Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

No Lizuma traģēdijas vietas īpašnieka atgūts 61 000 eiro

© MIH83/pixabay.com

Lauku atbalsta dienests (LAD) līdz šim ir atguvis nedaudz vairāk par 61 000 eiro no Lizuma pagasta iedzīvotāja Daiņa Mazuļa, kura īpašumā pagājušā gada maijā neskaidros apstākļos gāja bojā divi jaunieši, pastāstīja LAD Sabiedrisko attiecību daļā.

LETA pērn 29.novembrī jau ziņoja, ka saskaņā ar laikraksta "Neatkarīgā" vēstīto LAD ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību no Mazuļa cenšas atgūt vairāk nekā 80 000 eiro.

LAD Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA norādīja, ka klientam tiek atprasīts Lauku attīstības programmas 2007-2013.gadam pasākuma "Agrovides maksājumi" apakšpasākuma "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība" atbalsts par 2010.gadu un 2011.gadu. Abos šajos gados klients saņēma "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstības" atbalstu par aptuveni 200 hektāriem zemes, lai gan 2012.gadā klients nesaņēma sertifikātu par bioloģisko ražošanu. Tā kā bioloģiskajā lauksaimniecībā lauksaimnieks saistības uzņemas pildīt piecus gadus, šajā gadījumā jāatmaksā viss iepriekšējos gados saņemtais atbalsts.

Kā norādīja LAD Sabiedrisko attiecību daļā, kopumā nepamatoti saņemtais atbalsts apakšpasākumā "Bioloģiskās lauksaimniecības attīstība" ir 56 023 eiro, savukārt aprēķinātās sankcijas ir 27 663 eiro. "Patlaban LAD ir atguvis nedaudz vairāk par 61 000 eiro," norādīja LAD Sabiedrisko attiecību daļā.

Saskaņā ar laikraksta "Neatkarīgā" vēstīto, LAD pērn novembrī no Mazuļa bija izdevies atgūt nepilnus 10 000 eiro. Taču tā kā klients nebija atmaksājis visu summu, tad lieta nodota zvērinātam tiesu izpildītājam.

REUTERS/ SCANPIX

Mazulis toreiz laikrakstā "Neatkarīgā" atzina, ka viņam ir saistības ar LAD, kuras viņš pilda, taču viņš neuzskata, ka būtu izkrāpis naudu dienestam. Mazulis skaidrojis, ka 2012.gadā sertifikāts par bioloģisko ražošanu anulēts tāpēc, ka viņš nebija izpildījis savas saistības apkopis lauksaimniecības zemi. Dienests to konstatējis kontroles laikā. Savukārt apkopt lauksaimniecības zemi Mazulis laikus neesot spējis objektīvu iemeslu dēļ, jo viņu apcietināja aizdomās par zādzību, kurā viņš savu vainu neatzīst. Šī iemesla dēļ Mazulis divarpus mēnešus turēts Valmieras cietumā, un tieši šajā laikā saimniecībā ieradās LAD kontrole. Lai gan Mazulis likumā noteiktajā kārtībā ierakstītā vēstulē savlaicīgi ziņojis LAD par ārkārtas apstākļiem, dienests atzina, ka atrašanās apcietinājuma neesot uzskatāms par ārkārtas apstākli vai šķērsli savu pienākumu pildīšanai lauksaimniecības zemes apkopšanai.

Tāpat ziņots, ka pērn 6.maijā Lizuma pagasta Velēnā, Mazuļa māju Dilles pagalmā, no elektrotraumas neskaidros apstākļos ūdens kubulā mira viņa 19 gadu vecais dēls un draudzene, 22 gadus veca meitene. Pērn 11.oktobrī, iespējams, ļaunprātīgas dedzināšanas izraisītā ugunsgrēkā iznīcinātas tika mājas Dilles.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 1999.gadā kāds Dainis Mazulis saņēmis 15 gadu cietumsodu par savas draudzenes uzspridzināšanu 1998.gadā. Mazulim tika izvirzīta apsūdzība par tīšu slepkavības mēģinājumu, tīšu slepkavību, par nelikumīgu sprāgstvielu izgatavošanu un glabāšanu, kā arī par svešas mantas tīšu iznīcināšanu. Sievieti viņš bija uzspridzinājis ar paštaisītu spridzekli. Mazulis tiesā atzina, ka izgatavojis spridzekļus, taču neatzina viņam inkriminēto slepkavību.