Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūrmalas teritorijas plānojums krasta kāpu aizsargjoslā nepārkāpj tiesības dzīvot labvēlīgā vidē

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Satversmes tiesa (ST) 6.oktobrī lēmusi, ka Jūrmalas teritorijas plānojuma daļa Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā nepārkāpj personas tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, informēja ST pārstāve Ketija Strazda.

Savā lēmumā ST norādīja, ka Jūrmalas pilsētas dome ir rīkojusies tai likumdevēja piešķirtās rīcības brīvības robežās.

ST arī uzsvēra, ka pašreiz spēkā esošais uz zemes gabalu Bulduri 1607 attiecināmais tiesiskais regulējums ir vērsts uz to, lai saglabātu kāpu aizsargjoslā esošās dabas vērtības, tomēr tas pilnībā neaizliedz arī šīs teritorijas turpmāko attīstību.

Emīls Desjatņikovs/ F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka lietas pieteikumā apstrīdētā saistošo noteikumu norma noteic, ka zemes vienībā ar konkrētu kadastra numuru atļauta arī tādu kūrorta objektu būvniecība, kas saistīti ar vietējo minerālūdeņu resursu izmantošanu. Maksimālais apbūves blīvums apbūvē, kur ietilpst šādi objekti, ir 10%, apbūves augstums un stāvu skaits - 12 metri, divarpus stāvi.

Lieta tika ierosināta pēc 12 Jūrmalas pilsētas iedzīvotāju konstitucionālās sūdzības. No sūdzības izriet, ka zemesgabals, uz kuru attiecas apstrīdētā norma, atrodas Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjoslā. Tajā esot augošs mežs un zemesgabalam esot būtiska ekoloģiskā nozīmība. Pamatojoties uz apstrīdēto normu, tajā atļautais apbūves laukums ir aptuveni 696 kvadrātmetri un ēkas pieļaujamais augstums - 12 metri (2,5 stāvi).