Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Apgalvojums par nelicencētām peldēšanas nodarbībām centrā "Ventspils", esot maldinošs

© stevepb/PIXABAY.COM

Pēc mazajā Ventspils peldbaseinā notikušā nelaimes gadījuma, kurā gāja bojā mazs zēns, Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) paustais apgalvojums par to, ka olimpiskais centrs "Ventspils" īstenojis nelicencētu interešu izglītību peldēšanā, ir maldinošs, šādu viedokli pauda olimpiskajā centrā "Ventspils", aicinot IKVD nemanipulēt ar informāciju.

Olimpiskais centrs "Ventspils" savā 9.oktobra vēstulē IKVD esot paskaidrojis, ka peldēšanas apmācība, kas tika piedāvāta olimpiskā centra "Ventspils"" peldbaseinā, ir ārpusskolas aktivitāte un pašvaldībā tā nebija licencēta kā interešu izglītības programma. Olimpiskā centra skatījumā faktiski šī apmācība ir uzskatāma par "informālu izglītību", jo apmācības nav vērstas uz to, lai iemācītu noteiktu apjomu un apmācību beigās izsniegtu jebkādu sertifikātu vai apliecinājumu par noteiktu prasmju apguvi. "Informālu izglītības programmu īstenošanai normatīvie akti neparedz nekādus ierobežojumus vai nosacījumus," paziņojumā presei akcentē olimpiskais centrs "Ventspils", noraidot pārmetumus par nelicencētām peldēšanas nodarbībām.

Apmācības ir vērstas uz to, lai katrs interesents apmierinātu savas personiskās vajadzības - uzturētu sevi fiziskā formā, nodrošinātu nepieciešamās fiziskās aktivitātes vai apgūtu peldēšanas iemaņas, skaidroja olimpiskajā centrā.

Perspektīvā gan bija plānots peldēšanas apmācību programmas licencēt pašvaldībā kā interešu izglītības programmu, tāpēc jau sākotnēji pakalpojums tika sniegts līmenī, kāds jānodrošina interešu izglītības programmā, tajā skaitā ir izstrādātas apmācību programmas un pakalpojumus sniedz speciālisti ar atbilstošu izglītību, norādīja olimpiskajā centrā.

Izvēloties peldēšanas apmācības vadītājus, ņemta vērā viņu izglītība un darba pieredze, bet personām, kas strādā ar bērniem - arī sertifikāta esamība, kas apliecina speciālās zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā. Tāpat pārbaudīts, vai šīm personām nav sodāmības.

Peldēšanas apmācības vadītājam, kurš 4.oktobrī vadīja nodarbību, kurā notika nelaime, bija tiesības vadīt peldēšanas apmācības gan informālajā, gan interešu izglītībā, akcentēja olimpiskā centra pārstāvji.

CharlesRondeau/pixabay.com

Tāpat olimpiskais centrs "Ventspils" paskaidrojis, ka Ventspils peldbaseins, tajā skaitā mazais baseins, kurā notika nelaimes gadījums, ir aprīkots atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Neesot konstatētas kādas nepilnības, kas būtu cēloņsakarībā ar notikušo negadījumu.

Kā ziņots, 4.oktobrī Ventspils Ūdens piedzīvojumu parka mazajā peldbaseinā peldēšanas apmācības nodarbības laikā noslīka četrus gadus vecs zēns. Pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošas neoficiālās informācijas, ko apstiprinājuši vairāki avoti, bojā gājušais zēns nodarbības laikā lūdzis atļauju doties uz tualeti, ko arī saņēmis. Atgriežoties no labierīcībām, zēns, trenerim neredzot, ielēcis baseinā. To, ka baseina dziļajā galā zem ūdens kaut kas atrodas, pēcāk pateikusi cita nodarbības dalībniece, kāda četrus gadus veca meitene.

IKVD, vērtējot Ventspils peldbaseinā notikušo nelaimes gadījumu, iepriekš pauda, ka olimpiskais centrs "Ventspils" īstenojis nelicencētu interešu izglītības programmu. Pēc Valsts izglītības informācijas sistēmā pieejamiem datiem, olimpiskais centrs "Ventspils" nav reģistrēta izglītības iestāde, un tādā gadījumā interešu izglītības programmas īstenošanai nepieciešama pašvaldības izsniegta licence.