Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Latvia Timber International" plāno ražotnes paplašināšanu

JUBILEJA. Latvia Timber International kolektīvs uzņēmuma pastāvēšanas 25. jubilejā – īpašnieki, sadarbības partneri, darbinieki un viņu ģimeņu locekļi © Publicitātes foto

Ar lūgtiem viesiem, oficiālām runām un vērienīgu balli Latvia Timber International šogad atzīmēja savu pastāvēšanas 25 gadu jubileju. Ceturtdaļgadsimts ir ievērojams laika posms, kura laikā Latvia Timber International ir attīstījusies no vienkāršas zāģētavas līdz augstas kvalitātes kokmateriāla ar pievienoto vērtību ražotājam, kura lielākā produkcijas daļa nonāk pie prasīgiem ārvalstu klientiem.

Mainot darbības profilu, uzlabo konkurētspēju

Latvia Timber International ir viens no piemēriem, kad, pareizi reaģējot uz tirgus tendencēm un elastīgi piemērojoties jaunai situācijai, uzņēmums ne tikai saglabā savu vietu tirgū, bet kļūst vēl stabilāks. Uzņēmuma valdes loceklis Valdis Noriņš stāsta: «Sākotnēji mēs bijām parasta zāģētava, kādas Latvijā bija ļoti daudz. Pakāpeniski šeit ienāca lielie spēlētāji un mazās zāģētavas no tirgus izspieda. Ap 2000. gadu pieņēmām lēmumu mainīt darbības profilu - iegādājāmies jaunas tehnoloģijas, atteicāmies no zāģbaļķu pirmapstrādes, bet pārgājām uz gatavu produktu ražošanu, kuriem ir augsts pieprasījums Eiropas tirgos.» Ražošanas vajadzībām zāģmateriāli tiek iepirkti gan vietējā Latvijas tirgū, gan Krievijā un Baltkrievijā, bet dažkārt arī Zviedrijā un Vācijā. Kur iepirkt materiālus, nosaka vairāki faktori - ir ļoti specifiski pasūtījumi, kam nepieciešamas konkrētas kvalitātes zāģmateriāls, kā arī jāskata savstarpējā cenas un kvalitātes attiecība. Absolūti lielākais ražošanas apjoms saistās ar ēku būvniecībai nepieciešamā sortimenta ražošanu - visu, kas nepieciešams koka mājas būvniecībai, var iegādāties Limbažos. Turklāt uzņēmuma stiprā puse ir elastīgā pieeja - iespēja izgatavot tieši tādus un tieši tik koka būves elementu, cik pieprasa konkrētais pasūtītājs. «Mums nav problēmu sagatavot vienu autokravu ar specifisku kokmateriālu vai arī visu koka mākas būvniecībai nepieciešamo sortimentu - tieši tādu, kādu paredzējis mājas projektētājs. Mēs apzināmies, ka katrs savu māju grib savādāku, tāpēc piedāvājam izvēles iespējas. Protams, ievērojam vispārpieņemtos kokmateriālu izmēru standartus.»

Uzņēmums sadarbojas arī ar līmētās koksnes izgatavotājiem, tālāk šo koksni apstrādājot līdz gatavam gala produktam. Uzņēmuma vadītājs novērojis, ka saražotā produkcija nereti izceļo līkumu pa Eiropas valstīm un atgriežas Latvijā, kur tai tiek atrasts reāls pielietojums. Viens no šajā sistēmā raksturīgākajiem produktiem ir lielformāta fotogrāfiju vai cita veida vizuālā materiāla rāmju izgatavošanai vajadzīgās līmētā koka latas.

Palielinās kapacitāti un darbinieku skaitu

Šobrīd esošo iekārtu un darbaspēka kapacitāte faktiski ir izsmelta - pieprasījums nereti ir lielāks par apjomu, ko spēj nodrošināt esošā ražotne. Tāpēc ir pieņemts lēmums veikt investīcijas tehnoloģiju atjaunošanā, kas, no vienas puses, palielinās uzņēmuma darbības apjoma jaudu, no otras puses, dos iespēju ātrāk saražot augstākas kvalitātes produkciju. Valdis Noriņš problemātiku saskata jaunu darbinieku piesaistes procesā - ņemot vērā esošo darbinieku vidējo vecumu, būtu nepieciešams ik gadu darbā pieņemt vismaz divus jaunus cilvēkus. Taču atrast jauniešus, kuri ir gatavi mācīties un rūpīgi strādāt, nemaz nav tik viegli - lielākoties jaunais cilvēks mācīties negrib, bet algu gan vēlas uzreiz un tagad. Jāpiebilst, ka cilvēks, kurš prot savu amatu, šeit saņem ļoti labu atalgojumu, bet, lai līdz tam nonāktu, ir nepieciešams ieguldīt darbu. Darbaspēka jautājums aktualizēsies jau tuvākajā laikā, jo, līdz ar jaunām tehnoloģiskām iekārtām, būs nepieciešami arī papildus strādājošie.