudu. Šogad ir noslēgts līgums ar Polijas ekstralīgas klubu Vroclavas Sparta. Jāpiebilst, ka tā ir spēcīgākā līga pasaulē, salīdzinot ar hokeju, to varētu nosaukt par NHL. Pārejot no Polijas 1. līgas uz ekstralīgu, devu sev impulsu jaunam izaicinājumam. Vienlaikus startēju arī Zviedrijas līgā un Vācijas bundeslīgā.

- Kāda ir sajūta braukt kopā ar pasaules labākajiem spīdvejistiem?

- Tas nav viegli, jo tur tiešām nav sliktu vai vidēju braucēju - uz starta ir tikai godalgoti un ļoti spēcīgi sportisti. Jāsaka, ka šīs sezonas laikā esmu ļoti daudz ko iemācījies - ļoti nozīmīga ir psiholoģiskā noturība, kas šīs vasaras laikā ir krietni uzlabojusies, redzu un mācos arī par tehniskām lietām. Tā ir laba skola nākotnei.

- Startējot vairākās valstīs, var pagūt atbraukt arī uz mājām, uz Daugavpili?

- Sezonas laikā sacensību kalendārs tiešām ir ļoti saspringts un nereti vienas nedēļas laikā ir trīs dažāda ranga sacensības trīs dažādās valstīs un pa vidu vēl atbraucu līdz mājām. Sanāk, ka visu laiku esmu uz riteņiem.

- Tagad esi Daugavpilī - kādi plāni?

- Eiropas čempionāta pēdējais posms bija arī pēdējās šīs sezonas sacensības. Esmu mājās. Tagad paņemšu divu nedēļu atvaļinājumu - aizbraukšu uz siltajām zemēm nedaudz atpūsties un tad atkal pie darba. Ziemā jāiegulda liels darbs fiziskajā sagatavotībā, lai pietiek spēka izturēt sacensību sezonu. Man patīk daudzi sporta veidi, tāpēc treniņi ir dažādi - paldies cīņas sporta kubam Dinazis, kurā darbojos jau astoņus gadus - faktiski grieķu romiešu cīņas nodarbības ir manas fiziskās sagatavotības pamats. Ziemas periodā divi trīs treniņi dienā man ir normāli. Ja kāds domā, ka spīdvejs ir viegls sporta veids - tas ļoti maldās.

- Kās ir tavs mērķis nākotnei?

- Katra sportista mērķis ir pasaules čempions - pirmais solis jau ir sperts. Tagad ir jāstrādā tālāk.