Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Peldsezona Jūrmalā: Vairāk nekā kilometru no krasta jūrā izglābj sievieti un bērnu

© Publicitātes foto/ J.Saliņš

Aizvadītajā peldsezonā sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai Jūrmalas peldvietās septiņās glābšanas stacijās strādāja 36 glābēji. Kopumā dienestā reģistrēti 487 notikumi, kuros bija nepieciešama glābēju iesaiste. Pēc oficiālās peldsezonas beigām, klusajā sezonā darbu Jūrmalā turpina trīs glābšanas stacijas.

Atskatoties uz aizvadīto peldsezonu no 15. maija līdz 15. septembrim, Jūrmalas Pašvaldības policijas Glābšanas dienesta priekšnieks Edijs Pivarūns atzīst: lai arī šī vasara ir bijusi daudz vēsāka nekā pērn, tomēr Glābšanas dienesta statistika liecina, ka cilvēki ir atpūtušies aktīvi, uz ko norāda reģistrēto notikumu skaits - 487. Glābti peldētāji, uzmeklēti pludmalē noklīduši bērni, sniegta medicīniskā palīdzība, smagākos gadījumos atpūtnieki nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu rokās. Pozitīvi, ka visas peldsezonas laikā Jūrmalas oficiālajās peldvietās nav noslīcis neviens cilvēks.

Viens no glābšanas gadījumiem reģistrēts 9. augustā, kad pie glābējiem vērsās vīrietis ar lūgumu palīdzēt sievietei un bērnam uz peldlīdzekļa, kurus vējš bija iepūtis jūrā un kuri saviem spēkiem nevarēja izkļūt krastā. Cietušie tika atrasti ūdenī apmēram 1,5 km no krasta, izglābti, nogādāti krastā un nodoti NMPD darbinieku aprūpē.

Pirmo medicīnisko palīdzību notikuma vietā glābēji šosezon snieguši biežāk kā pērn, arī NMPD izsaukumu skaits uz pludmalēm šī gada vasarā salīdzinājumā ar pagājušo gadu bija trīskāršojies, kad mediķu palīdzība atpūtniekiem bija nepieciešama smagākos veselības problēmu gadījumos.

Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Vairāk nekā divas reizes palielinājies gadījumu skaits, kad bērni peldējušies bez pieaugušo uzraudzības - no 28 gadījumiem pērn uz 59 šogad. Tāpat palielinājies gadījumu skaits, kad glābējiem pludmalē nācies meklēt noklīdušus bērnus - šogad atrasti 45 pludmalē pazuduši bērni.

Šovasar mazāk nācies aizrādīt atpūtniekiem par atrašanos pludmalē alkohola reibumā, mazāk aizrādīts arī smēķētājiem. Aizrādījumu skaits par dzīvnieku ievešanu pludmalē - 69 gadījumi.

Lai arī rudens sezonā lielākajā daļā Latvijas oficiālo peldvietu glābšanas stacijas vairs nedarbojas, Jūrmalā darbu turpinās trīs glābšanas stacijas - Bulduros, Majoros un Kauguros. Rudens mēnešos darba laiks šajās stacijās tiks samazināts proporcionāli dienas gaišajam laikam.

Peldsezonai noslēdzoties, pludmalē tiks samazināts soliņu un atkritumu konteineru skaits, tiks novāktas arī pārģērbšanās kabīnes. Vietās, kur to pieprasīs ziemas peldētāji, pārģērbšanās kabīnes tiks atstātas visu gadu.

Jūrmalas pašvaldības pārziņā ir visvairāk oficiālo peldvietu vienas pašvaldības administratīvajā teritorijā - 11 peldvietas jūras krastā un viena Lielupes krastā. Zilais karogs Jūrmalā plīvo septiņās vietās, sešās peldvietās - Jaunķemeros, Mellužos, Dubultos, Majoros, Dzintaros, Bulduros, kā arī Jūrmalas ostā.