Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sprādzienu Saulkrastos izraisījusi klaja bezatbildība; policija skaidro notikušā apstākļus

© twitter.com/ VUGD

Saulkrastu novadā uzsprāgušajā mājā atradās pirotehnika, un sprādziena jauda, iespējams, bija tuvu 100 kilogramiem trotila, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš informēja, ka par sprādzienu sākts kriminālprocess un galvenā versija ir tāda, ka ēkā noticis sprādziens un sprāgusi pirotehnika vai vielas, kas izmantotas pirotehnikas ražošanai.

Bojāgājušie ir trīs sievietes, viens vīrietis un viens pusaudzis. Visdrīzāk mirušie ir vienas ģimenes locekļi. Pagaidām identificēts tikai pieaugušais vīrietis - pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš. Kopumā ģimenē bijuši trīs licencēti pirotehniķi. Ģimenei piederējuši divi uzņēmumi, kas snieguši pirotehnikas pakalpojumus.

Pirmajam uzņēmumam "Svētku aģentūra" licence pastāvēja līdz šī gada vasarai, taču šajā pavasarī policija uzgājusi prettiesisku noliktavu Olaines pusē, kurā lielā apjomā glabāti pirotehnikas izstrādājumi un sprādzienbīstamas vielas. Uzņēmumam piemērots 1200 eiro naudas sods un anulēta licence, tāpēc uzņēmums ar pirotehnikas pakalpojumiem vairs nenodarbojās.

twitter.com/ VUGD

Otram uzņēmumam "Pyro Power" bijis mazumtirdzniecības veikals Rīgā un noliktava Tukuma pusē. Policija septembrī tur veikusi pārbaudes, taču pārkāpumi neesot konstatēti. "Firmas.lv" informācija liecina, ka šajā uzņēmumā Āboliņš bijis valdes loceklis. Uzņēmuma mājaslapā atrodamā informācija par firmas komandu liecina, ka tajā bez Āboliņa darbojusies arī pirotehniķe Ilze Kazradze un nepilngadīgs puika, kurš prezentēts kā salūtu dizainers. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Kazradze bija Āboliņa dzīvesbiedre. Lai arī ekspertīze mirušo identitātes noskaidrošanai turpinās, Grišins apliecināja, ka pastāv liela varbūtība, ka starp mirušajiem ir arī minētais zēns.

"Cilvēki acīmredzot bija izveidojuši nelikumīgu pirotehnikas izstrādājumu vai sprādzienbīstamu vielu noliktavu, kura bija dzīvojamā mājā, kas ir pretrunā likumam un drošības prasībām," norādīja Grišins.

Kādi pirotehnikas apjomi ēkā atradušies, to noteikt šobrīd esot grūti, bet tas tikšot skaidrots ekspertīzē. Tāpat izmeklēšanā plānots noskaidrot, cik ilgi sprāgstvielas atradušās ēkā.

"Notikuma vietā konstatēti pirotehnikas izstrādājumi, sprādzienbīstamas vielas un ierīces, lai organizētu uguņošanu. Traģēdijas cēlonis ir klaja bezatbildība - milzīgā apjomā [sprādzienbīstamas lietas] vest uz dzīvojamo māju! Šeit viss liecina, ka sprādzienbīstamās vielas uzglabātas prettiesiski un operētas, pakļaujot briesmām apkārtējos. Sprādziens bija ļoti spēcīgs un šķembu lidojums bija milzīgs," norādīja Grišins.

Policija šobrīd nevar precīzi pateikt, kāda bijusi sprādziena jauda, taču, ja to pielīdzina trotilam, tad, kā izteicās Grišins, "versijas ir dažādas, proti, vairāki desmiti kilogrami, varētu pārsniegt pat 100 kilogramus vai līdz 150".

Lai arī iespējamais vainīgais gājis bojā, tas nenozīmē, ka lietu neizmeklēs, piebilda Grišins.

Jau ziņots, ka vakar kādā dzīvojamā mājā noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki, tostarp, nepilngadīgais un Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Āboliņš.

Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmuši plkst.20.32, jo bija notikusi eksplozija dzīvojamajā mājā un rezultātā pati ēka bija sagruvusi.

Ugunsdzēsējiem ierodoties notikuma vietā, pēc eksplozijas bija izcēlies pamatīgs ugunsgrēks un nekavējoties tika sākta cilvēka meklēšana un glābšana. Tomēr nakts laikā glābēji zem gruvešiem atrada piecus bojāgājušus cilvēkus.

Tāpat ugunsgrēka laikā bija aizdomas, ka ir darīšana ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem, tāpēc tika piesaistīti speciālisti no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.