Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Limbažu Mākslas skola izpleš spārnus

TREŠKLASNIEKI. Ar skolotājas Annas Jefanovas uzdevumu – uzzīmēt cilvēkus kustībā un tikt galā ar kluso dabu gleznošanas nodarbībā – jaunajiem māksliniekiem ne vienmēr izdodas tikt galā uzreiz, bet uzcītīgs darbs apvienojumā ar talanta dzirksti vienmēr sniedz gandarījumu © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Limbažu Mākslas skola pēc pastāvēšanas 22 gadiem, beidzot no pagaidu telpām Limbažu kultūras namā pārcēlusies uz jaunu, atbilstoši skolas specifikai radītu vidi, kas iegūta, renovējot bijušo sadzīves pakalpojumu centra ēku. Skolas direktore Indra Laura Lazdiņa ir gandarīta: «Jaunās telpas Mākslas skolai dod iespēju izplest spārnus.»

Uzdrošināties sabojāt baltu papīra lapu

Mākslas nodarbības ir viens no labākajiem veidiem, kā mazajam bērnam sniegt daudzpusīgas attīstības iespējas - caur zīmējumiem, caur darbu ar dažādiem materiāliem, caur baltu papīru un krāsām, sinerģijā ar akadēmiskajām zinībām kompozīcijā bērns izaug par cilvēku, kas uz pasauli skatās plašām acīm, spējot saskatīt skaistumu it visā - dabā, cilvēkā, vidē, mūzikā un gleznā. Cilvēciskajā kultūrā. «Nevajag lauzīt galvu, vai manam bērnam ir talants vai nav, vai ir vērts viņu sūtīt mākslas skolā? Ja bērnā ir vēlme izteikties un drosme sasmērēt baltu papīra lapu, tad smelšanās daiļuma, mākslas zinībās būs ar atdevi. Arī tad, ja sākotnēji neveicas, mēs nevaram un nedrīkstam pasludināt, ka šim bērnam nav perspektīvas - jo nekad nezināsim, kad bērns atvērsies, kad un kā izpaudīsies viņa talanti. Visiem nav jākļūst par profesionāliem māksliniekiem, bet iegūtās zināšanas noteikti būs noderīgas viņa turpmākajā dzīvē, kaut vai kā vispusīgi attīstītam cilvēkam,» vecākus iedrošina skolas direktore.

Jāpiebilst, ka Limbažu Mākslas skolas audzēkņu darbi ir labi novērtēti dažādos konkursos, kas nozīmē, ka skolas pedagogi spēj saviem audzēkņiem iedot pamatīgas (profesionālas) zināšanas un attīstīt viņu prasmes. Limbažu Mākslas skola ir profesionālās ievirzes izglītības iestāde ar apstiprinātu mācību programmu septiņiem akadēmiskajiem gadiem. Pabeidzot šo skolu, tiek saņemts atbilstošs diploms, kas dod tiesības turpināt mācības kādā no mākslas vidusskolām un tālāk arī Mākslas akadēmijā. Iepriekšējā darbības pieredze parāda, ka daudzi no Limbažu skolas absolventiem šodien ir visai pazīstami jaunie mākslinieki, kuri turpinājuši mācības augstākajās mācību iestādēs gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Vaicāta, vai vēlas izcelt kādu no skolas absolventiem, direktore skatās uz šo jautājumu no citas puses: «Pasaules līmeņa mākslinieks Boriss Bērziņš ir limbažnieks, un, kaut arī viņš nav mācījies Limbažu Mākslas skolā, mēs uzskatām, ka mums ir saikne ar viņu, ka ir no kā mācīties - šeit ir viņa darbnīca, dzimtas kapi, un pilsētainavās labi atpazīstamas «ūķīgi rūķīgās» Limbažu ielas, pagalmu skati un noskaņas.»

Izglītību apmaksā pašvaldība

Šodien, kad par visu ir jāmaksā, gandrīz bezmaksas izglītība Limbažu Mākslas skolā ir gluži kā dāvana no pašvaldības puses. Pastāv vien simbolisks vecāku līdzmaksājums 10 eiro mēnesī, kas tiek izmantots mācību materiālu iegādei. Skolas direktore gan piebilst, ka ne visi vecāki prot novērtēt skolas apmeklējuma iespējas, laikus un pilnā apmērā apmaksājot savu līdzfinansējuma daļu. Protams, kādam arī 10 eiro mēnesī ir upurēšanās bērna labā, taču bieži tieši šie cilvēki pilda savas saistības viskārtīgāk. Ir arī tādi, kuriem parāds iekrājies daudzos desmitos, bet bērni turpina izglītoties mākslas skolā. Ir pelnoši subjekti, kas tā arī aizgājuši, neliekoties zinis par parādu vairākos simtos. «Lai gan skolas nolikumā ir paredzēts, ka mums ir tiesības izslēgt bērnu no skolas, ja vecāki nepilda savas saistības, taču mēs uzskatām, ka bērnam nav jāatbild par bezatbildīgiem vecākiem.»

Vēl viena nianse, ar ko ikdienā nākas saskarties Limbažu Mākslas skolai, saistās ar faktu, ka daudzi bērni uz nodarbībām skolā 2 līdz 4 reizes nedēļā ierodas no apkārtējiem pagastiem, izmantojot sabiedrisko transportu, kurš nebūt nekursē saskaņā ar skolu piedāvāto nodarbību grafiku. Taču pedagogi apzinās, ka bērnam, kurš mācās Mākslas skolā, paredzētā programma ir jāapgūst, lai tur vai kas, tāpēc būtībā pedagogi strādā individuāli ar katru bērnu. «Katrs bērns nāk ar savu unikālo vilcienu, īpašo krāsas pleķīti un punktiņu - pedagogam ir jāspēj pamanīt, zināt paskaidrot tūlīt un tagad, neskatoties uz to, ka līdzās ir vēl 20 tieši tādi paši unikāli jaunie cilvēki.»

Šajā mācību gadā, iespējams, tiešā saistībā ar jaunajām telpām mākslas skolā ir daudz jaunpienācēju - it īpaši pirmsskolas un pirmo klašu skolēnu vecuma. Tas liecina tikai par vienu - Limbažu Mākslas skolai vecāki uzticas un ir pārliecināti, ka mācības pilnveidos bērnu uztveri, spējas un izaugs spēcīgas un daudzpusīgas personības, kas ir katra vecāki sapnis.