Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūrmalnieki pirmie Latvijā sāks svērt atkritumus

© F64

No nākamā gada jūrmalnieki maksās par izvesto atkritumu faktisko masu, nevis tilpumu.

Šāda prasība nākusi no Jūrmalas domes puses, kura izsludinot iepirkumu konkursu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanu, jau sākotnēji paredzēja jaunu pieeju atkritumu izvešanā. Konkursa nolikums paredzēja, ka darbības pirmajā gadā atkritumu apjoms tiek mērīts tāpat kā līdz šim - kubikmetros, bet, sākot ar līguma darbības otro gadu, firmai jāpāriet uz svēršanas sistēmu.

Konkursā uzvarēja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA "Clean R", kurš 2018.gada martā tad arī īstenos jauno kārtību.

Jūrmalas domē skaidro, ka jaunā kārtība vērsta uz to, lai iedzīvotājus veicinātu šķirot atkritumus - jo vairāk un smagāki ir atkritumi, jo dārgāk jāmaksā, taču iedzīvotājiem ir iespēja samazināt atkritumu svaru tos šķirojot. Piemēram, savācot stikla burkas un pudeles atsevišķi un nogādājot šķiroto atkritumu laukumā. Šāda svēršanas sistēma esot pamatota, jo arī atkritumu apsaimniekotājs, nododot atkritumus apglabāšanas laukumos, norēķinās atbilstoši atkritumu svaram, nevis apjomam.

Lai arī Jūrmalas iedzīvotājus māc bažas, ka ieviešot jauno sistēmu atkritumu izvešana kļūs dārgāka, domes pārstāvji skaidro, ka tā tam nebūtu jānotiek. "Ja sadzīves atkritumiem paredzētajā konteinerā netiek mesti, piemēram, būvgruži vai dažādu veidu tilpumi ar šķidrumu, tad nav pamata bažām, ka par atkritumu izvešanu būs jāmaksā dārgāk," skaidro pašvaldība.

Lai nodrošinātu jaunās sistēmas ieviešanu, patlaban tiek veikta konteineru aprīkošana ar čipiem. Šobrīd process notiek raiti un čipi ir pievienoti un pārbaudīti jau ap 96% Jūrmalas konteineru.

Čips darbojas pēc radiofrekvences identifikācijas tehnoloģijas - tā darbību nodrošina nolasītājs, kas uzstādīts uz atkritumu vedēja automašīnas. Katrā čipā ir ieprogrammēts unikāls, neatkārtojams koda numurs, ko nav iespējams viltot vai dzēst. Konteinerā iebūvētais čips palīdzēs īpašai nolasīšanas sistēmai pārliecināties, vai konteiners tiešām pieder konkrētajam klientam.

Jūrmala būs pirmā pilsēta Latvijā, kur tiks ieviesta šāda pieeja atkritumu apsaimniekošanai.